Mielenkiintoinen näkökulma: Windows Mobile voittaa Androidin keskeisillä osa-alueilla

Android Windows Mobile

Matkapuhelinmarkkinoilla on viimeisen vuoden aikana levinnyt yleinen mielipide siitä, että eräs merkittävimmistä mobiilialustoista tulevaisuudessa on Google Android. Samalla maailman suurissa blogeissa on oltu yhtä mieltä, että Microsoftin Windows Mobile ei ole tällä hetkellä lähelläkään sellaista tasoa, jota nykyaikaiselta mobiilikäyttöjärjestelmältä vaaditaan.

Internetin valtavaan tietomäärään mahtuu myös yleisestä linjasta poikkeavia mielipiteitä, joista yksi lukemisen arvoinen on ainakin James Kendrickin kirjoittama artikkeli. Siinä Kendrick vertaa Androidia ja Windows Mobilea neljällä keskeisellä osa-alueella: moniajo, tarjolla olevat sovellukset, käyttöliittymä ja integroituminen tietokoneen kanssa. Artikkelissa tuodaan hyvin esille, miksi vanhanaikaiseksi ja huonoksi haukuttu Windows Mobile on itse asiassa edellä mainituissa kategorioissa Androidia parempi. Kyseessä on tietenkin vain yhden henkilön näkökulma, joka kannattaa juttua luettaessa pitää mielessä.

Moniajon osalta Kendrick kehuu molempia, sillä kummaltakin se luonnistuu ongelmitta. Windows Mobilen merkittävimmäksi eduksi luetaan tapa käsitellä puhelimeen asennettavia sovelluksia. Microsoftin mobiilijärjestelmä antaa asentaa ohjelmia sekä laitteen sisäiseen muistiin että muistikortille. Androidilla toiminta rajoittuu ainoastaan puhelimen sisäiseen muistiin, joka voi nousta ohjelmien kerääntyessä ikäväksi pullonkaulaksi.

Microsoftin hidas herääminen ohjelmistokaupan kanssa ei poista sitä tosiasiaa, että Windows Mobilelle löytyy erittäin laaja kirjo sovelluksia. Käyttäjä joutuu joka tapauksessa näkemään hieman vaivaa niiden löytämiseen, koska Marketplace sisältää tällä hetkellä vain murto-osan koko tarjonnasta. Androidilla sovellukset on selkeästi yhdessä paikassa, mutta tarjonnan osalta voiton vie joka tapauksessa Windows Mobile.

Käyttöliittymänkin osalta Windows Mobile vie pidemmän korren, kun mukaan otetaan kolmannen osapuolen sovellukset, joiden avulla ainakin Windows Mobilen saa muokattua lähes millaiseksi vain. Android on perustaltaan parempi ja modernimpi, mutta muokkausmahdollisuudet kallistavat voiton jälleen Microsoftin suuntaan.

Tietojen synkronoiminen tietokoneen kanssa on vertailun hankalin osa-alue, sillä sen paremmuus on kiinni paljolti käyttäjän mieltymyksistä, kirjoittaa Kendrick. Windows Mobile on suunnattu enemmän yrityskäyttöön laajojen Exchange– ja Outlook-tukiensa ansiosta. Android hellii päinvastoin peruskäyttäjää, koska se integroituu täydellisesti yhteen Googlen palveluiden kanssa. Tässä kohtaa tilanne meneekin tasan.

James Kendrickin tarkemmat perustelut aiheesta on luettavissa täältä.

5 kommenttia

 1. Lähinnä hupaisaa, kuinka tällaisia ”kuun ja tähtien asennon ollessa juuri oikea” tasoisia juttuja microsoftin ”paremmuudesta” oikeen uutisoidaan. Tähän haluaa näköjään myös mobiiliblogi.com osallistua rss-feedin otsikoinnillaan. Moni kun ei lue koko juttua, vaan näkee pelkästään otsikon, jonka mukaan wintöx on keskeisillä alueilla parempi, kuin android.

  Jostain kumman syystä tulee mieleen microsoftin get the facts-puppugeneraattori kampanja.

  1. Otsikostahan käy selvästi ilmi, että kyseessä on näkökulma, ei fakta. Näin ollen sekaannusta ei pitäisi syntyä 🙂

 2. Taitaa olla nämä Windows Mobilea ylistävät kannanotot Microsoftin rahoittamia mielipiteitä. Ei ole ensimmäinen kerta, MS on rahoittanut myös monia Windows vs. Linux ”tutkimuksia”.

 3. Ihan mielenkiintosiahan pointteja tuo juttu tarjoili. Ikinä en ole itse WinMo:n teknisiä ominaisuuksia epäillyt, vaan lähinnä juuri tuo huono käytettävyys ja ylipäätänsä ajatus siitä, että vielä kännykänkin ruudulla keikkuisi se inha ikkunalogo on vakuuttanut minut siitä, että WinMo ei ole minulle.

  Toisaalta juttu tarjoili myös mielenkiintoista informaatiota Androidista, jota en siis ole päässyt henkilökohtaisesti käyttelemään. Ohjelmien asentuminen aina laitteen omaan muistiin aiheuttaa minulle kenties eniten harmaita hiuksia – tästä syystä ei Nokian Ovi-ohjelmatkaan ole puhelimessa käytössä, koska ne itsepintaisesti asentuvat nimenomaan puhelimen muistiin. Toisaalta Android on vasta nuori ja kehittyvä alusta, joka toisin kuin WinMo on avoin kaikkien kehitettäväksi. Android edustaa tässä mielessä tulevaisuuden mobiilialustoja, mutta jos tämä on se ratkaiseva seikka joka kallistaa vaa’at Androidin voitoksi, en ole kovinkaan varma.

 4. Täällähän oli joskus uutinen, että on lähinnä mielipidekysymys, onko motorola droid vai iphone parempi. Se vielä lisättynä, että google tukee avointa lähdekoodia :).

  Kaipa minäkin sellaisen androidin sitten hommaan seuraavaan puhelimeeni. Viimeiset vaihtoehdot olisivatkin sitten Windows Mobile ja Symbian.

  Tuolla on kanssa jonkinlainen android 2.0:n kuva (htc hero kapulan näyttö): http://www.blog.wareseeker.com/wp-content/uploads/2009/10/htc-hero.jpg

Kommentointi on suljettu!