Nokialla selvä tavoite vuodelle 2010: pyrkii kehittämään käyttäjäkokemusta

Nokia E72, X6 ja N900

Maailman johtava matkapuhelinvalmistaja Nokia piti tänään vuotuisen Nokia Capital Markets Day -sijoittajatapahtumansa, jossa se kertoi sekä koko toimialaa että yhtiötä koskevia tavoitteita ja arvioita vuodelle 2010. Yhtiön keskeisimmät tavoitteet tulevalle vuodelle ovat markkinaosuuden säilyttäminen vuoden 2009 tasolla, keskimääräisen myyntihinnan laskun loiventaminen ja euromääräisen osuuden hienoinen kasvattaminen.

Taloudellisiakin seikkoja mielenkiintoisempi tavoite on merkittävä panostus Symbian-käyttöliittymän kehitykseen, jolla pyritään viemään käyttökokemus kokonaan seuraavalle tasolle. Tieto on yhtiön aseman kannalta huomattava, koska Symbian on käyttöliittymältään yleisesti mielletty hieman vanhahtavaksi ja huonosti uusiin kosketusnäyttöpuhelimiin sopivaksi. Nokia on joka tapauksessa sitoutunut sen kehittämiseen, joten nähtäväksi jää lähinnä se, tulevatko parannukset liian myöhään.

Vuoden 2010 aikana panostamme käyttäjäkokemuksen parannuksiin ja niiden avulla Symbian-käyttöliittymä tulee siirtymään uudelle tasolle. Älypuhelimien käyttöjärjestelmänä Symbian on markkinoiden yleisin ja joustavin, ja siksi meillä on edellytykset tuoda älypuhelimia maailmanlaajuisesti uusiin alemman hintaluokan tuotekategorioihin parantaen samalla katteitamme. Näen, että Nokialla on erittäin hyvät mahdollisuudet saavuttaa uutta kasvua toimialallamme rakentamalla arviomme mukaan maailman suurimman langattomien palveluiden alustan”, kommentoi Symbianin kehitystä toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo.

Nokia tulee tekemään Symbianiin liittyen kaksi keskeistä tuotejulkistusta vuoden 2010 aikana, joista ensimmäinen sijoittuu alku- ja toinen loppupuoliskolle. Suomalaisvalmistaja aikoo lisäksi saada markkinoille ensi vuonna tulevaan Maemo 6 -järjestelmään pohjautuvan puhelimen, jonka saapuminen menee luultavimmin loppuvuoteen. Kokonaisuutena mallisto tulee sisältämään entistä enemmän puhelimia, joista löytyy kosketusnäyttö ja/tai QWERTY-näppäimistö.

Lisää Nokian suunnitelmista tietoa on saatavilla virallisen lehdistötiedotteen kautta.

5 kommenttia

 1. ”Nokia on joka tapauksessa sitoutunut sen kehittämiseen, joten nähtäväksi jää lähinnä se, tulevatko parannukset liian myöhään.”

  Ihmettelen tätä ”tulevatko Symbianin parannukset liian myöhään” keskustelua, koska:

  1. Symbianin markkinaosuus on edelleen, vanhuudesta huolimatta, iso.
  2. Symbian on tavallisten ihmisten käyttöliittymä, se ei tule olemaan koskaan vallankumouksellinen.
  3. Jos uusi parannettu käyttäjäkokemus saadaan vaikkapa puolen vuoden päästä, niin onko silloiselle ostajalle mitään merkitystä sillä, että se oli vanhanaikainen puoli vuotta aikaisemmin.
  4. Jos käyttäjäkokemus on puolen vuoden päästä hyvä verrattuna muihin käyttöliittymiin, niin eikö olisi loogista että Symbian valtaa markkinaosuutta takaisin.

  Siis mitä tämä ”liian myöhään” oikein tarkoittaa?

  1. Lähinnä ajoin takaa sitä, että Nokian osuus älypuhelimissa on laskussa, johon osasyynä on varmastikin Symbianin heikkoudet. Nähtäväksi jää, jatkuuko lasku myös ensi vuonna…

   Täytyy myös muistaa, että kerran saatu leima ei käyttäjien silmistä häviä välttämättä heti, vaikka uudistuksien myötä käyttökokemus olisikin jo parempi.

 2. Hyviä pointteja puolin ja toisin, mutta voisin jokseenkin yhtyä jutun pointtiin.

  Nokia tulee varmasti ammentamaan rahaa kehittyviltä markkinoilta jonne voi myydä peruslaatuisempia puhelimia todella suurella volyymillä. Eli kyllä Nokia säilyttää markkinaosuutensa, tai kyllä Nokialle myyntiä ja asiakkaita riittää. Onkin vain olennaista, että Nokia tuskin tyytyy vain Pertti Peruspuhelinkäyttäjän puhelinvalmistajaksi, vaan Nokia tahtoo pitää vaikutusvaltansa ja arvostuksensa. Kaikki kuitenkin tiedämme mikä myy iPhonea enemmän kuin sen ulkomuoto ja ominaisuudet yhteensä, eli tuotetta ympäröivä hype.

  Jos Nokia siirtyisi valmistamaan pelkkiä peruspuhelimia, tarkottaisi se että puolestaan Nokian ”älykkäämmät” puhelimet eivät aiheuttaisi niin suurta kohua ja Nokia jäisi paitsi rahoista joita voitaisiin saada näillä korkeamman hintaluokan puhelimilla. Nyt kun Nokiaan kohdistuu valtavasti perusteltuja odotuksia mm. puhelimien käyttäjäkokemukseen liittyen, on kriittistä miten Nokia reagoi. Ja nimenomaan että Nokia pystyisi vastustajiin reagoimisen sijaan kääntää suunnan ja ryhtyä taas innovaattoriksi.

 3. ”Lähinnä ajoin takaa sitä, että Nokian osuus älypuhelimissa on laskussa,”

  Alaan perehtynyt puhuu. Nokiahan nosti 2009 Q4 osuuttaan älypuhelimissa 35% -> 40%. Disinformaatio vie uskottavuutesi.

  1. Näin teki, mutta kyseiset luvut eivät ainakaan minun tiedossani olleet 2.12.2009 ;). Hyvä jos joku niistä oli jo sisäpiiritietoa saanut tuolloin, mutta tuossa useamman kuukauden vanhassa viestissäni perustin tietoni aiempien neljänneksien lukuihin.

Kommentointi on suljettu!