Katsaus Nokia N900:n Maemo 5 -käyttöjärjestelmän ominaisuuksiin

Maemo 5

Maailman suurin matkapuhelinvalmistaja Nokia julkisti eilen jo pitkään odotetun ja toivotun Maemo-pohjaisen kosketusnäyttöpuhelimen. Uutuusmalli tunnetaan nimellä Nokia N900 ja siinä pyörii tuore Maemo 5 -käyttöjärjestelmä, jonka yhtiö hehkuttaa tarjoavan tietokoneiden käyttöjärjestelmistä tuttuja ominaisuuksia. Mutta mitä Maemo 5 tarjoaa käytännössä? Tämän artikkelin tarkoitus on valaista asiaa hieman tarkemmin.

Panorama-työpöytä

Maemo 5 tarjoaa tukun toimintoja, joilla sen niin sanottua Panorama-työpöytää voi kustomoida. Tarjolla on useita työpöytänäkymiä, joita voi muokata kirjanmerkkien, pikakuvakkeiden ja widget-minisovellusten avulla. Työpöytää on mahdollista personoida muun muassa taustakuvien ja teemojen avulla.

Työpöydälle voi lisätä esimerkiksi linkit tärkeimpiin yhteystietoihin, musiikkipainikkeet ja kalenteri-widgetin, joka ilmoittaa tulevista tapahtumista. Panorama-työpöytä muistuttaa N97:n widget-pohjaista kotinäkymää, mutta se lisää mukaan paljon uusia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä monipuolisemman.

Dashboard

Dashboard-näkymän tarkoituksena on tehdä moniajosta ja auki olevien sovellusten hallinnasta helppoa. Käyttäjä näkee sen kautta avoinna olevat ikkuna sekä saapuneet viestit ja vastaamattomat puhelut.

Nettiselain

Maemo-nettiselain perustuu Mozillan teknologiaan. Se ymmärtää nykyaikaisten web-standardien päälle ja mikä parasta siinä on täysi Adobe Flash 9.4 -tuki. Siitä löytyy myös työpöytäselaimista tuttu kursori, jonka saa esiin vetämällä sormea näytöllä vasemmalta oikealle. Kursori toimii tietokoneista tutulla tavalla ja sen avulla voi muun muassa kopioida ja liittää tekstiä sekä kuvia.

Kuvat

Kamerakuviin on mahdollista lisätä tageja, jotka helpottavat niiden löytämistä myöhemmin. Maemo 5 tukee myös geotag-ominaisuutta ja tarjoaa mahdollisuuden lisätä parhaat kuvat suosikkeihin, josta ne löytyvät nopeasti.

Mukana on myöskin kattava ohjelmisto kuvien jälkimuokkaukseen. Käyttäjä pystyy rajaamaan ja pienentämään kuvia suoraan puhelimessa sekä säätämään kontrastia, kirkkautta ja poistamaan punasilmäisyyden.

Nykytrendien mukaisesti uusi käyttöjärjestelmä tarjoaa ominaisuuden kuvien jakamiseen eri palveluihin. Otoksia voi jakaa muun muassa Bluetoothin avulla tai lähettää suoraan Ovi Shareen ja Flickriin.

Mediasoitin

Maemo 5:n mediasoitin kokoaa yhteen paikkaan musiikin, videot ja Internet-radion. Nokia N900:sta löytyy FM-lähetin, jonka avulla puhelimessa olevan musiikin voi lähettää suoraan esimerkiksi auton stereoihin.

Sähköposti

Sähköpostiominaisuuksien merkitys älypuhelimissa kasvaa jatkuvasti. Maemo 5:n ominaisuuksiin tällä osa-alueella kuuluvat tilin pikamääritys, push-toiminto ja tuki useille sähköpostitileille. Sähköpostisovellus ymmärtää HTML-viestien päälle ja puhelimella luotuihin viesteihin voi lisätä kuvia suoraan tekstin sekaan sekä säätää fontteja.

Maemo Update

Maemo 5 tukee automaattisia ohjelmistopäivityksiä verkon yli. Käyttöjärjestelmä muistuttaa uudesta päivityksestä tarvittaessa ja käyttäjä voi valita, milloin päivitys asennetaan.

Sovellusten päivittämisen luvataan myöskin olevan helppoa. Halutut sovellukset voi ladata Maemo Selectin kautta, joka ilmoittaa kun uusi versio tietystä sovelluksesta on saatavilla. Käyttöjärjestelmän lisäksi siis myös kolmansien osapuolien ohjelmat pysyvät vaivatta ajan tasalla.

5 kommenttia

  1. vielä kun sovellukset aukeaisivat vasta tuplaklikkaamalla eikä kuten nyt ’puolivahingossa’ kerran koskemalla.

Kommentointi on suljettu!