Apple korvaamassa Google Mapsin?

iPhone Kartat

Hakukonejätti Googlen tuottamat palvelut ovat olleet merkittävässä roolissa Applen iPhone-älypuhelimessa sen alkumetreistä lähtien. Puhelimen selaimen vakiohakukoneena on Google, karttasovelluksessa käytetään pohjana Google Mapsiä ja YouTube-sovelluksen kautta pääsee käsiksi suositun videopalvelun sisältöön. Yhtiöiden suhteita onkin pidetty hyvinä, mutta viimeaikaisten selkkausten (Google Voice -tapaus) on uskottu erkaannuttavan niitä toisistaan.

Apple on tehnyt hiljattain mielenkiintoisen yritysoston, josta yhtiö itse ei ole ilmoittanut julkisesti. Apple on nimittäin hankkinut itselleen Placebase-nimisen karttayhtiön, jonka tuottamaa palvelua kuvaillaan hyvin samankaltaiseksi Google Mapsin kanssa. Tämä onkin nostanut pintaan spekulaatioita, joiden mukaan Apple saattaisi olla kehittelemässä korvaajaa Googlen karttapalvelulle.

Applen pysyessä hiljaa hankintansa suhteen, voidaan käytännössä vain arvailla, mitä yhtiö aikoo Placebasen kehittämillä karttapalveluilla tehdä. Voi olla, että yhtiö hankittiin kokonaan uutta projektia varten ja Placebasen entiset palvelut siirretään taka-alalle. Toinen vaihtoehto on, että Placebasea käytetään pohjana aiemmin mainitun Google Mapsin kilpailijan kehittämisessä.

Varmaa on kuitenkin se, että jotain Applella kehitellään. Placebasen entinen toimitusjohtaja Jaron Waldman kertoo tätä nykyä työskentelevänsä Applen Geo Team -yksikössä. On näin ollen selvää, että jotain karttoihin ja paikannukseen liittyvää Applelta on odotettavissa.

Paikannuksesta ja kartoista on tullut viime vuosina erittäin tärkeä osa nykyaikaista älypuhelinta. Perusominaisuuksiin kuuluvat jo oman paikan määrittäminen, reittiohjeiden hakeminen ja paikkatietojen liittäminen kamerakuviin. Tulossa on myöskin varmastikin paljon uusia toimintoja, joihin lukeutuu muun muassa Googlen Latitude-ominaisuus, jonka avulla oman sijainnin voi jakaa ystävilleen. Se ja monet muut toiminnot ovat tulevaisuuden älypuhelimissa luultavastikin erittäin keskeisessä roolissa.

Googlen ja Applen yhteistyöstä huolimatta on ilmeistä, että Googlesta on tullut enenevissä määrin suora kilpailija Applelle. Yhtiöt toimivat jo monilla samoilla markkina-aloilla. Molemmilta löytyy oma verkkoselain, mobiilikäyttöjärjestelmä ja pian Google hyppää mukaan myös tietokoneiden käyttöjärjestelmämarkkinoille Chrome OSillaan. Tästä valosta tarkasteltuna ei ole mikään ihme, jos Applen intresseissä on iPhonen keskeisten sovellusten, joihin myös Kartat kuuluu, korvaaminen omilla palveluilla.

Oma karttapalvelu mahdollistaisi niin ikään parempien innovaatioiden ja uusien ominaisuuksien kehittelyn. Sitä voitaisiin hyödyntää iPhonen lisäksi yhtiön Mac-tietokoneissa, joten käyttäjiä palvelulle varmasti löytyisi. Ehkäpä sen kautta saataisiin myös iPhonen karttasovellukseen todellisia uusia ominaisuuksia, sillä se on polkenut aika lailla paikallaan julkaisustaan lähtien.

Lähteet: Ars Technica & Computer World

4 kommenttia

 1. Hauskinta tässä on se, että Placebase on Navteqin, eli siis Nokian asiakas 😀 Placebase käyttää Navteqin karttoja. Mahtaa iPhonefanaatikkoja nyt vituttaa jos Apple korvaa tuolla Google Mapsin ja jokaisesta myydystä iPhonesta alkaa mennä rahaa Nokialle 😀

 2. ”Mahtaa iPhonefanaatikkoja nyt vituttaa jos Apple korvaa tuolla Google Mapsin ja jokaisesta myydystä iPhonesta alkaa mennä rahaa Nokialle”

  Miks muka, onko joku sanonut että nokia olis huono. Varsin pelaavia koneita vielä tulossa. Ahdasmielisyyttä jos tollanen rupee ottamaan päähän.

  Tarkkaa topo-sovellusta sais kyllä pukata iLuuriin, sellanen olis enemmän kuin tarpeen.

 3. Google mapsi on muuten kiva, mutta koska siinä ei ole mahdollisuutta ladata karttaa offline-käyttöön, on se aika turha itselle.
  Onhan tuo vähän rajua jos Applelta alkaisi rahaa menemään Nokian kaltaiselle yritykselle. Sanovatkohan nuo kartat sitten keskellä erämetsää ”Ota yhteys huoltoon” 😉

 4. Pete:

  Jos tarvitse karttoja offline-moodissa, niin jailbreikkaa puhelin ja laita xGPS-niminen sovellus. Siinä pystyy varsin kätevästi rajaamaan neliöllä ja siten lataamaan kartta-alueet, joita haluaa käyttää offline-moodissa.

Kommentointi on suljettu!