Samsungin mobiilialusta on Bada

Samsung Bada

Korealainen Samsung on virallistanut tuovansa markkinoille oman Linux-pohjaisen mobiilikäyttöjärjestelmän, josta yhtiö vihjaisi ensimmäisen kerran jo syyskuussa. Uusi alusta tunnetaan nimellä Bada, joka tarkoittaa koreaksi merta ja kuvastaa näin ehtymätöntä mahdollisuuksien määrää kehittää kuluttajille uusia sovelluksia. Alusta tulee olemaan keskeisessä osassa yhtiön strategiaa, jonka tavoitteena on luoda entistäkin monipuolisempia matkapuhelimia.

Bada perustuu Samsungin suosittujen matkapuhelinmallien Jetin ja S5230:n parissa tehtyyn kehitystyöhön ja kokemuksiin. Sen avulla maailman toiseksi suurin matkapuhelinvalmistaja haluaa vastata asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin ja elämäntyyleihin.

Samsung ei avannut Badan toimintoja vielä kovinkaan yksityiskohtaisesti, mutta tiedotteissa korostetaan erityisesti alustan mahdollistavan matkapuhelimen personoimisen entistäkin paremmin. Merkittävää roolia tulevat näyttelemään myös ladattavat sovellukset, joiden monipuolisuus pyritään takaamaan joulukuussa saapuvalla kehitystyökalulla. Loppukäyttäjät pääsevät ladattavaan sisältöön käsiksi Samsung Application Store -ohjelmistokaupasta.

Korealaisvalmistajan tavoitteena on saada ensimmäinen Bada-puhelin markkinoille vuoden 2010 alkupuoliskon aikana. Tulevaisuus näyttää, kuinka suuren osan se tulee Samsungin mallistosta lopulta haukkaamaan. Tällä hetkellähän yhtiön älypuhelimet ovat perustuneet Windows Mobileen, Symbianiin ja Google Androidiin.

Lisää Badasta voit lukea alustan virallisen kotisivun kautta.

8 kommenttia

 1. Samsung taitaa olla liiankin iso kun niillä on resursseja kehittää oma käyttöjärjestelmä. Olisivat vaan tukeneet Androidia. Nyt mobiilialasta tulee entistäkin sekavampi, kun kilpailevia alustoja on todella paljon (Symbian, Maemo, Android, iphone os, Windows Mobile, RIM, Bada + joidenkin valmistajien omat viritykset) verrattuna tietokonepuoleen (Windows, Linux ja Mac OS).

  Yhteensopivuudesta ei varmaan tietoakaan edes linux-alustojen kesken, joten softakehitys tulee kalliiksi mikäli päätetään tukea montaa alustaa.

 2. Listalta unohtui vielä Nokian ja Intelin yhteisprojekti Moblin sekä Palmin WebOS.

 3. Alustoja on tosiaan jo erittäin monta. Tämä tietää ainakin kehittäjille paljon töitä.

 4. Hieno veto Samsungilta. Toivottavasti alustasta tulee oikeasti avoin, eikä androidin kaltainen muka-avoin sontaläjä.

  P.V:lle tiedoksi: Moblinilla ei nyt suoranaisesti ole mitään tekemistä Nokian eikä matkapuhelimien kanssa. Se on tarkoitettu MID-laitteisiin ja nykyään sitä kehittää Linux Foundation.

 5. Ettei nyt taas tehtäisi samaa virhettä, kuin tietokonepuolella, että linuxista tulee tuhat ja yksi eri distroa ja lopulta tuki jakaantuu kaikille vähän pieneksi. Tuolla tavalla vain ylläpidetään linuxin harvinaisuutta ja samalla monipuolistuminen ja laadun parantuminen hidastuu. Olisi vain yksi vähän kaupallisempi linux ja sitten täysharrastajille oma. That’s it.

 6. Badan avoimuus todellakin jää nähtäväksi. ”Avoimella” käyttiksellä avoimuus ei tunnu ulottuvan ainakaan nettisivustolle saakka. Nokialla on ollut jo vuosia maemo-yhteisö kehitystyönsä tukena, mitenkäs se nyt olikaan sitten tämä Badan kanssa – sivustolta löytyy peräti BLOGI!

  Avoimuutta on heidän mielestään se, että joitain käyttiksen komponentteja avataan koodareiden käpisteltäväksi. Maemon näkemys avoimuudesta on huomattavasti filosofisempi: avoin käyttäjäpalaute, brainstorming, bugzilla, ylävirran opensource softaprojektit (mm. oFono).. jne.

  Bada on vain yksi askel hajaannnuksessa joka nyt näyttää vallitsevan mobiilipuolella. Mitä enemmän käyttikset pirstoutuvat, sitä enemmän se tulee hyödyttämään Nokiaa. Nokialla on nimittäin ässä hihassa – QT. QT tulee toimimaan Androidissa, Windows Mobilessa, Maemossa, Symbianissa jne.. Nokia kerää potin pitkäjänteisellä (ja oikeasti opensource yhteisön kunnioittamalla) tulokulmalla – unohtaen iPhone-höpinät ja Androidin/Badan kaltaiset ollaan ”muka avoimia” koska se on trendikästä viritykset.

 7. Samsungin käyttöjärjestelmä tulee käyttämään Enlightenment projektin kirjastoja. Koko Enlightenment on suunniteltu optimoitua grafiikkaa silmällä pitäen ja tämä tulee pieksemään Nokian Qt viritykset maan rakoon. Alusta julkaistaan kahden viikon sisällä USAssa valtavassa julkistustapahtumassa.

Kommentointi on suljettu!