Nokian tulos parani edellisneljännekseen verrattuna

Maailman suurin matkapuhelinvalmistaja Nokia raportoi tänään vuoden 2009 kolmannen neljänneksen tuloksensa. Vuodentakaiseen verrattuna tulos heikkeni, mutta edellisneljännekseen nähden se parani. Yhtiö kertookin matkapuhelinten kysynnän parantuneen useilla markkinoilla, joka viittaa siihen, että alan pahin kuoppa on tällä erää jo ohitettu.

Nokian osakekohtainen tulos ennen kertaeriä nousi toisen neljänneksen 0,15 eurosta 0,17 euroon. Yhtiön liikevaihto oli 9,8 miljardia euroa ja se laski 20 prosenttia vuoden 2008 kolmanteen neljännekseen verrattuna ja prosentin vuoden 2009 toiseen neljännekseen verrattuna. Liikevoittoa yhtiö teki 741 miljoonaa euroa, jossa pudotusta viime vuoteen on huimat 57,8 prosenttia.

Matkapuhelinten kappalemääräinen myynti nousi toisesta neljänneksestä viidellä prosentilla 108,5 miljoonaan laitteeseen. Nokia kertoo keskihinnan pysyneen 62 eurossa, joka on saman verran kuin huhti-kesäkuussa, mutta 10 euroa viime vuotta vähemmän. Markkinaosuudekseen yhtiö arvioi 38 prosenttia.

Matkaviestimien kysyntä parani useilla markkinoilla vuoden 2009 kolmannella neljänneksellä. Devices & Services-ryhmän liikevaihto nousi, kun sekä matkaviestimien keskimääräinen myyntihinta pysyi vakaana että kappalemääräinen myynti nousi vuoden 2009 kolmannella neljänneksellä edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Nokian matkaviestimien kappalemääräiseen myyntiin ja liikevaihtoon vaikutti kuitenkin jonkin verran komponenttipula läpi tuotevalikoimamme. Haluan mainita myös toimintakulutasomme hyvän hallinnan, joka auttoi Devices & Services -ryhmäämme saavuttamaan vankan tuloksen”, kommentoi tulosta toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo.

Kasvaneista toimitusmääristä huolimatta Nseries– ja Eseries-puhelimien menekki heikkeni. Yhtiö sanoo toimittaneensa markkinoille 4,5 miljoonaa Nseries- ja 4,4 miljoonaa Eseries-laitetta vuoden 2009 kolmannen neljänneksen aikana, kun vuoden 2009 toisen neljänneksen aikana se toimitti markkinoille yhteensä 9,3 miljoonaa Nseries- ja Eseries-laitetta.

Yhtiössä uskotaan kasvuun vuoden viimeisen neljänneksen aikana. Nokia arvioi toimitusten kasvavan loppuvuonna kolmanteen neljännekseen verrattuna, mutta arvelee markkinaosuutensa pysyvän ennallaan. Suomalaisvalmistaja korjaa aiempaa näkemystään koko toimialan kappalemääräisen myynnin laskusta 10 prosentista seitsemään. Tänä vuonna toimitettaisiin siis noin 1,12 miljardia puhelinta.

Tarkemmat tiedot Nokian tuloksesta löytyvät virallisesta lehdistötiedotteesta.