Arvostelussa Android-pohjainen HTC Hero

HTC Hero

Googlen avoimeen Android-käyttöjärjestelmään pohjautuvia puhelimia on odotettu Suomen markkinoille aina T-Mobile G1 -mallin julkaisusta lähtien. Nyt sellainen on vihdoin saapunut Pohjolaan HTC Heron muodossa, joka ei ole aivan Android-puhelinten perinteisimmästä päästä. Uutuus on nimittäin varustettu HTC:n uudella Sense-käyttöliittymällä, joka tulee näyttelemään merkittävää roolia taiwanilaisvalmistajan Android-puhelimissa tulevaisuudessa.

HTC:n Sense-käyttöliittymän kantavana ideana on antaa käyttäjälle avaimet luoda puhelimestaan persoonallinen ja saada näkyviin juuri se sisältö, joka on itselleen tärkeää. Käyttöliittymän kotinäkymä perustuu Nokia N97 -mallin tavoin widget-minisovelluksiin. Se eroaa Nokian lippulaivamallista kuitenkin edukseen sillä, että muokattavia kotinäkymiä on tarjolla kaikkiaan seitsemän, kun N97:ssä niitä on ainoastaan yksi.

Persoonallisen käyttöliittymän lisäksi HTC Hero on myös teknisesti erittäin mielenkiintoinen älypuhelin. Sen keskeisiä ominaisuuksia ovat HSPA, GPS, WiFi, viiden megapikselin kamera ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. 3G-yhteyksien osalta puhelin tukee sekä 900 MHz:n että 2100 MHz:n taajuuksia, joten sillä pystyy hyödyntämään esimerkiksi iPhone 3GS:ää paremmin 3G:tä kaupunkien ulkopuolella, joissa käytetään pitkälti 900 Mhz:n taajuutta.

Laitteen kosketusnäyttö on toteutettu kapasitiivisella tekniikalla, joka tarkoittaa, että se ottaa käskyjä vastaan pelkästä hipaisusta. Vertailuna mainittakoon, että Nokia N97:ssä on resistiivinen näyttö, joka vaatii pienen painalluksen, jotta näyttö rekisteröi kosketuksen. HTC Heron näyttö on kooltaan 3,2 tuumaa ja sen tarkkuus on 320 x 480 pikseliä. Näyttö on päällystetty sormenjälkiä hylkivällä pinnoitteella.

HTC Hero

HTC Hero -mallin keskeisimmät ominaisuudet:

 • Googlen Android -käyttöjärjestelmä
 • Sense-käyttöliittymä
 • 5 megapikselin kamera automaattitarkennuksella
 • HSPA (900 Mhz ja 2100 Mhz)
 • WiFi
 • GPS
 • Bluetooth
 • 3,2 tuuman (320 x 480) kapasitiivinen kosketusnäyttö
 • 3,5 mm:n kuulokeliitäntä
 • microSD-muistikorttipaikka
 • micro-USB-liitäntä

Myyntipakkaus

HTC Hero pakkaus

Puhelimen lisäksi Heron tyylikkään pakkauksen sisältä löytyy 1350 mAh:n akku, USB-kaapeli, verkkovirtasovitin, kuulokkeet, kahden gigatavun muistikortti ja lehtisiä. Kuulokkeet on varustettu omilla näppäimillä, joiden kautta voi selata muun muassa musiikkisoittimen kappaleita. Puhelimen lataaminen onnistuu USB-kaapelilla tietokoneen kautta tai verkkovirtasovitinta käyttäen tavallisesta pistokkeesta.

Muotoilu ja rakenne

Kosketusnäyttöpuhelinten muodot noudattelevat pääsääntöisesti samaa linjaa mallista ja valmistajasta riippumatta. Ulkoisesti puhelimet ovat toki yleensä hyvinkin erinäköisiä, mutta perusmuoto on sama. HTC Hero eroaa valtavirrasta Android-puhelimista tutulla leuallaan, jolla tarkoitetaan laitteen kaartuvaa alaosaa. Kyseessä on Android-puhelimille tyypillinen, mutta muuten varsin harvinainen näky kosketusnäyttöpuhelimissa.

HTC Hero

Android-puhelimissa käytettävä leuka on saanut paljon kritiikkiä käyttäjiltä. Sen todellista funktiota ei tarkalleen tiedetä, mutta osa on perustellut sen olemassaoloa sillä, että sen ansiosta puhelinta on helpompi käyttää yhdellä kädellä. Toisien mielestä se on sen sijaan vain tiellä. Se leuassa on ainakin hyvää, että sen ansiosta puhelimen näyttö ei pääse naarmuuntumaan, jos laitteen laskee näyttö alaspäin esimerkiksi pöydälle.

