Samsung työstää omaa Linux-pohjaista käyttöjärjestelmää

Korealaisen Samsungin kerrotaan työskentelevän oman älypuhelimiin suunnatun käyttöjärjestelmän ympärillä. Yhtiön älypuhelimet ovat olleet tähän asti varustettuja Symbianilla, Windows Mobilella tai Androidilla. Halvemman hintaluokan puhelimissa Samsung on käyttänyt omaa järjestelmää, mutta kyseessä ei ole niin sanottu älypuhelinjärjestelmä.

Samsung sanoo ymmärtäneensä oman mobiilikäyttöjärjestelmän tärkeyden ja nyt yhtiön mukaan on aika tehdä siitä totta. Kovinkaan tarkkoja yksityiskohtia tulevasta käyttöjärjestelmästä ei ole. Tietojen mukaan se perustuu Linuxiin aivan kuten Android ja Maemo.

Korealaisvalmistajan suunnitelmilla voi olla pitkäkestoisia vaikutuksia. Tulevaisuudessa yhtiön puhelimet saattavat olla enenevissä määrin varustettu Samsungin omalla käyttöjärjestelmällä. On kuitenkin vaikeaa nähdä, että muutoksia tapahtuisi kovinkaan pian, sillä kehitys ei ilmeisestikään ole vielä mahdottoman pitkällä. On myös mahdollista, että Samsungin oma alusta suuntaa edullisempiin puhelimiin ja kalliimmat mallit pyörittävät edelleen esimerkiksi Windows Mobilea.

Toiselta kantilta katsottuna Samsungin puheet kuullostavat hieman oudoilta. Älypuhelinjärjestelmiä on jo nyt tarjolla paljon ja kuten Google jokin aika sitten kommentoi, on kehittäjien vaikea tukea niitä kaikkia. Nähtäväksi jää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Lähde: UnwiredView

2 kommenttia

  1. ”Älypuhelinjärjestelmiä on jo nyt tarjolla paljon ja kuten Google jokin aika sitten kommentoi, on kehittäjien vaikea tukea niitä kaikkia.”

    Nimenomaan. ja juuri siksi tarvitaan sellasia tekniikoita, jotka on yhteisiä mahdollisimman monelle alustalle, ja jotka helpottaa portattavuutta.

    Nokian Qt on erinomainen esimerkki siitä mitä tarvitaan. Qt tulee olemaan yhdistävä tekijä Symbianin, Maemon ja Windows Mobilen välillä. Tuo tulee olemaan kova sana mobiilikehityksessä, siitä ei ole mkinkäänlaista epäilystä. ohjelmien alustakohtainen koodi voidaan eristää omiin luokkiinsa erilleen porttautuvasta Qt-koodista, jollon alustalta toiselle portattaessa tarvitsee kirjottaa uudellen vain ne ohjelman alustakohtaset osat. Ja tuo on helvetin hyvä asia.

    Aika on rahaa ja jos pitää ylläpitää samasta ohjelmasta useaa täysin kokonaan erilaista versiota eri alustoille niin siihen menee aikaa ja työtä ihan liikaa. Se myös lisää virheiden mahdollisuutta ja vaikeuttaa eri alustojen ohjelmien pitämistä synkassa keskenään.

    Qt:n lisäksi esim Java ja Flash yhdistää useimpia alustojam, apaisti Applen iphonea. J2ME on ehkä hiukan kömpelö mutta sillä on yksi lyömätön etu: sillä tehdyt ohjelmay toimii melkeen kaikilla alustoilla. Sama koskee Flashia.

    Applen iPhone-alusta on sitten sieltä toisesta ääripäästä. Se on ihan tolkuttoman suljettu ja epäyhteensopiva muiden alustojen kanssa ja esim javaa ja Flashia ei tueta. Minä en kyllä jaksa alkuunkaan uskoa, että tuo eristäytyvä taktiikka voi mitenkään toimia pitemmän päälle. Se on pelkkä kupla, joka puhkeaa ennemmin tai myöhemmin, koska jossain vaiheessa heikoimmat alustat alkaa putoilla pois kilvasta ja sillon eristäytyvät muiden kanssa epäyhjteensopivat alustat on heikoilla ja toisaalta avoimet alustat on vahvoilla.

  2. ”Applen iPhone-alusta on sitten sieltä toisesta ääripäästä. Se on ihan tolkuttoman suljettu ja epäyhteensopiva muiden alustojen kanssa ja esim javaa ja Flashia ei tueta.”

    Totta, mutta jostain kumman syystä Applen alusta houkuttaa kehittäjiä. Kannatta myös huomata, että vaikka alusta on varsin suljettu, niin jos Mac OS X -ohjelmointi on tuttua, on iPhone-sovellusten kehittäminen suhteellisen vaivatonta.

Kommentointi on suljettu!