Nokia vakuuttaa: Maemo ja Symbian elävät rinnakkain

Maemo 5 ikkunat

Nokian esittelemä Maemo-pohjainen N900-mobiilitietokone on nostanut esiin spekulaatioita Symbian-käyttöjärjestelmän kohtalosta Nokian puhelimissa. Verkossa huhuttiin jo ennen N900:n julkistusta, että Nokia tulisi siirtymään huippulaitteissaan Maemoon, mutta näin ei tule käymään ainakaan Nokian Anssi Vanjoen mukaan. Vanjoki sanoo, että Symbian ja Maemo tulevat toimimaan hyvin rinnakkain kalliimman hintaluokan puhelimissa.

Tämä ei mitenkään uhkaa Symbiania”, sanoo Nokian myynnin johtaja Anssi Vanjoki ja jatkaa ”Avoin Symbian tulee olemaan yhä meidän tärkein alustamme, ja me kehitämme ja kasvatamme sitä parhaamme mukaan, sekä sen toimintoja että levinneisyyttä… yhä useammassa tuotelinjassa.

Nokian Symbianin päällä käyttämää S60-käyttöliittymää on haukuttu kankeaksi uusiin kosketusnäyttöpuhelimiin. Yhtiön Symbian-käyttöjärjestelmä ja sen käyttöliittymä tulevat kokemaan suuremman muutoksen vasta vuonna 2011, jolloin markkinoille rynnistää uuden nimeämiskäytännön mukainen Symbian^4-versio. Sen on sanottu laittavan Symbianin käyttöliittymä täysin remonttiin.

Koska Symbianin todellinen uudistuminen on kaukana tulevaisuudessa, on hyvin mahdollista, että kosketusnäyttöpuhelimissa tulee yleistymään Maemo. Sen uusin versio on videoiden perusteella selvästi Symbian S60 5th Editionia edellä sekä ominaisuuksiltaan että käytettävyydeltään.

Lähde: DigiToday

10 kommenttia

 1. Vielä markkinoilla ei ole yhtäkään Maemo-pohjaista älypuhelinta, joten tässä vaiheessa Nokia ei voi myöntää Symbianin olevan huono, sillä silloin ostajat jäisivät odottamaan Maemo-puhelimia tai siirtyisivät peräti johonkin toiseen merkkiin.

  1. Symbian ei käyttöjärjestelmänä ole millään tavalla huono. Tollasia väitteitä heittelee sellaset, jotka ei asiasta oikeasti mitään tiedä.

   Pitää kyllä olla aika hölmä, jos oikeasti kuvittelee Nokian hylkäävän Symbianin. Nokia varmaan joo vaan huvin vuoksi osti vuosi sitten kesällä Symbianin kokonaan itselleen, perusti Symbian Foundationin kehittäömään Symbiania, osti Trolltechin ja alkoi porttaamaan Qt:tä Symbianille jne. Noki vaan huvikseen käytti satoja miljoonia jo pelkästään Symbianin ostamiseen kokonaan itselleen. No ei taatusti!

   Symbiania olaan nyt julkasemassa opensourcena ja Qt on tulossa helpottamaan ohjelmointia, samalla käytöliittymää uusitaan muutenkin. Itse uskon tämän vahvistavan Symbianin asemaa.

   Symbianin merkitys Nokialle ja johtava asema älypuhelinten käyttöjärjestelmänä ei ole mihinkään menossa. Joka muuta väittää on ihan pihalla.

   1. Nokian ei tarvitse hylätä Symbiania siirtyäkseen Maemoon kalliimmissa laitteissa. Symbian on hyvä järjestelmä _puhelimiin_. Nokian Symbian-strategian onnistuminen kalliimmassa hintaluokassa aika heikoissa kantimissa. Avain asemassa on kolmansien osapuolten sovellustuki, aivan kuten PC-markkinoillakin, ja siinä Symbian ei ole vahvoilla. miksuh et tiedä asioista mitään, jos väität Symbianin olevan Debian-pohjaista Linuxia parempi sovellusalusta. Toisaalta myöskään Maemo ei ole vielä tulossa, vaan vasta Qt-versio tekee siitä houkuttelevan kehitysalustan. Maemo 5:lle kehittäminen on epävarmalla pohjalla, kun sovelluksen markkinat sulavat alta Qt-Maemon tullessa. Saman ongelman Nokia on rakentanut myös Symbianille ja mitä ilmeisimmin siellä ongelma poistuu hitaammin.