HTC Hero leuka

Henkilökohtaisesti en löydä leuan osalta juurikaan hyvää tai pahaa sanottavaa. Se ei häirinnyt, mutta ei tehnyt myöskään puhelimen käyttämisestä mitenkään helpompaa. Kaartuva alaosa ei ollut ongelma edes puhelinta pidettäessä taskussa, vaikka niin olisi saattanut aluksi luulla.

HTC Hero

Leuan lisäksi Heron rakenteen mielenkiintoisimpiin kohtiin kuuluu niin sanottu ohjausrulla, joka tuo allekirjoittaneelle mieleen Applen Mighty Mousen vieritysrullan. Sen avulla voi liikkua muun muassa kotinäkymien välillä, valikoissa ja rullata verkkosivuja. Kyseessä on kohtuullisen kätevä ominaisuus, jota hyödyntää mielellään erityisesti verkkosivujen selaamisessa.

Rullaan liittyy kuitenkin eräs huolenaihe, joka on tullut esille useaan kertaan Applen Mighty Mouse -hiiren kanssa. Ajan saatossa rulla kerää likaa, jonka seurauksena sen toiminta alkaa hiljalleen heikentyä ja lopulta se ei toimi enää ollenkaan. On kuitenkin mahdotonta sanoa muutaman viikon testijakson perusteella, onko Herossa odotettavissa samankaltaisia ongelmia.

HTC Hero rulla

Rullan lisäksi näytön alapuolelta löytyy kuusi muutakin näppäintä. Mukana ovat näppäimet puheluiden hylkäämiseen ja vastaamiseen sekä koti-, menu-, haku- ja takaisinpainikkeet. HTC:n uutuudesta löytyykin useita kilpailijoitaan enemmän fyysisiä painikkeita.

Puhelimen alaosasta löytyy micro-USB-liitin, jonka kautta hoituu muun muassa lataaminen. Herosta löytyy myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, joka on yleensä loistanut HTC:n puhelimissa poissaolollaan. Herosta se kuitenkin löytyy ja sen ansiosta omien lempikuulokkeiden käyttäminen puhelimen kanssa onnistuu ilman lisäpalikoita. Kuulokeliitäntä on sijoitettu yläosan vasempaan reunaan.

MicroSD-muistikorttipaikka on puhelimen takakuoren alla oikeassa reunassa. Puhelimen vasempaan laitaan on sijoitettu äänenvoimakkuuden säätönäppäimet, jotka on naamioitu hyvin osaksi laitteen sivuosaa.

HTC Hero takaa

Takaa löytyy kameran linssi ja mattapintainen takakuori, jonka kiinnitys tuntui tukevalta. Itse asiassa puhelimen koko kuoriosa on tehty mattapintaisesta materiaalista, joka estää sormenjälkien tarttumista puhelimeen. Etupuolella, näytön ympärillä on harmaa metallipinnoite, joka luo laitteelle tyylikkyyttä.

Rakenteeltaan HTC Hero on erittäin jämäkkä, kuten tämän hintatason puhelimen kuuluu ollakin. Turhia nitinöitä puhelimesta käytön aikana ei kuulu ja edes helistely ei tuo kuuluviin sivuääniä. Puhelin istuu hyvin käteen ja peukalolla ulottuu hyvin käyttämään koko näytön alaa ja näppäimiä.

Näyttö

HTC Heron 3,2 tuuman ja 320 x 480 pikselin näyttö on kirkas ja sen katselukulma on hyvä. Tarkkuudeltaan näyttö ei yllä tämän päivän parhaimmistoon, mutta se on samaa tasoa esimerkiksi iPhone 3GS:n kanssa. Se häviää kuitenkin muun muassa Nokia N97:lle, josta löytyy 360 x 640 pikselin näyttö.

HTC Hero

Heron näyttö on päällystetty sormenjälkiä hylkivällä pinnoitteella, joka ainakin teoriassa kuulostaa hyvälle. Kosketusnäyttöpuhelinten ongelma on yleisesti ollut niiden näytön helppo likaantuminen, mutta Herossa ongelma ei ole aivan niin paha. Täysin puhtaana näyttö ei luonnollisestikaan pysy, mutta ero on huomattavissa ja erityisesti näytön putsaaminen käy vaivattomammin. Usein puhdistukseen riittää vetäisy vaikkapa paidan helmaan.

