Nokia N900 myyntiin myös suominäppäimistöllä

Nokia N900 näppäimistö auki

Nokia N900 -kosketusnäyttöpuhelimesta on tulossa myyntiin myös suomalaisella näppäimistöllä varustettu versio. MobiiliBlogi tiedusteli asiaa Nokialta ja sai ilokseen kuulla, että yhtiön ensimmäinen Maemo-puhelin tulee markkinoille suomalaisten käteen paremmin sopivana versiona. Kyseisestä N900-mallista tulee löytymään ä- ja ö-kirjaimet erikseen, jolloin niitä ei tarvitse hakea kiertoteitä.

Tietoa voidaan pitää hienoisena yllätyksenä, sillä yhtiön tämän hetken lippulaiva N97:n ei ole saatavilla suomalaisella näppäimistöllä. Sellaista ei ole myöskään koskaan tulossa, joten on varmastikin iloinen yllätys, että Nokia on päättänyt tuoda N900-mallin markkinoille suominäppäimistöllä. Vielä ei tiedetä, onko kyseinen versio tulossa myyntiin heti Suomen lanseerauksen yhteydessä vai myöhemmin.

Nokia N900 on Maemo 5 -käyttöjärjestelmään pohjautuva mobiilitietokone. Yhtiö painottaa uutuuden tuovan matkapuhelimiin tietokoneista tuttuja toimintoja ja suorituskykyä. Sen keskeisiä ominaisuuksia ovat HSPA, WiFi, A-GPS, 32 gigatavun sisäinen muisti, 3,5 tuuman kosketusnäyttö, QWERTY-näppäimistö ja viiden megapikselin automaattitarkenteinen kamera.

11 kommenttia

 1. Hieno homma! …ja kiva kun varmistitte!
  Haluu tollasen! Fantastic-luuri!

 2. Suomi alkaa olla tarkea markkina-alue nokialle alypuhelimissa, kun muualla myynti sakkaa.

 3. en ostanut N97 sen takia, koska siittä puutui ä/ö:t. se oli periaateratkaisu, ”tulkitsin” sen viestiksi nokialta, ettei tämä laite ole tarkoitettu suomen markkinoille.

  onneksi samsung tekee laitteita, joista näppäimet löytyy!

  t. osakkeenomistaja

 4. noniin, sitten vielä tiedustelisin että löytyykö myös ’å’ kirjain, mielestäni suhteellisen outoa jos ei kaikkia kolmea löydy, joutuuko sitten ruotsista ostaa kyseistä puhelinta jotta saisi norminäppäimistön sisällön?

 5. Nojaa, ei varmasti kovin moni ikävöi sen å näppäimen perään. Sitähän ei kuitenkaan käytetä yhdessäkään suomenkielen sanassa.
  Suomenruotsalaisia voi tietysti haitatakkin, mutta tiedä sitten onko edes ruotsiversiossa tuota å:ta erikseen, kun en tiedä minkä näppäimen sille antaisi (olettaen siis että näppäimien määrää ei kasvateta).

 6. Kuvan näppäimistössä ei ole kolmea ”ylimääräistä” näppäintä, joille voitaisiin osoittaa åöä… Epäilenkin, että kirjaimet tulevat vasen-alas-oikea-näppäimiin Sym-metapainikkeen taakse.

  Nokia N810:ssä on åöä-painikkeet, mutta näppäimistö on tuntumaltaan niin ”rautainen”, ettei sillä kirjoittaminen ole miellyttävää. N97 onkin pikaisen testini mukaan jo helkkaristi parempi (E95 vie silti siitäkin juuri ja juuri voiton), ja toivottavasti N900 onkin tuntumaltaan lähellä jälkimmäistä.

  Kansalle sitä, mitä kansa haluaa!

 7. Itseasiassa näin ranskalaisen(?) näppäimistövariantin kuvan ja tosiaan 2 suuntanäppäimistä oli uhrattu ja laitettu 2 jäljelle jäävän suuntanäppäimen metanäppäimiksi… Mitenkä hankala tuo on, riippuu tietysti ihan siitä mitenkä paljon kyseiset suuntanäppäimet näkee käyttöä.

 8. Toivottavasti uutinen ääkkösnäppäimistä pitää paikkaansa, samankaltainen uutinen kun saatiin N97:kin ennen julkaisuaan:
  http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=38112 .

  Lainaus: ”Nokian viestinnästä kuitenkin vakuutetaan Tietokoneelle, että N97 tulee ääkkösten kanssa, kuten Nokian näppäimistöpuhelimet tähän asti. Niitä ovat muun muassa E61, E70, E71, E75 ja E90-kommunikaattori.”

  Niinpä niin…

  BTW. Onko N900:ssa QT jo käytössä?!

  …toivottavasti Maemoon saadaan laaja softatarjonta.

  1. QT on paketteina saatavilla, joten jos on jotain softia mitä haluaa QT:llä tehdä niin onnistuu loistavasti. Harmattan nimeä kantava Maemo-systeemi onkin sitten 100% QT pohjainen.

   Maemoon on saatavilla melkein koko Debianin softatarjonta, jotkut isoin, jotkut pienin muutoksin. Olen itse nähnyt esim. lxdoomin,iNES:in,quake 2:hen ja vaikkapa TI-laskimien emulaattorin porttauksen N8x0:lle , joten kyllä ne N900:nkin laitetaan :).

Kommentointi on suljettu!