Eurooppalainen Egnos parantaa GPS-paikannuksen tarkkuutta

Egnos logo

Matkapuhelimissakin suosituksi nousseen GPS-paikannuksen tarkkuus saattaa parantua vuoden päästä nykyisestä seitsemästä metristä noin kahteen metriin. Parannus koskisi aluksi vain Eurooppaa, sillä projektin takana on EU, jonka tavoitteena on laukaista kolme Egnos-satelliittia tukemaan nykyistä GPS-järjestelmää.

Vallitseva GPS-paikannusjärjestelmä perustuu noin 30 satelliittiin, joiden avulla sijainti voidaan määrittää seitsemän metrin tarkkuudella. Egnos perustuu sen sijaan kolmeen satelliittiin ja noin 40 maa-asemaan. Sen tarkkuuden kehutaankin olevan huomattavasti parempi, vaikka paikannukseen vaikuttavat edelleen esimerkiksi sääolosuhteet.

Uutta järjestelmää tullaan ensisijaisesti hyödyntämään lentoliikenteessä, jossa parantunut tarkkuus tuo kaivattua lisäturvallisuutta. Egnos-järjestelmä tulee olemaan myöskin pohjana Euroopan Unionin kehittelemälle Galileo-paikannukselle, joka on täysin riippumaton GPS-järjestelmästä. Viimeisimpien arvioiden mukaan Galileo saadaan toimintaan vasta vuonna 2013.

Lähde: Tietokone

1 kommentti

  1. Tavallaanhan tuo EGNOS parantaa jo nyt GPS:n paikannustarkkuutta – joskaan sitä ei matkapuhelimissa/mobiililaitteissa voida hyödyntää.

    Nimittäin jos käytössä on GPS-paikannin (l. ihan oma ”kapulansa”) ja se sattuu omaamaan tuen WAAS -järjestelmille (Wide Area Augmentation System), joka on Yhdysvaltain ”vastaava” järjestelmä, niin silloin GPS voi hyödyntää jo nyt – nykyistä – EGNOS -järjestelmää. Tuo siis tapahtuu siten, että GPS-paikannin ottaa vastaan tarkennussignaalin EGNOS -järjestelmältä (maa-asemilta) ja siten paikannustarkkuus on hyvällä GPS-laitteella hyvissä olosuhteissa joitain metrejä (4 – 8m) kun se ilman ko. apua jää yli kymmeneen metriin.

Kommentointi on suljettu!