Käyttöliittymä

Google Android -käyttöjärjestelmän ohella ohjelmistopuolen kiinnostuksen kohteisiin kuuluu HTC:n oma Sense-käyttöliittymä, joka esiteltiin Hero-mallin yhteydessä. Yhtiön mainospuheissa Sensen idea tiivistetään kolmeen englanninkieliseen sanontaan: Make it Mine, Stay Close ja Discover the Unexpected. Vapaasti suomennettuna näillä tarkoitetaan puhelimen muokkaamista persoonalliseksi, tiivistä yhteydenpitoa ja pienten, mutta merkityksellisten ominaisuuksien hyödyntämistä.

HTC Hero Sense

Puhelimen käyttöliittymä tukeutuukin pitkälti widget-minisovelluksiin, joilla käyttäjä voi esittää näytöllä haluamansa tiedot ja vastaavasti poistaa itselleen merkityksettömän informaation. Aloitusnäyttöjä on kaikkiaan seitsemän, joista käytössä on valmiiksi jo kuusi. Tilaa widgeteille on siis vähintäänkin kohtuullisesti, koska esimerkiksi N97-lippulaivamallissa on yksi ainoa muokattava kotinäkymä.

HTC Hero Sense

Kotinäkymien määrän lisäksi myös widgettien kirjo on Nokialaista huomattavasti laajempi. Pikaisen laskutoimituksen perusteella minisovelluksia löytyy reilusti yli 20. Mukana ovat muun muassa seuraavat widgetit: sää, sähköposti, kello, musiikkisoitin, kuva-albumi, haku, osakkeet ja Twitter. Useista widgeteistä on myöskin saatavilla eri versioita, joista käyttäjä voi valita itselleen mieluisen. Sää-widgetistä on valittavana esimerkiksi versio, joka näyttää useamman vuorokauden ennusteen tai pelkästään sen hetkisen sään näyttävä ja vähän tilaa vaativa widget. Minisovelluksia löytyy lisää Android Market -ohjelmistokaupasta.

HTC Hero Sense

Nykypäivän trendien mukaisesti Senseen on liitetty osaksi eri sosiaalisia palveluita kuten Facebook, Twitter, Flickr ja YouTube. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhteystietoihin voi helposti liittää Facebook- ja Flickr-tunnukset, jonka jälkeen kavereiden tilapäivitysten ja kuvien selaaminen onnistuu vaivattomasti, ilman että tarvitsee avata nettiselainta. Hero osaa siis yhdistää sosiaalisten palveluiden tiedot kiinteäksi osaksi puhelimen yhteystietoja.

Googlen palvelut ovat odotetusti merkittävässä osassa Herossa. Kamerasovelluksen kautta voi lähettää kuvia Facebookin ja Flickrin lisäksi myös muun muassa Picasaan. Kuvatut videot voi ladata suoraan YouTubeen ja hakunäppäintä painamalla esiin saa Google-hakupalkin. Kaiken kukkuraksi mukana on vielä omat sovelluksensa YouTubelle ja Google Talkille.

Ominaisuuksien lisäksi monia kiinnostaa varmastikin itse käyttöliittymän nopeus. Kyseessä on erittäin näyttävä ja monipuolinen käyttöliittymä, joka yllätti allekirjoittaneen nopeudellaan. Todellista hidastelua oli testin aikana havaittavissa harvoin ja omasta mielestäni käyttökokemus oli tältä osin erittäin lähellä iPhone 3G:tä, joka on mukavan sujuva käyttää. Suurimmat hidastelut on havaittavissa kotinäkymien selaamisessa, joka tökkii ajoittain hieman. Henkilökohtaisesti sanoisin Herota ensimmäiseksi kosketusnäyttöpuhelimeksi iPhonen jälkeen joka todella säväyttää käyttöliittymän osalta. Yksi suurempi miinus käyttöliittymälle on kuitenkin annettava ja se tulee suomen kielen täydellisestä puuttumisesta.

Virtuaalinäppäimistö

HTC Heron virtuaalinäppäimistö muistuttaa erittäin paljon iPhonen vastaavaa näppäimistöä. Allekirjoittaneelle se on hyvä asia, koska iPhone-käyttäjänä näppäimistö tuntuu heti kotoisalta.

HTC Hero virtuaalinäppäimistö

Virtuaalinäppäimistö on rakennettu neljään riviin, joista kolmella ensimmäisellä sijaitsevat kaikki kirjaimet ja viimeisellä erikoismerkit näppäimistön tilasta riippuen. Tekstiä kirjoitettaessa alhaalta löytyy muun muassa välilyönti, pisteet ja pilkut. Jos ollaan kuitenkin kirjoittamassa nettiselaimen osoiteriville, niin tarjolla on lisäksi com-pääte ja kauttaviiva. Näppäimistö osaa siis mukautua tilanteen mukaan ja se toimii sekä pysty- että vaakatasossa.

