Missä viipyy Nokia 5800 XpressMusicin N-Gage-tuki?

Nokia julkaisi hiljattain N-Gage-tuen uudelle N97-lippulaivamallille, jolle pelituki saapui vain muutama viikko puhelimen saapumisesta myyntiin. Sen sijaan yhtiön ensimmäinen massamarkkinoille suunnattu kosketusnäyttöpuhelin 5800 XpressMusic odottelee edelleen mahdollista tukea N-Gage-peleille. N97 saapui myyntiin tänä kesänä, mutta 5800 XpressMusicin on voinut ostaa itselleen jo viime vuoden lopusta lähtien.

Nokia ei ole virallisesti sanonut tuovansa N-Gage-tukea 5800 XpressMusicille. Nyt kun tuettuna on kuitenkin N97, josta löytyy samalla tarkkuudella varustettu näyttö ja Symbian S60 5th Edition -käyttöjärjestelmä, voidaan hieman spekuloida, miksi tukea ei voitaisi myös tuoda 5800 XpressMusic -malliin.

Hieman erikoiseksi tilanteen tekee myös se, että N97 on selvästi enemmän työpuhelin, kun taas 5800 XpressMusic on viihdekäyttöön suunnattu kosketusnäyttöpuhelin. Kohderyhmää ajatellen N-Gage-tuki olisi siis huomattavasti järkevämpi 5800 XpressMusic -mallissa. Tällä hetkellä vaikuttaa pahasti siltä, että pelitukea voi olla turha odottaa yhtiön suosikkimalliin. Tämä harmittaa varmastikin monia puhelimen omistajia, vaikka virallisia lupauksia N-Gage-tuesta ei ole annettukaan.

Nokia 5800 XpressMusic on ollut sellainen myyntimenestys, kuten yhtiön antamista luvuista selviää, että sen mahdollinen jättäminen N-Gage-tuen ulkopuolelle täytyy liittyä jonkinlaiseen tekniseen pulmaan. Ensimmäisenä mieleen tulee kunnollisen näppäimistön puuttuminen. N-Gage-pelejä ei ole mahdollista operoida kosketusnäytön kautta, vaan esimerkiksi N97:ssä peleissä liikkuminen tapahtuu QWERTY-näppäimistön vierestä löytyvällä navigointinäppäimellä. Voi siis olla, että kunnollisen kosketusnäyttötuen puuttumisen vuoksi N-Gage-pelejä on yksinkertaisesti mahdotonta pelata 5800 XpressMusicillä.

Tuen uupuminen saattaa mahdollisesti liittyä myös puhelimen tehoihin. 5800 XpressMusicissä on 65 megahertsiä vähemmän prosessoritehoa kuin N97:ssä. On kuitenkin vaikea uskoa, että tämä olisi syynä tuen puuttumiselle, koska esimerkiksi E75:ssä on samantasoinen suoritin 5800 XpressMusicin kanssa ja siitä N-Gage-tuki löytyy.

N-Gageen on ladattu Nokialta paljon menestysodotuksia useaan otteeseen. Sen uskottiin viimein nousevan menestykseksi sovellusalustaksi siirtämisen myötä, mutta nyt vaikuttaa siltä, että siitä ei ole kunnon pelialustaksi pelkästään kosketusnäyttöön tukeutuvissa puhelimissa. Mielenkiintoista nähdä, miten N-Gage tulee alustana kehittymään ja milloin siitä saadaan kunnollinen versio kosketusnäyttöpuhelimille.

6 kommenttia

 1. Johtuisikohan se siitä, että 5800:sta puuttui se jokin 3d-kiihdytys tai vastaava (3D-piiri ehkä?). Siitä oli joskus silloin alussa jotain jossain. 😀

  Ja kun toi N97 on selvästikin laitettu N-sarjaan, niin tokihan siinä pitää N-gage tuki olla, eikös se NSeries ole tarkoitettu viihde/multimediapuhelimille?

  1. Käsittääkseni 3D-kiihdytys puuttuu myös N97-mallista, joten se tuskin selittää asiaa…

 2. Varmaan näppäinten puute voi olla syynä. Näytölläkin voi vain painaa yhtä nappia kerralla.

  1. Itseasiassa yksinkertainen multitouch on mahdollinen. S60 5th editionille on jo olemassa pelejä ja demoja, jotka osottaa sen että multitouch on täysin mahdollinen. Homma perustuu kahden kosketuspisteen välisen kesiarvon hyödyntämiseen.

 3. Todennäköisesti syy on tällähetkellä fyysisen näppäimistön puute. Mutta nyt kun kosketusnäyttöpuhelimet on alkanut yleistyä, niin N-Gage tulee varmasti kehittymään siten, että alustaan tulee täysin kosketusnäyttötuki. Se tietenkin tarkottaisi sitä, ettei kaikkia uudempia pelejä voisi pelata vanhemmilla puhelimilla.

  Pitää nyt kuitenkin muistaa, että Symbian pelejä tehdään muutenkin kuin vain N-Gage alustalle, joten 5800XM ei suinkaan ole ilman pelejä. itsellänikin on jo monta peliä asennettuna.

 4. Mulla on Nokia 5800 ja oishan se ihan kiva jos siinä olisi n-gage kun esimerkiksi iphonen näytöllä voi painaa montaa nappia kerralla esimerkiksi Resident Evil Degenerationissa

Kommentointi on suljettu!