 2. ”Nokian ei tarvitse hylätä Symbiania siirtyäkseen Maemoon kalliimmissa laitteissa. Symbian on hyvä järjestelmä _puhelimiin_.”

  Kuten uutisessa sanotaan, niin Nokia aikoo edelleen käyttää Symbiania kalliimman hintaluokan älypuhelimissa Maemon rinnalla. Symbiania ollaan tuomassa myös keskihintaisiin älypuhelimiin, mutta se ei tarkota sitä, että Symbian olisi johonkin väistymässä kalliimmistas puhelimista.

  ”Nokian Symbian-strategian onnistuminen kalliimmassa hintaluokassa aika heikoissa kantimissa.”

  Millä ihmeen perusteella muka?

  ”Avain asemassa on kolmansien osapuolten sovellustuki, aivan kuten PC-markkinoillakin, ja siinä Symbian ei ole vahvoilla.”

  Symbianille on tehty softaa vaikka kuinka pirusti, joten softasta se ei ole kiinni. Sitäpaitsi Symbianille voi ohjelmoida C++:n lisäksi esim Javalla, Pythonilla ja Flashilla. Jos puhelimeen asentaa red Five Labsin kehittämän net60 .Net-ajoympäristön, niin ohjelmointi onnistuu myös VisualBasicilla ja C#:lla. net60 mhdollistaa ohjelmien kehittämisen WindowsMobile -kehitystyökaluilla ja ohjelmien ajamisen sitten ymbianissa.

  ”miksuh et tiedä asioista mitään, jos väität Symbianin olevan Debian-pohjaista Linuxia parempi sovellusalusta”

  Itse et tiedä mistä puhut. Kännykän käyttöjärjestelmän vaatimukset on melkosen erilaiset kuin mitä pöytäkoneen tai serverin käyttiksen vaatimukset. Minulle on turha tulla selittämään mitään Debianin hyvyydestä, minä itse olen käyttänyt Debiania 1998 lähtien tähän päivään asti sekä pöytäkoneella, serverissä, että läppärissä. Eli minä uskosin tuntevani Linuxin ja Debianin, sekä niille ohjelmoinnin, aika hyvin. Debian, ja yleisesti Linux, on oikein hyvä käyttöjärjestelmä, mutta se ei tee sitä mitenkään paremmaksi kuin Symbian sillon kun ympäristönä on kännykän tapainen laite. Minä olen myöskin asentanut omalle koneelleni jo vuosia sitten Maemo kehitysympäristön ja sitä on tullut tutkiskeltua.

  ”Toisaalta myöskään Maemo ei ole vielä tulossa, vaan vasta Qt-versio tekee siitä houkuttelevan kehitysalustan.”

  Ota nyt huomioon, että Qt on tulossa myös Symbianille. Itseasiassa Qt:n kehitysversion voi jo nyt asentaa Symbianpuhelimeen ja ohjelmoijat voi jo nyt aloittaa Qt:hen tutustumisen ja ohjelmien tekemisen.

  1. Unohtui edellisestä viestistä se pointti kokonaan: Nokia on sen verran iso ja taseeltaan vahva yhtiö, että siellä katsotaan olevan varaa pelata kaksilla korteilla. Sitähän tämä Symbian & Maemo -peli on; katsotaan miten noille käy ja panostetaan sitten sen mukaan tulevaisuudessa.

   ”Millä ihmeen perusteella muka?” (Symbian kalliimmassa hintaluokassa on iskialtis strategia)

   http://www.puhelinvertailu.com/uutiset.cfm/2009/08/31/yli_50_paivaa_nokian_n97_n_kayttoa_tassa_kokemuksia (kohta 3 erityisesti)

   Lue vaikka tuosta. Joku muu voi osata kertoa paremmin, mistä S60-puhelinten mystiset softaviat johtuvat. Kovasti kuitenkin epäilyttää, että perimmäinen syy olisi järjestelmän rakenteissa, joita ei saada venytettyä nykyvaatimuksiin kuin paperilla. Symbianilla on pitkä matka kuljettavana vakavasti otettavaksi 2010-luvun älypuhelinalustaksi. Ei ole mitenkään itsestään selvää, että siitä ikinä sellaista tulee.

