Apple iPhonen hiipuminen alkaa loppuvuonna?

Apple iPhonen myynti on ollut erittäin nousujohteista aina vuoden 2007, jolloin ensimmäinen malli saapui myyntiin Yhdysvalloissa. Hyvän käsityksen menekistä antaa yhtiön tämän vuoden kolmannen neljänneksen tulos, jolloin Apple myi kaikkiaan 7,4 miljoonaa iPhonea. Se on enemmän kuin minkään muun neljänneksen aikana aiemmin.

Hyvästä vedosta huolimatta käänne huonompaan on odotettavissa Lazard Capital Markets -tutkimusyhtiön Daniel Amirin mukaan jo marraskuussa, jolloin myynti lähtee kuukausitasolla mitattuna laskuun. Analyytikko laskee iPhonen myynnin nousevan vielä lokakuussa huimat 80 prosenttia syyskuuhun verrattuna, joka tarkoittaa kappalemäärissä ennätyksellistä 5,4 miljoonaa puhelinta. Tämän jälkeen alkaa Amirin arvioiden mukaan lasku, jota lokakuuhun nähden tulee marraskuussa 40 prosenttia. Joulukuussa myynti tippuu vielä marraskuun luvuista 14 prosenttia.

Marras-joulukuun notkahduksesta huolimatta Apple tulisi myymään Amirin mukaan noin 11 miljoonaa iPhonea vuoden 2009 viimeisen neljänneksen aikana. Kyseessä olisi näin ollen jälleen uusi ennätys, joten kokonaisuudessaan loppuvuosi olisi Applelle menestys.

Loppuvuotta enemmän huolta herättääkin Amirin ennustukset vuoden 2010 ensimmäisen neljänneksen osalta. Myyntikanavien kautta kerättyjen tietojen mukaan Apple tulisi myymään neljänneksen aikana enää 7,2 miljoonaa iPhonea, joka olisi 35 prosenttia vähemmän kuin tämän vuoden viimeisen neljänneksen aikana olettaen, että arviot osuvat oikeaan.

iPhonen kysynnän hiipuminen ei tarkemmin ajateltuna olisi oikeastaan yllättävää. Puhelin on pysynyt lähestulkoon muuttumattomana sitten ensimmäisen version, jonka voisi kuvitella olevan merkittävin tekijä arvioituun myynnin laskuun. Merkit viittaavatkin siihen, että seuraavan version on pakko tuoda laajempia muutoksia muotoilun, käyttöliittymän ja tekniikan osalta, jos Apple mielii jatkaa kasvuaan matkapuhelinmarkkinoilla.

Lähde: EETimes

1 kommentti

  1. iPhonen jälleenmyyjänä olen kohdannutkin jo ensimmäisiä asiakkaita, joille 3G S ei tuonut tarpeeksi uusia ominaisuuksia. Samalla iPhonen suosio voi olla tietyssä mielessä sen omaksi haitaksi, koska ehkä lähes kaikki jotka iPhonen haluavat omistavat jo sellaisen. Samalla kun tosiaan muotoiluseikat ja ominaisuudet ovat melko muuttumattomia, on helppo ymmärtää miksei nykyiset omistajat ostaisi uutta iPhonea.

    Veikkaan kuitenkin että tämä on myös Applella huomioitu ja sitä osoittaa mielestäni päätös antaa muidenkin operaattoreiden myydä iipparia ainakin rapakon takana.

Kommentointi on suljettu!