Opera julkaisi mobiiliselaimestaan uuden version: Mini 5 beta

Norjalainen ohjelmistotalo Opera Software on antanut käyttäjille esimakua yhtiön tulevasta Opera Mini 5 -mobiiliselaimesta testiversion muodossa. Kyseessä on jo viidennen sukupolven versio maailman suosituimmasta matkapuhelimissa käytettävästä verkkoselaimesta, joka esittelee Opera Miniin monia miellyttäviä ja kaivattuja ominaisuuksia. Samalla se pyrkii kuitenkin pitämään yllä selaimen perusideaa, olemalla nopea ja helppokäyttöinen.

Opera Mini 5 -selaimen merkittävin näkyvä muutos on ulkoisesti uudistunut käyttöliittymä, jota kehutaan tyylikkääksi ja edistyneeksi. Sitä on optimoitu paremmin kosketusnäyttöpuhelimiin sopivaksi, jotta selaimen käyttäminen olisi helpompaa esimerkiksi Nokia N97:n kaltaisilla puhelimilla. Käyttöliittymän värimaailmaa hallitsevat tummat sävyt.

Varsinaisten uusien ominaisuuksien joukkoon kuuluvat välilehdet, jotka ovat olleet osa työpöytä selaimia jo vuosia. Käyttäjä voi pitää auki useita sivustoja yhtä aikaa ja selata niiden välillä nopeasti, kiitos välilehtien. Mukaan on laitettu myös salasanojen hallintaominaisuus, jonka ansiosta käyttäjätunnuksia ei tarvitse näpytellä kerta toisensa jälkeen, vaan selain osaa täyttää ne muistista. Lisäksi Opera Mini 5 on varustettu Speed Dial -toiminnolla, joka tervehtii käyttäjää selaimen kotinäkymässä. Se tuo käyttäjän eteen kaikkein tärkeimmät sivustot tyylikkäiden pikkukuvien muodossa.

Tutkimuksissamme olemme havainneet, että suurin syy käyttää Opera Miniä on sen helppokäyttöisyys. Ajatus valtavan Internetin selaamisesta pienellä näytöllä saattaa tuntua hirmuiselta hyppäykseltä, siksi meillä onkin pitkän tähtäimen sitoumus tehdä mobiiliselaamisesta yhtä helppoa kuin se on tietokoneella”, sanoi Opera Softwaren toimitusjohtaja Jon von Tetzchner.

Opera Mini 5:n voi ladata suoraan matkapuhelimen nykyisellä selaimella osoitteesta http://m.opera.com/next.

5 kommenttia

 1. Aika ristiriitaset tunteet kyllä tuosta selaimesta on tullut sitä nyt käytettyäni. Toisaalta ihan hyvä selain, mutta toisaalta myös valittamista löytyy.

  Minä en kyllä ymmärrä mikä tommosessa selkeästi iPhone-tyylisessä käyttöliittymässä muka on niin edistyksellistä. Se on vain erilainen, mutten sanoisi sitä edistykselliseksi. Itseasiassa musta tuo on minusta jossainmäärin ärsyttävä ja kömpelö samoista syistä miksi en tykkää iPhonen käyttöliittymästä. Esim jostain kumman syystä välilehtiä ei käytetä esim asetuksissa vaan käyttäjä joutuu kahlaamaan useiden näkymien välillä. Ja eri asetuksiin liittyvien näkymien välillä pystyy siirtymään vain pääasetusnäkymän kautta. Asetuksista ei pääse edes pois takaisin pääselain näkymään painelematta back-nappia kunnes ollaan taas asetusten päänäkymässä. typerää sunnittelua minusta

  Just tommosta edestakasin kahlaamista on paljon tyypillisissä iPhoneohjelmissa ja mä en tykkää siitä yhtään, kokoajan ruudulla näkyvillä välilehdillä ja valikoilla asian vois hoitaa näppärämmin kun ei tarvii klikkailla back-nappia moneen kertaan päästäkseen esim pääasetusnäkymään, että voi poistua asetuksista tai mennä toisen asetushomman näkymiin. Vastaavaa ärsytystä aiheuttaa esim kirjanmerkkinäkymät.

  valikoiden puute saa välillä aikaan sen, että tulee tunne että ”hetkinen mitäs tässä pitäs tehdä” kun käyttäjälle ei anneta ruudulle mitään selkeitä vaihtoehtoja, ennenkun keksii että hei jospa painas pitkään jonkin kohdalla. Okei toi on ihan näppärää jos asian tietää ja tota käytetään natiiveissa Symbianohjelmissakin. mutta minusta pelkästään tuohon ei pitäisi tukeutua, vaan käyttäjälle pitäs antaa toimintovaihtoehdot myös esim valikkona tai nappeina. Moni uusi käyttäjä voi ihmetellä kun ruudulla ei näy mitään toimintoihin viittaavaa. Tuo valikoiden puuttuminenkin on iPhonetyylistä, iphoneporukkahan väittää että avlikot on vanhanaikasia enkä ihan ymmärrä sitä.

