Windows Mobile 6.5 ei vakuuttanut suurien gadget-blogien toimituksia

Windows Mobile 6.5

Microsoftin uuden Windows Mobile 6.5 -käyttöjärjestelmän julkaisu onnistui yleisesti ottaen varsin hyvin. Yhtiö sai paljon huomiota ja lupaukset 30 uudesta Windows phone -puhelimesta antavat alustalle hyvät mahdollisuudet menestyä. Samalla muutamat valmistajat, kuten Samsung ja HTC, tulevat päivittämään entisiä mallejaan Windows Mobile 6.5:een.

Lupaavalta näyttävästä aloituksesta huolimatta suurten gadget-blogien arvostelut Windows Mobile 6.5:stä ovat varsin karua luettavaa. Yksi heikoimmista arvioista tulee suositun Gizmodon suunnalta: ”Windows Mobile 6.5 ei ole vain pettymys – se näyttää hädin tuskin valmiilta.

Gizmodo moittii ohjelmistojätin uutta mobiilikäyttöjärjestelmää erityisesti siitä, että sen keskeiset ydinalueet ovat pysyneet edelleen muuttumattomina. Hienoista aloitus- ja lukitusnäkymistä huolimatta ei tarvita kuin muutama klikkaus syvemmälle järjestelmään ja käyttäjä törmää vanhanaikaisiin valikkoihin, jotka ovat tuttuja jo Pocket PC 2002:n ajoista. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että käyttöjärjestelmä ei ole kokonaisuudessaan vieläkään kovin sormiystävällinen.

Käyttöliittymän osalta samaan tulokseen tulee myös Engadget. Sivusto toteaa, että liian vähän on muuttunut ja käyttöjärjestelmän versioksi sopisikin 6.5:n sijaan paremmin 6.2. Täysin surkeaksi käyttöliittymää ei kuitenkaan moitita, sillä esimerkiksi uudistunutta kotinäkymää sanotaan kohtuullisen onnistuneeksi. Suuria ylistyssanoja ei sekään kuitenkaan onnistu saamaan aikaan.

Windows Mobile 6.5:n merkittävimpien uudistusten joukkoon kuuluu parannettu Internet Explorer -verkkoselain, joka paikkaa aikaisemman version pahimmat puutteet. Tältä osin muutos on muun muassa Gizmodon mukaan ihan onnistunut ja nykyaikaiset sivustot renderöityvät hyvin, mutta eivät kuitenkaan yhtä hyvin kuin WebKit-pohjaisilla selaimilla. Sivuston mielestä selain ei uudistuksista huolimatta yllä Opera Mobilen tasolle, joten useimmat käyttäjät haluavatkin korvata Internet Explorerin norjalaisyhtiön ohjelmistolla.

Selaimen ohella odotetuimpiin ominaisuuksiin kuuluu uusi Windows Marketplace for Mobile -ohjelmistokauppa. Sovelluskaupan käyttöliittymä on yksinkertainen, mutta toimiva, kuvailee Engadget. Sen käyttö onnistuu helposti pelkästään sormilla ja sitä kehutaankin tältä osin erittäin hyväksi. Ohjelmistokaupan osalta myös Gizmodo lempenee ja kommentoikin sen olevan hyvä asia alustalle. Sivusto kuitenkin huomauttaa, että jää nähtäväksi, kuinka hyvin se tulee vetämään kehittäjiä ja onko siitä vaikkapa Applen App Storen todelliseksi kilpailijaksi.

Yleisesti molemmat blogit toteavat Windows Mobile 6.5:n olevan vain pienimuotoinen kasvojenkohotus 6.1-versiolle, jolla Microsoft yrittää pitää itsensä mobiilimarkkinoiden pelissä mukana. Todelliset uudistukset ja innovaatiot tullaan näkemään seiskaversiossa. Tässä vaiheessa yhtiön pelastukseksi saattavat muodostua matkapuhelinvalmistajat, jotka ovat intoutuneet viime aikoina muokkaamaan mobiilikäyttöjärjestelmien käyttöliittymiä. Viimeisimpänä esimerkkinä tästä on HTC HD2, jossa on alun perin Android-puhelimiin suunniteltu Sense-käyttöliittymä.

Engadgetin ja Gizmodon arviot löytyvät alla olevista linkeistä:
Windows Mobile 6.5 Review: There’s No Excuse For This
Windows Mobile 6.5 review

2 kommenttia

  1. Windows Mobile 6.5.x on tärkeä päivitys mm. sormikäytettävyyden kannalta, mutta se ei ole täysi versiopäivitys, kuten versionumerokin sen sanoo. Mutta on hyvä huomata, että käyttöjärjestelmän lisäksi Microsoftin mobiilitarjonnassa kehittyvät monet asiat sen ympärillä. My Phone sai useita päivittyneitä ominaisuuksia. Windows Live päivittyi. Marketplace on kokonaan uutta ja se tulee kehittymään omanaan nopeaa tahtia. Outlook päivittyi ja se tulee päivittymään ja Exchange 2010 itse asiassa sisältää OTA-jakelun clientille. Kohta tulee koko Office 2010 Mobile, joka ei riipu käyttiksestä.

    Käyttis on tietenkin tärkeä, mutta vain yksi osa palapeliä, jossa mobiilipäätelaitteeseen tuodaan käyttäjille ratkaisuja pilvestä tai yrityksen palvelimilta – samoja palveluita, joita käytetään PC:llä, selaimella tai Xboxilla.

    Selainkommentit menevät osittain myös makuasioiden puolelle, kuten PC:lläkin, joissa jokaisella on suosikkinsa.

    Yksi asia on varmaa: kehitys kehittyy ja ensi vuonna on taas kaikkea uutta tarjolla.

Kommentointi on suljettu!