Symbian-pohjaisen Sony Ericsson Sation ohjelmisto kattavassa katsauksessa

Lähiaikoina kauppoihin rantautuva Sony Ericsson Satio on sekä ominaisuuksiltaan että ohjelmistoltaan eräs tämän hetken kiinnostavimmista puhelimista. Uutuuden lähestyvän lanseerauksen vuoksi onkin aiheellista kertoa, että Symbian-puhelimiin erikoistunut Symbian-Guru-verkkosivusto on tehnyt varsin ansioituneen katsauksen Sation ohjelmistopuoleen.

Sivuston artikkelista löytyy paitsi paljon luettavaa niin myös videomateriaalia yli 50 minuutin edestä. Sen avulla saakin kohtuullisen hyvän käsityksen lippulaivan ohjelmiston toimivuudesta ja nopeudesta. Kannattaa pitää kuitenkin mielessä, että testaajan laite oli vielä prototyyppi.

Satio on varustettu muun muassa Nokia N97 -mallista tutulla Symbian S60 5th Edition -käyttöjärjestelmällä. Sony Ericsson on muokannut käyttöliittymää varsin rankasti ja esimerkiksi kotinäkymää katsomalla on vaikea arvata, että alla pyörii Nokian kosketusnäyttöpuhelimista tuttu S60. Suurimmat eroavaisuudet löytyvät luultavastikin juuri kotinäkymästä sekä kamera- ja mediasovelluksista. Valikoissa on sen sijaan nähtävissä selkeä yhteys vaikkapa aiemmin mainittuun N97:ään.

Videoiden perusteella Sation käyttöliittymä näyttää mainiolta. Sony Ericsson on onnistunut luomaan siitä Nokian S60 5th Edition -puhelimia modernimman ja paikoitellen myös monipuolisemman. Mukana on esimerkiksi viisi kotinäkymää ja yhtiön oma mediasovellus, jonka kautta pääsee käsiksi kuviin, musiikkiin ja videoihin. Testaaja kehuu musiikkisoitinta yhdeksi parhaimmista kannettavien laitteiden joukossa.

Sony Ericsson Sation tärkeimpiin rautatason ominaisuuksiin lukeutuvat HSDPA, WiFi, A-GPS, FM-radio, microSD-muistikorttipaikka, 3,5 tuuman kosketusnäyttö ja 12 megapikselin automaattitarkenteinen kamera. Kooltaan laite on 112 x 55 x 13,3 millimetriä ja se painaa 126 grammaa.

Symbian-Gurun kattava testi löytyy täältä.

1 kommentti

 1. Ihan mielenkiintoisen oloinen luuri.

  Pientä jäykkyyttä käyttiksestä vielä löytyi – pieniä bugeja jotka ovat hieman liian tuttuja käyttämästäni 5800XM laitteesta. Toki arvostelussa oli proto, mutta toisaalta pienet tahmaukset olivat niin tunnistettavissa 5800XM:n käyttiksestä (ohjelmistoversio0 31.0.008), että pistäisin pääni pantiksi että ko. fibat löytyvät lopullisestakin tuotteesta.

  Esim.:
  – Valikoissa liikkuminen kestää välillä kauemmin ja välillä vähemmän vaikka renkkaisi heti peräkkäin valikoita
  – Näytön reaktio (tai reagoimattomuus?) kosketukseen ja näytön kallistamisen hankaluus (käyttäisin sanaa awkwardness). Näyttö on jotenkin liian usein väärinpäin.

  Toinen (käyttikseen liittymätön) juttu oli tuo datakaapeli/latauspiuha. Voin vain olettaa että laitteessa kiinni nähty piuha oli tällainen, ja jos se on totta niin se ei valitettavasti ole standardia ja siten joutuu metsästämään S-E tarvikkeita jos ko. piuha katoaa. Tosin eipä niitä Noksujenkaan johtoja löydy kuin Nokian logoilla varustettuna.

  Useamman kappaleen ja kuvan yhtäaikainen valinta ja muokkaus on aivan loistava ominaisuus jota olen toivonut 5800XM:ään ensimmäisestä ohjelmistoversiosta lähtien. Samaten useamman valitun kuvan muokkaaminen tuntuu loistoidealta, koska omassa puhelimessa joutuu aina säätämään kontrastia tasan saman verran että saa hyvän lopputuloksen kuvalle.

  Mukavia piristeitäkin löytyy näköjään sieltä täältä, mainittakoon nyt vaikka alkuruudun oikeasti hyödylliset pika”näppäimet” eri funktioihin! 🙂

Kommentointi on suljettu!