Tuntumaa on pyritty parantamaan lisäämällä virtuaalinäppäimistöön värinävaste, joka aktivoituu kun ruudulla olevaa näppäintä painetaan. Itse en juurikaan kokenut tärinän lisäävän tarkkuutta, mutta ei siitä toisaalta ollut haittaakaan, joten en kytkenyt sitä pois päältä.

Heron virtuaalinäppäimistön huonoihin puoliin kuuluu erillisten ä- ja ö-kirjaimien puute. Kyseiset kirjaimet löytyvät loogisesti a:n ja o:n takaa, joita pitää painaa hetki pohjaan, jonka jälkeen esille tulleesta listasta voi valita haluamansa kirjaimen.

Näppäimistön osalta jäin hieman myös kaipailemaan iPhonesta tuttua suurennuslasitoimintoa, jolla kirjaimien välissä liikkuminen on nopeaa. Herossa kirjainten selaaminen tapahtuu helpoiten ohjauspallolla, koska sormella on lähes mahdotonta valita oikea kohta pienten kirjainten välistä.

Näppäimistön kirjoitusnopeus on hyvää ja pienen totuttelun jälkeen homma sujuu vähintäänkin kohtuullisen sutjakkaasti. Parhaimman tuntuman saa vaakatasossa, jolloin kirjaimet ovat suurempia ja väljemmin. Virhelyöntejä tulee toisinaan aika paljon, mutta sama ongelma vaivaa kaikkien kosketusnäyttöpuhelinten virtuaalinäppäimistöjä: ne ovat tunnottomia.

Kamera

HTC Herosta ei monien muiden nykypäivän puhelinten tavoin löydy erillisiä kuvauspainikkeita. Kamerasovellus käynnistyy parissa sekunnissa ja sitä voi käyttää sekä pysty- että vaakatasossa. Kuvaaminen tapahtuu ohjauspalloa painamalla.

HTC Hero Sense kamera

Kamerakäyttöliittymässä näytöllä on vakiona näkyvissä kaksi kuvaketta, joista toisesta voi vaihtaa videotilaan sekä takaisin ja toinen vie galleriaan, josta pääsee selaamaan otettuja kuvia. Puhelimen menu-näppäintä painamalla esiin saa asetukset, joista voi säätää tuttuun tapaan kirkkautta, valkotasapainoa, kuvakokoa sekä lisätä kuviin erilaisia tehosteita. Tarjolla on myöskin itselaukaisin ja mahdollisuus liittää kuviin GPS-paikkatiedot. On myös hyvä huomata, että kameran asetuksista voi ottaa sulkimen äänen kokonaan pois, kaikilla puhelimilla tämä ei onnistu.

Esimerkkikuvat: kuva 1 ja kuva 2.

Kuvienhallinta

HTC Herosta löytyvän kuvienhallintasovelluksen keskeisenä osana ovat sosiaaliset palvelut. Sovellus osaa hakea kätevästi kaikki muistikortissa olevat kuvat ja lajitella ne kansioihin. Ikävä kyllä puhelimella itsellään ei pysty luomaan uusia kansioita tai edes siirtelemään kuvia jo olemassa olevien kansioiden kesken. Ongelman voi kiertää hakemalla ohjelmistokaupasta sopivan tiedostonhallintasovelluksen tai liittämällä puhelimen USB-johdolla tietokoneeseen ja siirtelemällä kuvat sitä kautta.

HTC Hero Sense kuvat

Kuvien lajittelun lisäksi vastaan tuli toinenkin ongelma. Kuvienhallintasovellus ei etsi uusia kuvia muistista jokaisella aukaisu kerralla, joka aiheuttaa välillä hankaluuksia. Jos tiedostoja ei ole päivitetty, voi käyttäjä törmätä välillä esikatselukuviin, vaikka kyseinen kuva onkin siirretty aivan toiseen kansioon. Esikatselukuvaa klikatessa puhelin sitten valittelee, että kyseistä tiedostoa ei löydy.

HTC Hero Sense kuvat

Muilta osin sovellus on erittäin pätevä ja tyylikäs muun käyttöliittymän tavoin. Kuvienhallinnan kautta voi lähettää kamerakuvia suoraan Facebookiin, Flickriin, Peepiin ja Picasaan. Mikä parasta, kuvia voi lähettää kerralla useita ja niitä voi jakaa tuttaville myös sähköpostin välityksellä. Sovellus tarjoaa lisäksi suoran pääsyn ystävien Facebook- ja Flickr-kuviin.

