Maemo 6 tarjoaa paljon tärkeitä uudistuksia

Maemo 6

Elokuussa esitelty Nokia N900 on maailman johtavan matkapuhelinvalmistajan eräs kiinnostavimmista julkistuksista aikoihin. Puhelimesta tekee kiehtovan sen Linux-pohjainen Maemo 5 -käyttöjärjestelmä, josta löytyy paljon mielenkiintoisia ominaisuuksia. Se ei ole kuitenkaan alustana täydellinen, sillä se ei tue esimerkiksi monikosketusta, joka on ollut eräs iPhonen myyntivalteista laitteen julkistuksesta lähtien.

Käyttöjärjestelmän seuraava versio, joka tunnetaan nimellä Maemo 6, tulee kaikkien iloksi paikkaamaan nykyisen version suurimmat puutteet. Yhtiö on paljastanut Maemo Summit 2009 -tapahtumassa, että uutuus tukee kapasitiivista kosketusnäyttöä, monikosketusta ja tarjoaa mahdollisuuden toimia sekä vaaka- että pystytilassa. Maemo 5 toimii muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ainoastaan vaakatasossa, joka on harmillinen rajoitus nykypäivän mobiilikäyttöjärjestelmälle. On nimittäin selvää, että osaa toiminnoista on miellyttävämpi käyttää pystytasossa.

Maemo 6:n työpöytä tukeutuu pitkälti widget-minisovelluksiin, joiden avulla voidaan tuoda näkyviin eri informaatiota. Nokian näkemys työpöydän osalta eroaa kilpailijoista siinä, että useiden näkymien sijaan tarkoitus on luoda yksi iso työpöytä, jota voidaan selata ympäriinsä ja näin saada eri elementit näkyviin. Kuulostaa ehkä hieman sekavalta, mutta on jännittävää nähdä, miten se tulee käytännössä toimimaan.

Kehittäjien kannalta tärkeä tieto on, että uutuusversio tulee käytännössä nostamaan Qt:n pääasialliseksi kehitysalustaksi. Se mahdollistaa paremman joustavuuden, sillä Qt on tulossa Maemon lisäksi ainakin Symbianille ja Windows Mobilelle. Laajan tuen ansiosta sovellusten kääntäminen useammille alustoille on huomattavasti vaivattomampaa. Yksinkertaisempia sovelluksia Maemo 6:lle voidaan kehittää Nokia Web Runtimeä hyödyntämällä.

Käyttöjärjestelmän perusosat tulevat Maemo 6:ssa säilymään ennallaan. Se pohjautuu edelleen OMAP3 -alustaan, tukee OpenGL ES:ää ja pitää näytön tarkkuuden tutussa 480 x 800 pikselissä.

Maemo 6 saapuu markkinoille aikaisintaan vuoden 2010 lopulla, joten kovinkaan pian uudistuksista ei päästä nauttimaan. Kannattaa myös huomata, että esimerkiksi monikosketus vaatii rautatason muutoksia, joten Maemo 6:n mahdollisesti ilmestyessä N900:lle, eivät käyttäjät pääse hyötymään kaikista sen hienoista toiminnoista. On myös erittäin todennäköistä, että ennen kuutosversiota Maemo ei tule valtaamaan kovinkaan paljon alaa Nokian portfoliosta, sillä rajoittuminen vaakatasoon sulkee Maemo 5:n pois varmastikin monista kuluttajamalleista.

Maemo 6

Lähde: EngadgetMobile & UMPC Portal