Nokia kieltäytyy muokkaamasta Maemoa operaattoreiden tarpeisiin?

Teleoperaattoreiden intresseissä on jo pitkään ollut kytkykaupalla myytävien matkapuhelinten ohjelmiston muokkaaminen omiin tarpeisiin. Yleensä tämä on tarkoittanut sitä, että operaattorin omat palvelut on tuotu paremmin esille, jotta niiden käyttöastetta voitaisiin nostaa. Tällaisia muokkauksia ei kuitenkaan olla näillä näkymin tulossa näkemään Nokian Maemo-puhelimissa.

Nokian tavoitteena on seurata Maemo-puhelimillaan, joihin lukeutuu tällä hetkellä ainoastaan N900, iPhonen jalanjälkiä. Apple ei ole sallinut puhelimissaan operaattorikohtaisia ohjelmistoja, vaikka teleoperaattoreiden kanssa tehdään muilla osa-alueilla tiivistä yhteistyötä.

Erittäin selvästi Apple ja Android tuovat operaattoreille huomattavasti vähemmän mahdollisuuksia ohjelmiston kustomoimiseen, mutta sen sijaan ne tarjoavat enemmän arvoa itse käyttäjälle. Maemon kanssa meillä on mahdollisuus pelata peliä hieman enemmän näiden sääntöjen mukaan, kuin mitä olemme tehneet Symbianin kanssa,” kertoi Nokian tuotekehitysosaston johtaja David Rivas.

Rivasin lausunto viittaa siihen, että yhtiössä uskotaan N900-mallin ja tulevien Maemo-puhelimien olevan niin houkuttelevia, että ne päätyvät operaattoreiden listoille joka tapauksessa. Kaikki eivät kuitenkaan usko samaan ja esimerkiksi IDC:n analyytikko Francisco Jeronimon arvelee Nokian muuttavan vielä kantaansa.

En usko, että Nokialla on varaa sanoa ei kustomoinnille. N900:n menestyksen takaamiseksi yhtiön tulee hyväksyä mukaan kaikki operaattorit, jotka haluavat puhelimen valikoimiinsa,” sanoi Francisco Jeronimo.

Tulevina kuukausina nähdään, kuinka Nokian taktiikka toimii. Euroopassa tilanne tuskin tulee olemaan kovinkaan erilainen, mutta Yhdysvalloissa Nokian ratkaisu saattaa ajaa operaattorit valitsemaan listoilleen muiden valmistajien puhelimia.

Lähde: Reuters