Nettiselain

HTC Hero on ensimmäinen Android-puhelin, josta löytyy Flash-tuki. Selain osaa siis teoriassa pyörittää erilaiset bannerit ja Flash-elementit ongelmitta ja sillä pitäisi myös toimia YouTube-työpöytäversio. Käytännön testi kuitenkin osoitti, että aivan kaikki Flash-pohjaiset materiaalit eivät toimineet ja henkilökohtaisesti en saanut yhtään YouTube-videota pyörimään, vaikka useamman kerran yritin. Nettiä selattuani pääsin kuitenkin siihen käsitykseen, että YouTuben pitäisi toimia, joten en osaa arvioida, miksi se minulla takkusi.

HTC Hero Sense selain

Nettiselaimen muihin ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa suosikit, ponnahdusikkunoiden esto, latausmanageri, historia ja mahdollisuus pitää auki useita sivuja yhtä aikaa. Suosikkien selaus on toteutettu erittäin näyttävästi. Se tuo mieleen Applen Cover Flow -tekniikan, jota käytetään iTunesissa, Safari 4:ssä ja monissa muissa yhteyksissä. Selaus on paitsi näyttävää, mutta myös sulavaa. Samaa selaustekniikkaa käytetään myös aukiolevien sivujen tarkastelussa, mutta niitä selattaessa oli havaittavissa selvää hidastelua.

HTC Hero Sense selain

Selaimen toiminta on hyvin tuttua muista kosketusnäyttöpuhelimista. Sivuilla liikkuminen onnistuu näyttöä koskettamalla tai ohjauspallolla. Zoomaaminen tapahtuu kaksoisnapauttamalla haluttua kohtaa, mutta jos se ei tuota oikeaa tulosta, voi zoomailun hoitaa niin sanotusti sormia näytöllä nipistämällä.

HTC Hero Sense selain

Kaiken kaikkiaan Heron nettiselain on erittäin miellyttävä käyttää. Sivujen selaus on jouhevaa ja se onnistuu mainiosti samalla kun sivu vielä latautuu. Modernit nettisivustot näkyvät hyvin, joka ei tule yllätyksenä. Selainhan perustuu hyväksi todettuun WebKit-selainmoottoriin, joka löytyy muun muassa iPhonen Safarista ja Nokian S60-alustan vakioselaimesta.

Moitittavaakin löytyy. Suosikeissa olevia sivuja ei voi järjestellä kansioihin. Niiden selaus saattaakin siis muuttua hieman kaoottiseksi, jos suosikkisivuja on paljon. Toinen miinus tulee siitä, että en onnistunut löytämään selaimen asetuksista mahdollisuutta kytkeä Flashiä pois. Flash ei tosin tuntunut hidastavan selaimen toimintaa samalla tavalla kuin esimerkiksi Nokia N97:ssä, joten sen pois kytkemiselle ei ollut suurempaa syytä.

Musiikkisoitin

Musiikkisoitin jatkaa jo tutuksi tulleella tyylikkäällä linjalla. Silmäkarkkia ovat luomassa hienosti esillä olevat albumikuvakkeet, joista tulee jälleen mieleen Applen Cover Flow. Kansikuvien selaaminen muistuttaakin erittäin paljon iPhonen vastaavaa näkymää. Se ei sinänsä ole huono juttu, koska homma toimii jouhevasti.

HTC Hero Sense musiikkisoitin

Musiikkia on mahdollista selata artistin, albumin, genren ja säveltäjän perusteella. Tarjolla on myöskin näkymä, josta pääsee käsiksi kerralla kaikkiin kappaleisiin ja mahdollisuus luoda omia soittolistoja. Lisäksi soittimesta löytyy shuffle-toiminto, joka soittaa kappaleita satunnaisessa järjestyksessä.

Musiikkisoittimen käyttö on erittäin jouhevaa ja mielekästä tyylikkyyden ansiosta. Ominaisuuksia siitä löytyy tarpeeksi, mutta harmillisesti sovellus ei osaa hyödyntää kiihtyvyysanturia. Kappaleita ei siis pääse selailemaan vaakatasossa. Mainittakoon myös, että puhelimesta ei löydy FM-radiota.

