Adobe: Emme voi tuoda Flashiä iPhonelle rajoituksista johtuen

Adobe iPhone

Ohjelmistotalo Adobe näyttää olevan viimeisin taho, joka on saanut tarpeekseen Applen iPhone-rajoituksista. Kiihtymyksestään osoituksena Abode on lisännyt Flash-lataussivustolleen selväsanaisen ilmoituksen, joka näytetään ainoastaan iPhone- ja iPod Touch -käyttäjille. Siinä ohjelmistotalo syyllistää Applea ja kertoo, että ei kykene tuomaan Flash-tekniikkaa Applen mobiililaitteille ennen kuin se suostuu poistamaan tarvittavat rajoitukset.

Adobe on useaan kertaan ilmaissut halukkuutensa tuoda Flash-tekniikka iPhonelle. Apple on kuitenkin ollut asian suhteen varsin vastahakoinen vedoten tekniikan raskauteen ja toiminta-aikoja heikentäviin vaikutuksiin. Adoben tuorein veto lienee osoitus siitä, että sopua ei ole syntynyt tai edes syntymässä lähiaikoina. Yhtiön viimeinen oljenkorsi näyttäisikin olevan yritys vaikuttaa käyttäjien asenteisiin ja saada sitä kautta myös Apple taipumaan tekniikan kannalle.

Flashiä lukuun ottamatta on iPhone ollut verkkotekniikoiden osalta aina erittäin vahvoilla. Voidaankin vain arvailla, miksi Apple pyristelee kaikin voimin Flashiä vastaan, joka on kaikesta huolimatta yksi merkittävimmistä ja käytetyimmistä web-teknologioista. On totta, että se kuluttaa mobiililaitteiden tehoja, mutta ei olisi vaikea toteuttaa tukea niin, että käyttäjä voi halutessaan kytkeä ominaisuuden selaimesta pois.

Applesta huolimatta Flash tulee ottamaan tämän ja ensi vuoden aikana merkittävän harppauksen eteenpäin mobiilimaailmassa. Adobe ilmoitti noin kuukausi sitten tuovansa täydellisen Flash 10.1 -tuen asteittain Windows Mobile-, WebOS-, Android-, Symbian ja RIM-alustoille. Tämän jälkeen käytännössä Applen iPhone on ainut merkittävä mobiilialusta, joka ei tue Flashiä.

Lähde: Engadget

10 kommenttia

 1. Flash ongelma on saanut käänteen aikaan websivujen suunnittelussa, lueskelin kesällä jotain Flash blogia ja tyyppi joka tekee websivuja sivutöinään (jonkun ison jenkkifirman päätoiminen webguru) sanoi asiakkaiden pyytävän Flash vapaita sivustoja. iPhone käyttäjiä on kuulema jo niin paljon, että he pistävät koko ongelman sen firman niskaan jonka websivusta on kyse. Ei hätiä mitiä, eikös HTML 5 ole tulossa ja siinähän elokuvat pyörivät suoraan ilman plugareita.

  1. Nojoo sinänsä huojentavaa kuulla tuosta HTML 5:tä, koska omasta mielestä vähempi on aina parempi. Muutenkin noiden Flasssi juttujen kanssa saa aina olla päivittämässä ja saada vielä selaimet uskomaan, että päivitykset on asennettu (tai kenties en vain osaa).

   Toisaalta tämä Adoben suora kannanotto Applen politiikkaan on piristävä. iPhonella on tosiaan niin tuhottomasti käyttäjiä, että on kumma että Applen politiikan myötä tuettujen ohjelmistojen ringin ulkopuolelle jääneet ovat näinkin kiltisti pitäneet suunsa supussa.

  2. Toi nyt kyllä on ihan täyttä puppua. Mitään tuollasta käännettä ei kyllä suuressa määrin ole tapahtunut eikä tule tapahtumaan. Flash on niin suosittu tekniikka, että ei sen käyttöä varmasti lopeteta jonkin rajoittuneen iPhonen takia etenkin kun muiden valmistajien puhelimille Flash on tarjolla.

 2. Jaa, että Adobe itkee Applen rajoituksista ja on uhri?
  Miksei Adobe sitten itse näytä esimerkkiä ja toimita esim. Linuxille tuoreita versioita edes Flash Playerista. Edes binääreinä.. Tekopyhää.

  1. Mitähän sä oikeen höpiset? Linuxille on Flash 10, ja Adoben sivuilla viimeisin versio on: 10.0.32.18. Jos nyt oikein tulkitsen noita sivuja, niin sekä Linux, että Windows ja MAc -versioiden versionumero on 10.0.32.18, joten linuxille todellakin on tarjolla uusin Flash.

   Jos sä nyt tarkotat sitä, että: ”miksei mun linux-jakelulle xyz tule uutta flashia paketoituna”, niin sillon sillon sun pitää muistaa että jakelut paketoi Flashia omaa tahtiaan ja julkastulle vakaalle versuiolle jakelusta ei välttämättä tule uutta Flashia muuta kuin tietoturvapäivityksenä mahdollisesti. Adobe itse tarjoa flashia jakeluriippumattomana tar.gz asennuspakettina ja lisäksi .rpm ja debian-paketteina. Se mikä on täysin typerää on se, että debian pakettia tarjotaan vain ubuntulle, mutta tuolle ei mitään voi.

 3. Applehan on luopunut Flashin käytöstä myös omalla kotisivustollaan ja viestii vahvasti pitävänsä sitä vain turhana kuormana.

  Joskus iPhonella harmittaa, etteivät kaikki videot näy, mutta muuten en ole Flashiä kaivannut.

  1. Flashillä voi tehdä myöskin sovelluksia, ei pelkästään videoita. Monet luulee, että Flasg on tarkotettu vainj videoiden ja animaatioiden tekemiseen, mutta se ei pidä paikkaansa. Flash-sovellukset ei edes vaadi webbiselaimen käyttöä, vaan niitä voidaan ajaa myös erillisellä Flash-platerillä, jolloin sovelluksen voi käynnistää suoraan omasta kuvakkeesta kuin minkä tahansa .natiivin sovelluksen  S60:lle on voinut jo pitkään tehdä Flash-sovelluksia.

  1. Siis esimerkki Flash-sovelluksesta puhelimessa.

Kommentointi on suljettu!