Nokia puuhailee uudenlaisen kosketusnäyttötekniikan kanssa

Nokia kosketusnäyttö

Matkapuhelinvalmistaja Nokia ei ole ollut kosketusnäyttöpuhelinten edelläkävijä, mutta se ei tarkoita etteikö yhtiössä tehtäisi kehitystyötä esimerkiksi kosketusnäyttötekniikoiden osalta. Tällä hetkellä vallassa olevat resistiivinen ja kapasitiivinen tekniikka tulevat varmasti tulevaisuudessa saamaan parikseen uudenlaisia vaihtoehtoja, joilla pyritään parantamaan kosketusnäytöllisten puhelinten käytettävyyttä.

Nokialta on hiljattain ilmestynyt uusi patentti, josta yhtiö on jättänyt hakemuksen jo viime vuoden huhtikuussa. Patentti koskee uudenlaista kosketusnäyttötekniikkaa, joka ymmärtää paitsi monikosketuksen päälle niin huomio myös sen, kuinka kovalla paineella käyttäjä painaa näyttöä. Tekniikka on kehitetty yhdistämällä kapasitiiviseen kosketusnäyttöön useita sensoreita, jotka tunnistavat sormen tuottaman paineen ja pystyvät myös rekisteröimään sormien liikkumisen näytön päällä.

Eri paineasteita hyödyntävä näyttö voisi mahdollistaa täysin uudenlaisen käyttöliittymän. Kevyellä hipaisulla saattaisi esimerkiksi rullata listaa eteenpäin, mutta kovempi painallus yhdessä vetäisyn kanssa poistaisi vaikkapa listassa olevan viestin.

Kosketusnäyttötekniikoiden kehittyminen tulee olemaan seuraavina vuosina varmastikin yksi merkittävimmistä tekijöistä puhelinten käytettävyyden parantamisessa. Onkin todella mielenkiintoista nähdä, mitä eri valmistajien tutkimusyksiköistä putkahtelee tulevaisuudessa ulos.

Lähde: UnwiredView

3 kommenttia

  1. Onhan tässä jo Nokialta odotettu uutta, meinaa nimittäin muilta valmistajilta tulla kaikennäköistä uutta tekniikkaa sisältävää puhelinta. Tämänlainen kosketusnäyttö kyllä kuulostaa mielenkiintoiselta, saa nähdä miten sitä sovelletaan.

  2. Esim. missä tahansa sovelluksessa, jossa on tarpeen pyyhkäistä linkkejä sisältäviä sivuja. Tällä tekniikalla voidaan varmistaa, ettei vahingossa klikkaa linkkiä kun tarkoitus on vain siirtää sivua. Nettisivujen lisäksi mieleen tulee esim. kalenterisovellukset, joissa siirrytään viikosta toiseen. Ei tarvitse pelätä, että pyyhkäisy avaa jonkin yksittäisen päivän tarkoituksettomasti.

    1. Hyviä pointteja. Tällainen näyttö voisi todellakin parantaa käytettävyyttä mukavasti 🙂

Kommentointi on suljettu!