Sähköposti

Heron valikoimasta löytyy kaksi erillistä sähköpostisovellusta, GMail ja Mail, jotka tarjoavat hieman toisistaan poikkeavia ominaisuuksia. HTC:n oman Mail-sovelluksen erikoisuuksiin kuuluu Microsoft Exchange ActiveSync -tuki, mutta GMail tarjoaa sen sijaan monia Googlen sähköpostille ominaisia toimintoja. Googlen GMail-sovellus toimii luonnollisesti ainoastaan GMail-tunnuksen kanssa, joten sen käyttö ei tule kysymykseen, jos kyseistä tunnusta ei käytä.

HTC Hero Sense sähköposti

HTC:n Mail-sovelluksessa on selkeä näkymä sähköposteille. Perusnäkymässä viestit voi järjestää automaattisesti tuoreuden, aiheen, lähettäjän ja koon mukaan. Asetuksista voi valita näytettäväksi viestit esimerkiksi viimeiseltä kolmelta, seitsemältä tai vaikka 30 päivältä. Halutessaan voi myös valita, että listassa näkyy tietty määrä viestejä riippumatta niiden saapumispäivästä.

HTC Hero Sense sähköposti

Mail osaa hakea uudet viestit automaattisesti määritetyn ajan mukaan. Viestit voi laittaa hakeutumaan automaattisesti esimerkiksi viiden minuutin tai puolen tunnin välein. Automaattihaku toimii ongelmitta ja vakiona puhelin ilmoittaa uudesta viestistä sähköposti-ikonin päälle ilmestyvällä numerolla. Vaihtoehtoisesti ilmoituksen saa myös äänen ja värinän kera.

Osa Mail-sovellusta on myös työpöydälle asetettava sähköposti-widget, joka ei toimi GMail-sovelluksen kanssa. Widgetin kautta pääsee selaamaan uusia viestejä kätevästi näyttöä sormella ylös tai alas vetäisemällä. Widgetin kautta näkee pikaisesti viestin sisällön ja sen kautta voi suoraan luoda uuden viestin sekä poistaa näkyvillä olevan sähköpostin. Viestin kaksoisnapauttaminen avaa sen sähköpostisovelluksessa.

Mailin suurimpiin miinuksiin kuuluu HTML-tuen puute. Sen takia kaikki saapuneet sähköpostit eivät näy lähettäjän haluamalla tavalla. Onneksi sovellus hoitaa siitä huolimatta liitetiedostot kunnialla ja osaa näyttää verkko-osoitteet linkkeinä.

GMail-sovelluksen parhaisiin puoliin kuuluu tuki HTML-muotoisille viesteille. Siitä löytyy myös GMailille tyypillisiä ominaisuuksia kuten viestin merkitseminen tähdillä ja viestihistorian tarkastelu niin sanotussa keskustelumuodossa. Siinä käyttäjä näkee alkuperäisen viestin ja siihen tehdyt vastaukset selkeästi yhdestä näkymästä.

Kalenteri

HTC Heron kalenteri koostuu kolmesta eri näkymästä: päivä, kuukausi ja agenda. Päivänäkymä näyttää valitun päivän merkinnät, kuukausinäkymä tuo esiin kuukausikalenterin ja agenda näyttää merkinnät viikoksi eteenpäin. Selvä puute on viikkonäkymän uupuminen, joka puuttuu myös iPhonen kalenterisovelluksesta.

HTC Hero Sense kalenteri

Puhelimen kalenterisovelluksen kautta on mahdollista luoda vain yhdenlaisia merkintöjä, jonka tietueisiin kuuluvat nimi, alkamis- sekä loppumisaika, paikka, kuvaus, muistutus ja toisto. Tarjolla ei ole siis esimerkiksi Nokian Symbian-puhelimista tuttuja eri merkintälajeja kuten kokous, merkkipäivä ja tehtävä, joista jokainen sisältää omat tietueensa.

Sovelluksen parhaimpiin puoliin kuuluu tiivis integrointi Google Kalenterin kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että halutessaan käyttäjä voi tuoda Google Kalenterin merkinnät puhelimeen vaivattomasti. Samalla tietokoneella tehdyt merkinnät siirtyvät automaattisesti puhelimeen. Käyttäjä voi puhelimella merkintää luodessaan valita, haluaako liittää sen Google Kalenteriin vai ainoastaan puhelimen muistiin. Google Kalenterin lisäksi Hero tukee synkronointia Outlookin kanssa.

