Nokia virallisti Qt:n Maemo 5 -käyttöjärjestelmälle

Pitkään tiedossa ollut fakta Qt-kehitysympäristön tulosta Linux-pohjaiselle Maemo 5 -käyttöjärjestelmälle on vahvistettu Nokian toimesta. Yhtiö kertoo käännöstyön olevan käynnissä ja lopullinen versio Qt 4.6:sta on tarkoitus saada levitykseen vuoden 2010 ensimmäisen neljänneksen aikana. Innokkaimmat voivat nyt jo ladata niin sanotun Technology Preview -version, jolla pääsee tutustumaan kehitysympäristön tarjoamiin mahdollisuuksiin.

Qt näyttelee merkittävää roolia Nokian käyttämillä mobiilialustoilla tulevaisuudessa. Sen on tarkoitus tukea Maemo 5-, Maemo 6-, Symbian– ja Windows Mobile -järjestelmiä, jonka ansiosta Qt on yhtiön mielestä järkevin valinta kehittäjälle, joka haluaa tuoda sovelluksensa useille eri alustoille ja laitteille.

Tämän julkistuksen ja tulevan Symbian-käännöksen ansiosta Qt tulee pian vakiinnuttamaan asemansa johtavana kehitysympäristönä mobiilisovelluksissa”, sanoi Nokian Sebastian Nyström.

Nokian virallinen käännös Qt:stä pohjautuu avoimen kehittäjäyhteisön ”Qt for Maemo” -projektiin. Yhtiö kehuu sen luovan vahvan pohjan viralliselle käännökselle, jonka tekeminen on tärkeää, jotta saavutetaan yhteensopivuus myös muille alustoille kehitettyjen Qt-versioiden kanssa.

Kehittäjät löytävät lisää tietoa Qt:stä ja Nokian alustoista osoitteesta http://qt.nokia.com. Maemo 5:lle suunnatun Technology Preview -esiversion voi ladata suoraan täältä.

6 kommenttia

 1. Siis QT ei ole jo N900 puhelimissa, vaan se tulee jälkeenpäin päivityksenä tai lisäosana tms. ?

  Ja mikä tämä Qt tarkalleen siis on? Onko se käyttöliittymä käyttöjärjestelmän päälle?

 2. Ihan Wikipediasta katseltuna QT on tätä: Qt on alun perin norjalaisen Trolltech-yhtiön kehittämä useissa käyttöjärjestelmissä toimiva tietokoneohjelmien kehitykseen tarkoitettu graafinen käyttöliittymäkirjasto. Nykyään yhtiön nimi on Qt Software ja sen omistaa Nokia.

  Huomaa kohta ”useissa käyttöjärjestelmissä toimiva” .. Eli Nokia pystyy tarjoamaan ohjelmoijille työkalun, jonka avulla tehty ohjelmisto toimii pöytäkoneiden käyttiksistä Windowsilla, Linuxilla ja Macilla ja puhelimista Androidilla, Symbianilla, Maemolla (N900) ja Windows Mobilella.

  QT:n osto oli erittäin järkevä strateginen veto Nokialta. Tällä hetkellä Apple on ”markkinajohtaja” sovelluskauppansa osalta, mutta QT tulee järisyttämään pelikenttää ja kovasti.

 3. QT on paras idea pitkään aikaan. Helpottaa ohjelmoijien työtä. Nyt ensi kertaa Nokialaiseen tai ylipäätään matkapuhelimeen saa lähes täysin ”portattavaa” koodia. Eli kun koodaan QT kirjastoilla Windowsille sovelluksen, saa saman sovelluksen toimimaan sekä Linuxilla että Nokian puhelimissa. Tuo on tavoite jota kohti mennään ja varmasti 2010 Q2 täysin toimiva QT laajennus on totta.

 4. Onkos tämä Qt siis ihan kuluttajakäyttöönkin suunnattu ohjelma? Katsoin wikipedian screenshotin ja se vaikutti varsin mielenkiintoiselta. Onko kyseessä siis käytännössä ohjelma jolla voi muokata N900 ulkoasun juuri omanlaisekseen, jos siihen osaamista löytyy?

  1. Qt on kehitysympäristö, jonka avulla voi luoda sovelluksia puhelimille. Tällä hetkellä puhelimista ei löydy vielä Qt-kirjastoja vakioina, mutta erillinen asennuspaketti pitäisi jostain päin nettiä löytyä 🙂 Sillä saa siis Qt:llä tehdyt sovellukset toimimaan laitteissa.

 5. QT on ohjelmoijille tarkoitettu kirjasto jolla moni asia helpottuu mm. UI:n teko

Kommentointi on suljettu!