Adobe tuo täydellisen Flash-tuen useille mobiilialustoille

Flash logo

Näyttöjen koon kasvaminen, tehojen lisääntyminen ja monipuolistuneet yhteydet ovat mahdollistaneet matkapuhelimien nousun varteenotettaviksi laitteiksi verkkoselaamiseen. Niiden lisäksi tarvitaan kuitenkin standardeja tukeva selain, joka osaa hyödyntää laitteen ominaisuudet. Tämän päivän moderni mobiiliselain ymmärtää vähintäänkin HTML:ää, CSS:ää ja JavaScript-koodausta, mutta täydellinen Flash-tuki uupuu edelleen monesta mobiilialustasta.

Flash-tuki on toki arkipäivää monissakin älypuhelimissa, mutta yleensä kyseessä on niin sanottu lite-versio, josta on karsittu osa ominaisuuksista pois. Linux-pohjainen Nokia N900 on yksi harvoista malleista, joka on varustettu täydellisellä Flash-tuella. Täytyy toki muistaa, että Nokian uutuus ei ole vielä myynnissä.

Tilanne Flashin osalta tulee kuitenkin muuttumaan pian, sillä Adobe on ilmoittanut tuovansa Flash Player 10.1 -ohjelmiston useille eri mobiilialustoille vielä tämän vuoden puolella. Ensimmäisenä tuen tulevat saamaan Windows Mobile– ja WebOS-pohjaiset puhelimet. Ensi vuonna mukaan pääsevät myös Googlen Android ja Symbian. Sen lisäksi Adobe ja RIM työskentelevät läheisessä yhteistyössä tuodakseen Flashin BlackBerry-puhelimiin.

Adobe kehuu laajentuvan tuen tuovan useita etuja verkkosuunnittelijoille, joiden ei tarvitse enää mukauttaa projektejaan eri alustoille. Näin säästetään aikaa ja luonnollisesti myös rahaa. Yhtiö sanoo laitteiden olevan helposti päivitettävissä uuteen Flash Player 10.1 -ohjelmistoon, joka takaa sen nopean leviämisen.

Uudessa julkaisussa on pyritty lisäksi huomioimaan kannettavien laitteiden rajallinen akun kesto. Optimoinnin kautta resurssien ja akun kulutusta on pyritty vähentämään. Adobe Flash Player 10.1 osaa käyttää hyväkseen laitteen GPU:ta eli grafiikkayksikköä, jonka sanotaan erityisesti vaikuttavan positiivisesti akun kestoon. Mobiililaitteissa tuettuina ovat myös muun muassa monikosketus ja kiihtyvyysanturi.

Flash Player 10.1 on ensimmäinen yhtenäinen julkaisu, joka mahdollistaa muun muassa HD-tasoisen videomateriaalin katselun verkkosivustoilla useilla eri laitteilla. Sen kehityksestä vastaa Adoben johtama Open Screen Project, jonka tarkoituksena on mahdollistaa Flash-elementtien katselu mahdollisimman monilla laitteilla. Open Screen Projectissa on mukana lähes 50 alan johtavaa yritystä kuten Google, HTC, Intel, LG, Motorola, Samsung, Sony Ericsson ja monia muita.

Adoben tiedotteesta kannattaa huomioida myös se, että siinä ei mainittu sanallakaan iPhonea. Nyt näyttääkin siltä, että Applen älypuhelin on tältä osin jäämässä kehityksessä pahasti jälkeen, varsinkin jos suurimpien kilpailijoiden laitteista löytyy jo täysiverinen Flash-tuki. Onkin äärimmäisen jännittävää seurata, miten tilanne Applen suhteen tulee kehittymään.

Lähde: Adobe