  Tosta on selkeesti yritetty tehdä iphonetyylinen ja henkilökohtasesti en oikeen tykkää. Ihan hyvä selain tuo on mutta itse pitäisin enempi Symbian-tyylisestä käyttöliittymästä.

  Toinen ärsytys on sitten se, että webbisivujen zoomaus on riittämätön minusta. Onhan se tosi helppo kun senkun klikkaa jotain kohtaa webbisivusta, niin selain zoomaa siihen kohtaan. mutta kun tossa selaimessa ei voi asettaa zoomaustasoa, eli ei voi säätää kuinka lähelle zoomataan.

  Ja kolmas ärsytyksen aihe on se, että selaimeen on kehitetty oma Nokia 5800 XM sisäisestä kosketusnäyttönäppiksstä poikkea näppis. tossakin on selkeästi pyritty iphonetuuliin. Se muistuttaa ihan selvästi iphonen näppistä ja siksi taas on menty metsään. Näppiksen napit on pienemmät kuin puhelimen omassa kokonäytön näppiksessä, näppis on tahmeampi kuin puhelimen oma ja muutenkin tuo layoutti on kömpelömpi kuin puhelimen omassa näppiksessä. Voi toki olla tottumiskysymys tuo viimeinen ongelma. Mutta pahempaa on se, ettei näppiksessä ole lainkaan värinävastetta mikä tekee siitä tunnottoman.

  kritiikistä huolimatta selaimena tuo vaikuttaa paremmalta kuin Opera Mini 4.2.

  1. Yksi hyvä muutos on välilehdet itse selaimessa.

  2. No okei sikäli ehkä hiukan olin kohtuuton, että näkee sitä välilehtien käyttämättä jättämistä jne paljon Symbianohjelmissakin, jopa itse puhelimessa. Mutta itse olen kyllä sitä mieltä, että niitä välilehtiä pitäs hyödyntää vaikka sitten vaan vaihtoehtosena tapana siirtyä näkymästä toiseen, vaikka voisi myös palata sinne asetusten päänäkymään jne.

  3. ”valikoiden puute saa välillä aikaan sen, että tulee tunne että “hetkinen mitäs tässä pitäs tehdä” kun käyttäjälle ei anneta ruudulle mitään selkeitä vaihtoehtoja, ennenkun keksii että hei jospa painas pitkään jonkin kohdalla.”

   Tohon liittyen vielä. Minusta siis sellanen käyttöliittymä ei ole hyvä, missä sulla on esim ruudulla lista jossa on jotain sisältöä ja sitten ei ole mitään valikkoa eikä nappeja joissa on käyttäjän nähtävillä toiminnott sen listan käsittelyyn. Ainut tapa käsitellä listan alkioita on klikata sitä tai painaa sitä pitkään, jollon ruudulle pomppaa pop-up valikko. Siis ei näin.

   Minusta ennemmin hyvä käyttöliittymä on sellanen missä:

   1) Listan alkiota voi klikata ja painaa pitkään jollon ruudulle pomppaa pop-up valikko missä on listan alkion käsittelyyn liittyviä toimintoja.

   2) Ruudulla on myös valikko ja mahdollisesti nappeja joista löytyy toiminnot, joilla listaa voi käsitellä. Valikko voi sisältää myös yleisiä näkymään ja ohjelmaan liittyviä toimintoja, jotka ei liity itse listan käsittelyyn varsinaisesti.

   Kohta 1 ei siis sulje pois kohtaa 2 eikä päinvastoin. Kohta 1 ei ole välttämätön, mutta 1 % 2 yhdessä on paras vaihtoehto. Kohta 1 yksinään ei ole hyvä, koska käyttäjä voi joutua ymmälleen että mitäs tässä oikeen pitäs tehdä.

 2. Itse pitäisi selaimen heikompana lenkkinä renderöintiä. Useat testaamani sivustot näkyivät varsin huonosti… N97 vakioselain hoitaa homman tältä osin paljon paremmin.

Kommentointi on suljettu!