Apple haluaa pitää suositun iPhone-älypuhelimen ohjelmiston tiukasti omissa käsissään. Siitä kertoo yhtiön hiljattain antama vastaus Electronic Frontier Foundation -säätiölle, joka on vaatinut iPhonen lukituksen poiston eli niin sanotun jailbreikkaamisen sallimista Yhdysvalloissa. Säätiön mielestä puhelimen omistajalla tulee olla oikeus käyttää laitettaan haluamallaan tavalla ja asentaa siihen esimerkiksi sovelluksia, joilla ei ole Applen hyväksyntää.
Applen mukaan jailbreikkaamista ei voi sallia, koska se saattaisi vaarantaa matkapuhelinverkkojen tukiasemien toiminnan. Yhtiön mukaan hakkerit voisivat ottaa iPhonen baseband-prosessorin ohjelmiston hallintaansa ja käyttää puhelinta tukiasemien kaatamiseen. Hakkereiden toimien jälkeen tukiasema olisi kykenemätön lähettämään puheluita ja tekstiviestejä. Yhtiö painottaa, että suojaukset tehtiin juuri estämään tämänkaltaiset haitalliset operaatiot ja siksi jailbreikkaamista ei tulisi missään nimessä sallia.
EFF:n edustajan Fred von Lohmannin mielestä Applen uusin väite on järjetön. Maailmalla liikkuu nimittäin jo ainakin miljoona jailbreikattua iPhonea, joita ei hänen tietojensa mukaan ole käytetty tukiasemien häiritsemiseen. Onkin siis vaikea nähdä, miksi sen salliminen muuttaisi tilannetta.
Fred von Lohmann epäilee myös koko Applen väitteen todenperäisyyttä: ”Jos Applen väite on totta, niin siinä tapauksessa T-Mobilen verkossa toimivaa avoimeen Android-alustaan pohjautuvaa puhelinta voitaisiin käyttää yhteiskunnan häiritsemiseen.”
Olisi mielenkiintoista tietää, miksi Apple haluaa niin vahvasti pitää jailbreikkauksen kiellettynä, vaikka sen salliminen tuskin tulisi lisäämään sen suosiota ainakaan kovin merkittävästi. Yhtiön nyt antama vastaus vaikuttaa lähinnä hupaiselta. Tarkoitus on ollut lienee vain keksiä jonkinlainen syy, jolla voitaisiin edes vähän perustella jailbreikkaamisen kieltämistä.
Jailbreikkaaminen on toimenpide, joka poistaa iPhone-älypuhelimesta Applen sille asettamia rajoituksia. Sen suurin hyöty on, että käyttäjä voi ajaa puhelimessaan sovelluksia, joita ei löydy Applen App Storesta. Jailbreikkaaminen mahdollistaa myös muun muassa käyttöliittymän ulkoisen olemuksen suuremman muokkaamisen ja paljon muuta.
Lähde: MobileCrunch ja Wired
Ensinnäkin iPhonen saa jo nyt jailbreakattua, vaikka se onkin laissa kielletty.
Toisekseen Apple on oikeasti huolissaan vain siitä, että operaattorit eivät enää tekisikään niin avokätisiä tarjouksia yksinoikeudesta, jos jailbreakin takia olisi mahdollista tulojen väheneminen, kun muidenkin operaattoreiden sim-kortit toimisivat.
Fuck Apple. Tämä käsitys vaan kasvaa.
Tällaisen lausunnon johdosta Applelta meni kyllä uskottavuus! iPhone saa jäädä kauppaan.