Nokia Braille Reader tuo tekstiviestit näkövammaisille

Nokia Beta Labs on kehittänyt yhdessä Tampereen yliopiston sekä Suomen näkövammaisten liiton kanssa käytännöllisen sovelluksen, joka mahdollistaa tekstiviestin lukemisen ilman näkökykyä. Sovellus on siinäkin mielessä mielenkiintoinen, että se ei tukeudu tekstinlukutoimintoon, vaan hyödyntää puhelimen värinäominaisuutta. Näin viestin sisältämä informaatio ei leviä ympärillä olevien ihmisten tietoisuuteen, joka on yleinen ongelma tekstin ääneenlukemisessa.

Beta-asteella oleva Nokia Braille Reader lukee viestin käyttäjälle merkki merkiltä. Käyttäjä tuntee sarjan värähdyksiä, joiden avulla pistekirjoitusmerkit on mahdollista tunnistaa. Halutessaan lukemisen voi keskeyttää nostamalla sormen pois näytön pinnasta. Sovellus pyörii puhelimen taustalla ja käynnistyy automaattisesti uuden viestin saapuessa. Ohjelman käyttäminen on pyritty tekemään kaikilta osin mahdollisimman yksinkertaiseksi.

Nokia Braille Readerin voi ladata ilmaiseksi Beta Labs -palvelusta. Se toimii yhtiön kosketusnäytöllisillä Symbian S60 5th Edition -puhelimilla, joihin lukeutuvat muun muassa 5800 XpressMusic ja N97.