   Maemo on Nokian exit-strategia, jos Symbianin elinkaarta ei enää saada venytettyä. 5-10 vuoden aikajänteellä Maemo on joko syrjäyttänyt Symbianin kalliimmassa hintaluokassa tai koko projekti on kuopattu. Nokian virallinen julkilausuma aiheesta tuskin kattaa paria vuotta pidempää ajanjaksoa.

 3. ”Lue vaikka tuosta. Joku muu voi osata kertoa paremmin, mistä S60-puhelinten mystiset softaviat johtuvat.”

  Softavikoja on ihan kaikissa puhelimissa ja kaikilla alustoilla. Niitä on ihan kaikissa ohjelmistoissa, jotka on monimutkasempia kuin HelloWorld ja puhelimen ohjelmisto ei ole sieltä yksinkertaisimmasta päästä ikinä. Se ei kuitenkaan kerro mitään muuta kuin, että ohjelmia tekee ihmiset. Niin kauan kuin ohjelmia tekee ihmiset, niin kauan ohjelmissa tulee olemaan bukeja. Vaikka kuinka testattaisiin, niin bukeja jää aina. Kireät aikataulut ei mahdollista sitä, että softaa voisi hioa loputtomiin ennen julkasua ja käyttöönottoa. Ei etenkään kaupallisen tuotteen kohdalla.

  Jos sä luulet, että esim Maemopuhelimissa sitten jotenkin mystisesti ei esiintyisi softavikoja, niin unta näet. Bukeja on aivan varmasti jokaisessa puhelimessa, jokaisella alustalla ja jokaisen valmistajan puhelimissa.

  ”Symbianilla on pitkä matka kuljettavana vakavasti otettavaksi 2010-luvun älypuhelinalustaksi.”

  Ja höpö höpö.

  1. Sitäpaitsi N97:ssä käytetty S60 5th edition ja Symbian 9.4 on vielä varsin uusia versioita. Ennen N97:ää Nokia oli käyttänyt S60 5th editionia vain Nokia 5800 XPressMusic puhelimessa, jollainen on itsellänikin. Omassa 5800XM puhelimessani en ole tuollaisia artikkelin mainitsemia ongelmia havainnut lainkaan, eli ne on siis ollut N97 kohtasia ongelmia ja nekin ensimmäisen firmwareversion ongelmia, jotka on myöhemmin korjattu päivityksillä.

   Sitäpaitsi tuo puhelinvertailun artikkeli on kirjoittajan omien sanojen perusteella jonkun iPhone -tyypin kirjoittama, joten väkisin tulöee tunne ettäartikkeli on asenteellinen. Appleporukkahan on haukkumassa nokian puhelimia jokakääntwessä. Artikkeli myös vilisee outoja väitteitä kuten:

   ”Oma mielipiteeni on, että värinävaste tuo mukanaan eräänlaisen halpuuden tunteen ja ehdottomasti mieluummin käytän N97:ääni ilman sen päälläoloa. ”

   Tietenkin makuasioista ei ole sitä yhtä ainutta oikeaa mielipidettä, koska eri ihmiset tykkää eri asioista. Toki jokainen saa käyttää värinävastetta tai olla käyttämättä. Mutta miten se nyt muka jonkin halpuuden tunteen tuo?

   Minusta värinävaste nimenomaan tekee tuntuman paremmaksi. Ilman värinävastetta kosketusnäytö on täysin tunnoton, koska käyttäjä ei saa minkäänlaista tuntoaistiion perustuvaa vastetta siitä. että kosketus rekisteröitiin ja se aiheutti jonkin tapahtuman. Pieni täräys värinävasteena parantaa asiaa huomattavasti, vaikkei se tietenkään sama ole kuin esim fyysisesn napin painaminen. Tuo värinävasteen ”halpuusvaikutelma” menee minusta samaan Ö-mappi kategoriaan kuin väite, että stylus on muka jotenkin vanhanaikanen.

   1. tunnut tietävän asioita. Ota yhteys tripletrack ovi emailissä

 4. miksuh ota yhteys minuun. Vaikutat että tiedät asioita. Tripletrack ovi sähköpostissa

Kommentointi on suljettu!