Symbian^4 sisältää uudistetun käyttöliittymän, rikkoo taaksepäin yhteensopivuuden

Symbian Foundation

Symbian-säätiö valotti medialle jo maaliskuussa uutta nimeämiskäytäntöään, jonka myötä nykyinen Symbian S60 -nimi jää pois. Tulevaisuudessa käyttöjärjestelmä tullaan nimeämään muodossa Symbian^n, jossa n-kirjain on versionumero. Nykyinen S60 5th Edition on periaatteessa siis Symbian^1-versio. Sen seuraaja, johon perustuvia puhelimia odotetaan markkinoille ensi vuoden alussa, on Symbian^2.

Kovinkaan tarkasti tulevien käyttöjärjestelmäversioiden sisältämiä uudistuksia ei vielä tiedetä. Nyt Symbian-säätiöstä on kuitenkin tihkunut tietoa, että Symbian^4-versio tulee olemaan ensimmäinen todella merkittävä päivitys ja sen myötä muun muassa ohjelmien taaksepäin yhteensopivuus rikkoutuu. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Symbian-käyttöjärjestelmän käyttöliittymä tulee uusiutumaan kokonaan.

Symbian^4-versiossa nykyisin S60:ssä käytössä oleva ja kehittäjille nimellä AVKON tunnettu käyttöliittymä tulee korvautumaan QT-tekniikalla, jota hyödynnetään Orbit– ja Direct UI -komponenteilla. Tämän vuoksi vanhat sovellukset eivät toimi suoraan uudessa ympäristössä. Mielenkiintoinen tieto on myös se, että QT tulee olemaan suuressa roolissa myös Linux-pohjaisessa Maemo 6 -käyttöjärjestelmäversiossa. Tämän pitäisi periaatteessa helpottaa saman ohjelman kääntämistä molemmille alustoille.

Taaksepäin yhteensopivuuden rikkoutuminen ei johdu QT-tekniikasta, vaan uusista käyttöliittymärajapinnoista, jotka korvaavat AVKONissa käytössä olleet rajapinnat. Kehittäjien tulee siis koodata ohjelmien käyttöliittymäelementit uudelleen. On kuitenkin hyvä huomata, että suurin osa Symbianin ohjelmointirajapinnoista ei ole kytköksissä AVKONiin ja näin ollen ne toimivat yhtä lailla uudessakin käyttöjärjestelmässä.

Kehittäjien kannalta uudelleenkoodaus tietää lisää työtä, mutta itse käyttöjärjestelmän kehitystä ajatellen kyseessä on tarpeellinen muutos. Näillä näkymin uudistus koskee aluksi ainoastaan kosketusnäyttöpuhelimia ja on hyvin mahdollista, että AVKON tulee siirtymään peruspuhelimista pois vasta Symbian^5– tai Symbian^6-versiossa.

Ensimmäiset Symbian^4-puhelimet tulevat tämän hetkisen suunnitelman mukaan markkinoille vuoden 2011 alkupuolella. Symbian-käyttöjärjestelmän todellista uudistusta joudutaan siis odottelemaan vielä ainakin puolitoista vuotta.

Lähde: All About Symbian

2 kommenttia

 1. Vähän tarkkuutta uutisiin.

  Linux ydin on käyttöjärjestelmä
  Symbian on käyttöjärjestelmä

  S60 on Symbianille tehty ohjelmistoalusta
  Maemo (ja Android) on Linuxille tehtyjä ohjelmistoalustoja

  Symbian^n tulee tarkoittamaan Symbian käyttöjärjestelmä + tietty ohjelmistoalusta.

Kommentointi on suljettu!