GPS ja Google Maps

Google Maps -sovellus on vakiona jo erittäin monessa matkapuhelimessa, joten ei ole yllätys, että sellainen löytyy myös Android-pohjaisesta Herosta. Google Mapsiä ei voida pitää kunnollisena navigointisovelluksena, joten sellaisenaan Herosta ei ole esimerkiksi kaveriksi autolla suunnistamiseen. Sillä onnistuu kuitenkin oman sijainnin paikantaminen, yksinkertaisten reittiohjeiden määrittäminen ja ystävien liikkeiden seuraaminen Latitude-palvelun avulla.

HTC Hero Sense Google Maps

Sovellus tukee myös Street View -ominaisuutta eli Google Katunäkymää, josta ei Suomessa ole kuitenkaan vielä juurikaan hyötyä. Google on tietojen mukaan aloittanut katujen kuvaamisen Suomessa, joten pian Katunäkymästä päästää nauttimaan myös ainakin osassa maamme kaupunkeja. Kyseessä on siis ominaisuus, jolla voi tarkastella kaduilta otettuja kuvia ja tutustua näin ollen paikkoihin ennalta.

Google Maps ei tue monikosketusta. Puute vaikuttaa lähinnä siihen, että zoomaamista ei voi hoitaa nipistämällä, vaan joutuu käyttämään ruudulla olevia painikkeita.

YouTube-sovellus

Flash-tuesta huolimatta HTC Hero on varustettu erillisellä YouTube-sovelluksella, jolla pääsee käsiksi suositun videopalvelun sisältöön. Kyseessä on erittäin monipuolinen ohjelma, joka mahdollistaa omalla tunnuksella sisään kirjautumisen sekä suosikkien ja soittolistojen tarkastelun.

HTC Hero Sense YouTube

Etusivu koostuu parhaillaan pinnalla olevista videoista. Tarjolla on suosituin, eniten katsojia kerännyt, parhaimmat arviot saanut, uusin ja eniten kommentteja kerännyt video. Käyttäjän ei luonnollisestikaan tarvitse tyytyä etusivun tarjontaan, vaan videoita voi etsiä hakutoiminnolla tai selata kategorioiden perusteella.

Videot pyörivät kokoruudulla ja toistossa ei ollut havaittavissa ongelmia ainakaan WiFi-yhteydellä. Videoita voi arvostella tähdillä, lisätä suosikkeihin ja niiden kommentteja voi tarkastella, mutta ikävä kyllä kommentteja ei voi lähettää sovelluksen kautta. Edellä mainittu puute onkin sovelluksen heikoin lenkki. Muilta osin se on erittäin mainio.

Android Market -ohjelmistokauppa

Ohjelmistotarjonnasta on tullut viimeisen vuoden aikana entistäkin tärkeämpi tekijä älypuhelimissa. Apple aloitti villityksen omalla App Store -ohjelmistokaupallaan, jonka jälkeen muut ovat seuranneet perässä. Modernina mobiilialustana myös Google Androidille löytyy oma ohjelmistokauppa, joka tunnetaan nimellä Android Market.

HTC Hero Sense Android Market

Ohjelmistokauppa muistuttaa ulkoasultaan aiemmin käsiteltyä YouTube-sovellusta. Kaupan etusivun yläosaan on koottu muutamia kiinnostavia sovelluksia ja hieman alempaa löytyy linkit ohjelmiin, peleihin, hakuun ja omiin latauksiin. Ohjelmia sekä pelejä pääsee selaamaan kategorioittain, joita ovat muun muassa viihde, multimedia, raha ja elämäntyyli.

Omista latauksista voi tarkastella, mitä puhelimeen on asennettu. Sen kautta pääsee myöskin helposti poistamaan sovelluksia, joka on äärimmäisen kätevä ominaisuus.

Tarjontaa Android Marketissa on ihan mukavasti. Sieltä löytyy esimerkiksi Google Voice, Skype Lite Beta, eBuddy, Qik ja AccuWeather. Suomessa tarjonta koostuu ainoastaan ilmaisista sovelluksista tai ainakaan kauppapaikka ei löytänyt yhtään maksullista sovellusta.

Yhteenveto

Heti aluksi on mainittava, että HTC Hero on ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista kosketusnäyttöpuhelimista, jota itse olen käyttänyt. Alussa sen operointi vaatii hieman totuttelua, joka on luonnollista kun käyttöjärjestelmä ja käyttöliittymä ovat täysin uusia. Käyttöliittymän osalta tuttuja elementtejä löytyy paljon, jos on käyttänyt aikaisemmin HTC:n Windows-pohjaisia TouchFLO:lla varustettuja puhelimia.

