Tutkimus: Kosketusnäyttö pian joka toisessa älypuhelimessa

Nokia N97

Älypuhelinmarkkinoilla käydään parhaillaan kovaa kilpailua. Markkinoilla temmeltävät johdossa olevan Nokian lisäksi muun muassa RIM ja Apple, jotka ovat olleet viime aikoina kovassa nousussa. Samalla kilpajuoksua käyvät eri ohjelmistoalustat, joiden merkitys älypuhelimissa teknisten ominaisuuksien tasoittuessa kasvaa jatkuvasti. Applen iPhone on yksi parhaimmista esimerkeistä siinä, kuinka puhelinta voidaan myydä loistavan ohjelmiston avulla.

Tutkimusyhtiö Canalys on julkaissut yksityiskohtaisen tutkimuksen älypuhelinmarkkinoiden nykytilanteesta. Canalysin luvut poikkeavat hieman markkinoiden muista tutkimuksista, sillä se arvioi esimerkiksi Nokian osuudeksi älypuhelimissa 39,7 prosenttia, kun samalla muut tutkimusyhtiöt ja Nokia itse laskevat osuuden asettuneen 35-36 prosentin tasolle kolmannella neljänneksellä.

Nokian perässä älypuhelinmarkkinoilla tulevat RIM, Apple ja HTC, joiden osuudet Canalysin mukaan ovat 20,6, 17,8 ja 5,3 prosenttia. Ne ovat näin ollen vielä kovin kaukana Nokiasta, mutta Applella on sen sijaan mahdollisuus kolkutella RIM:n hallussa olevaa kakkospaikkaa, vaikka helppoa se ei kanadalaisvalmistajan kovasta vireestä johtuen tule olemaan. Tilastoissa viidennellä sijalla on Fujitsu, jonka markkinaosuus on 3,4 prosenttia.

Älypuhelinalustojen osalta johdossa on edelleen Nokian suosima Symbian, joka vauhdittaa 46,2 prosenttia kaikista älypuhelimista. Seuraavana tulevat RIM ja Apple omilla alustoillaan. Niiden takana on vuoden aikana pahasti markkinoita menettänyt Microsoft. Yhtiön Windows Mobile -käyttöjärjestelmän osuus on tippunut vuodentakaisesta 13,6 prosentista 8,8:aan. Viidenneltä sijalta löytyy Google Android 3,5 prosentin osuudella.

Markkinaosuuksien lisäksi tutkimusyhtiön raportissa mielenkiintoa herättävät älypuhelinten ominaisuuksiin liittyvät tilastot. Canalys laskee, että kolmannen neljänneksen aikana myydyistä älypuhelimista 80 prosenttia oli varustettu GPS-ominaisuudella ja yli 75 prosenttia WiFi-yhteydellä. Kosketusnäyttö kasvattaa myös suosiotaan ja sellainen löytyikin jo 45 prosentista älypuhelimia.

Canalysin koko raportin voi lukea englanniksi täältä.