Lisää paljastuksia Applen Google Voice -jupakasta

Google Voice logo

Heinäkuun lopulla julkisuuteen nousseesta Applen Google Voice -jupakasta on saatu lisää yksityiskohtaisia tietoja, kun Yhdysvaltain viestintäkomissio FCC on julkaissut Googlen komissiolle lähettämän vastauksen (PDF-tiedosto) tapausta koskien. Googlen kirje oli alun perin tarkoitettu salassa pidettäväksi, mutta komissiolle tehtyjen vaatimusten johdosta se on nyt kaikkien luettavissa. Hakukonejätti olisi halunnut pitää vastauksen salassa sen sisältämien liikekeskustelujen arkaluontoisuudesta johtuen.

Koko jupakka sai siis alkunsa heinäkuussa, jolloin verkkoon vyöryi tieto siitä, että Apple olisi evännyt virallisen Google Voice -sovelluksen pääsyn App Storeen. Applen argumenttina on koko ajan ollut se, että Googlen sovellus pyrkii korvaamaan puhelimen perustoimintoja. Yhtiön mukaan se saattaisi luoda käyttäjissä hämmennystä ja näin ollen sitä ei haluta päästää App Storeen. Apple sanoo kuitenkin edelleen, että Google Voice -sovellusta ei ole varsinaisesti hylätty, vaan tutkimukset sen ympärillä ovat käynnissä parhaillaan, kertoo Ars Techinca -verkkosivusto.

Googlen FCC:lle osoittama kirje sisältää yleisen tiedon lisäksi muutamia yksityiskohtia yhtiön ja Applen välisestä yhteydenpidosta. Kirjeestä käy ilmi, että sovellus jätettiin Applen hyväksyttäväksi 2. kesäkuuta. Heinäkuussa yhtiöt olivat asian tiimoilta yhteydessä toisiinsa useiden tapaamisten sekä puheluiden ja viestien välityksellä. Googlen mukaan itse Applen Phil Schiller ilmoitti yhtiölle 7. heinäkuuta puhelimitse, että sovellus tullaan hylkäämään.

Erikoiseksi tilanteen tekee se, että Googlen mielestä sovellus on hylätty, mutta Apple väittää sen olevan edelleen tarkastelun alla. Olisi mielenkiintoista tietää, mikä on saanut aikaan näin suuren hämmennyksen yhtiöiden välillä.

Kirjeessä käsitellään myös Google Latitude -sovelluksen kohtaloa. Sen hylkääminen johtui hakukonejätin mukaan siitä, että Applen mielestä se saattaisi pyrkiä korvaamaan puhelimessa esiasennettuna olevan Maps-ohjelman. Apple kertoi, ettei se halunnut sellaisen sovelluksen pääsevän ohjelmistokauppaan. Niinpä Google joutui julkaisemaan Latitudesta verkkoselaimen kautta käytettävän version.