HTC Hero

HTC Hero on omiaan erityisesti nettiselaamisessa. Sen selain osaa näyttää sivut oikein Flash-elementtejä myöten ja se tukee monikosketusta, joka helpottaa sivujen zoomaamista. Lisäominaisuuksiltaan selain ei kuitenkaan loista, koska esimerkiksi suosikkeja ei voi lajitella kansioihin ja siitä ei löydy RSS-lukijaa. Kansio-ongelma tuli eteen myös kuvia lajiteltaessa, jota ei voi suorittaa ilman kolmannen osapuolen sovelluksia. Käyttöliittymässä on siis vielä viilaamisen varaa, mutta annettakoon pienet puutteet anteeksi, koska Sense on vielä kehityksensä alkutaipaleella.

Sosiaaliset palvelut on toinen osa-alue, jossa Hero on parhaimmillaan. Erityisesti Facebook ja Flickr sulautuvat osaksi käyttöliittymää niin hyvin, että käyttäjä ei edes huomaa tietojen ja kuvien tulevan Internetistä. Facebook-kaverit lisäytyvät automaattisesti osaksi puhelimen yhteystietoja ja Flickr-kuvat löytyvät vaivattomasti Heron omalla kuvasovelluksella. On siis sanomattakin selvää, että puhelin sopii näiden palveluiden suurkuluttajalle kuin nakutettu.

Monet miettivät varmastikin myös, että onko Herosta iPhonen haastajaksi. Itselläni ei ole kokemuksia iPhonen 3GS -versiosta, mutta iPhone 3G on tuttu laite. Siihen perustuen sanoisin, että Hero on hyvä vaihtoehto iPhonelle, vaikka aivan samanlaiseen sulavuuteen ei käyttöliittymän osalta päästä. Heron etuna ovat kuitenkin monipuolinen työpöytä ja hyvä tuki sosiaalisille palveluille. Se on myöskin saatavilla ilman kytkysopimusta.

17 kommenttia

 1. Hyvä artikkeli, sen voi kyllä myöntää.

  Miten olet ottanut nuo käyttöliittymä kuvat? Sitä ihmettelen kovasti.

 2. Oletteko saaneet HTC synciä toimimaan? Itsellä ei toimi XP-koneessa millään. Olen kahta eri konetta kokeillut ja kumpikin on mykkä.

  1. Ikävä kyllä en kyseistä toimintoa päässyt kokeilemaan, koska en omista Windows-konetta.

 3. Olen käyttänyt G1:stä vähän päälle puoli vuotta ja ainakaan siinä ajassa ei ole ilmennyt mitään ongelmia tuon ohjausrullan kanssa (G1:ssäkin on sellainen). Ei ole päässyt hiekanhyviä, pölyä tai koirankarvojakaan sisään (koirankarvat kun tuntuvat perinteisesti menevän minne vain). Toimii muutenkin yhtä hyvin kuin alussakin, enkä usko, että tuohon mitään vikaa pidemmälläkään aikavälillä tulee.

 4. HTCn Hero on kyllä todella mielenkiintoinen tulokas Suomen mielestäni turhankin tunkkaisille puhelinmarkkinoille.

  Onko puhelimessa siis vain horisontaalinen QWERTY näppäimistö vai mahdollisesti jotain muitakin tapoja syöttää tekstiä ruudulle?

 5. Leuka suojaa myös näyttöä pöydälle asetettuna.

 6. Juu HTC:n tulo Suomeen oli asia. Tosin olen kuullut, että Android Marketissa ei sen takia näy maksullisia ohjelmia, koska HTC ja Android Market eivät ole tehneet sitä viellä Suomen markkinoille, mutta kuulemma korjaantuu joulukuun aikana :). Itselläni on ajatuksena ostaa tämä kevään puolella, koska vihaan nokiaa, koska se käyttää jotakin symbiania, joka on kauhea käyttöjärjestelmä minun mielestäni (hidas).

 7. Jutussa oli puhetta ä ja ö etc. puuttumisesta. Eivät puutu, kun lataa android marketista skandinäppäimistön. Samalla tulee suomenkielistä sanastoakin. Ei tarvitse itse opettaa.

 8. Myös Mail sovellus osaa näyttää HTML sähköpostit.. asetuksista mail size limit isommaksi, defaulttina ei tuo kuin tekstimuodossa.

 9. Hyviä uutisia heron käyttäjille. Eilen julkaistiin lukitsemattomille heroille android 2.1 päivitys. Asetusten kautta saa päivitettyä OTA:na.

 10. Miten tämä uusi Android-päivitys asennetaan? Itse en jostain syystä siinä onnistu…

Kommentointi on suljettu!