Testissä kosketusnäytöllinen Satio – Tästäkö alkaa Sony Ericssonin uusi tuleminen?

Sony Ericsson Satio

Japanilaisen Sonyn ja ruotsalaisen Ericssonin yhteistyön synnyttämä matkapuhelinvalmistaja Sony Ericsson kuului alansa nousijoihin pitkään, mutta viime ajat ovat olleet yhtiölle vaikeita. Valmistaja ei ole saanut markkinoille asiakkaita kiinnostavia puhelimia, mistä johtuen MobiiliBlogissakaan ei ole lähes vuoteen nähty ainuttakaan Sony Ericssonin puhelinta testissä, vaikka allekirjoittanut on aina pitänyt yhtiön puhelimia arvossa. Heikko mallisto sai hiljattain kuitenkin vahvistusta Symbian-pohjaisen Sation muodossa, joka päätettiin ottaa MobiiliBlogin tarkasteluun.

Sony Ericsson Satio on kiehtova sekä ohjelmistoltaan että teknisesti. Se on yhtiön ensimmäinen Symbian S60 5th Edition -käyttöjärjestelmään pohjaava puhelin, joka on alustana tuttu muun muassa Nokian N97-mallista. Teknisellä puolella tarjolla on 3,5 tuuman resistiivinen kosketusnäyttö, jonka kuvasuhde on 16:9 ja tarkkuus 640 x 360 pikseliä sekä huima 12,1 megapikselin kamera automaattitarkennuksella ja Xenon-salamalla. Paperilla puhelin antaakin luvan odottaa paljon, mutta vasta testi kertoo, lunastaako Satio sille asetetut odotukset.

Mielenkiintoa Satiossa herättää myös sen sisuksissa hyrräävä OMAP 3430 -alusta, josta puhutaan yhtiötä myöten erittäin vähän laitteen osalta. Tämä herättää hieman oudoksuntaa, sillä Nokia on oman N900-mallinsa osalta hehkuttanut samaista alustaa oikein kunnolla ja lupaa sen tarjoavan Maemo-puhelimeensa tietokoneista tuttua laskentatehoa. Alustan ominaisuuksiin kuuluvat 600 megahertsin suoritin, PowerVR SGX -grafiikkayksikkö ja tuki OpenGL ES 2.0:lle.

Sony Ericsson Satio kädessä

Sony Ericsson Sation keskeisimmät ominaisuudet:

 • Symbian S60 5th Edition -käyttöjärjestelmä
 • OMAP 3430 -alusta
 • 12,1 megapikselin kamera automaattitarkennuksella
 • Xenon-salama
 • HSPA (900 Mhz ja 2100 Mhz)
 • WiFi
 • A-GPS
 • Bluetooth
 • 3,5 tuuman (640 x 360) resistiivinen kosketusnäyttö
 • microSD-muistikorttipaikka

Myyntipakkaus

Yhtiö toimittaa uutuuspuhelimensa mukana tukun tuttuja varusteita. Pienehkön paketin sisuksiin on pakattu 1000 mAh:n akku, laturi, kahdeksan gigatavun muistikortti, USB-kaapeli, stylus-kynä ja opaskirjanen.

Muotoilu ja rakenne

Sony Ericsson Sation rakenteessa on sekä moitittavaa että kehuttavaa. Puhelin on yleisesti ottaen jämäkkä eikä sen käyttö aiheuta ylimääräisiä ääniä esimerkiksi nitinöiden muodossa. On kuitenkin harmillista, että ominaisuuksiltaan näin laadukas puhelin on materiaaleiltaan täyttä muovia, sillä metalli olisi tuonut Satiolle huomattavasti lisää laadukkuuden tunnetta. Muovin käytöllä on joka tapauksessa saatu painettua puhelimen paino 126 grammaan, joka on tämän luokan laitteelle vähän.

Sony Ericsson Satio

Testissä ollut musta versio Satiosta on yleisilmeeltään bisnesmäinen ja hillitty. Hieman enemmän räväkkyyttä kaipaaville löytyy mallistosta myös punainen ja hopeinen versio, jotka tarjoavat aavistuksen enemmän väriä elämään.

Puhelimen kuorissa käytetty muovi on linssinsuojusta lukuun ottamatta kiiltäväpintaista, joka ainakin mustassa versiossa johtaa siihen, että laite on sormenjälkien peitossa jatkuvasti. Satio on näin ollen käytännössä mahdotonta pitää puhtaana.

Sony Ericssonin uuden Symbian-puhelimen etupuolta hallitsee 3,5 tuuman kosketusnäyttö, joka perustuu resistiiviseen tekniikkaan. Tämä tarkoittaa, että näyttö vaatii hienoisen painalluksen, jotta kosketus rekisteröityy. Näyttö ei siis ole yhtä herkkä kuin esimerkiksi iPhonessa, mutta Applen puhelimesta poiketen sen operoiminen onnistuu myös vaikkapa pitkillä kynsillä tai stylus-kynällä, jollainen puhelimen mukana toimitetaan.

Näytön lisäksi etupuolella on kolme näppäintä, joista keskimmäinen on niin sanottu valikkopainike ja kaksi muuta toimivat hylkäys- ja hyväksymispainikkeina. Etupuolen yläosasta löytyy kaiutin, kamera videopuheluille sekä valoisuuden ja etäisyyden tunnistimet. Satio osaa näin ollen sulkea näytön, kun laite viedään lähelle korvaa puhelun aikana.

Sony Ericsson Satio kamera

Takaa Satio on hyvin pelkistetty. Laadukas kamera on peitetty linssinsuojuksella, jonka aukaiseminen käynnistää kameran, vaikka näppäinlukko olisi päällä. Takakuori on ohut läpyskä, jonka heiveröisen tuntuista kiinnitystä testasin useiden kymmenien kertojen testiaukaisuilla. Se osoittautui yllättäen jämäkäksi ja hyvin pitäväksi.

Sony Ericsson Satio SIM-kortti

Kuoren ja akun alta löytyy Sation rakenteen kaikkein heikoin lenkki, joka on SIM-kortinpidike. Se on valmistettu käsittämättömän heiveröisen oloisesta ja ohuesta muovista, jonka kanssa saa olla varuillaan, jos SIM-korttia vaihtelee tiuhaan.

Sony Ericsson Satio

Vasemmassa laidassa on näppäinlukkokytkin, Sony Ericssonin oma yhteysliitin ja microSD-muistikorttipaikka. Toiselta puolelta löytyy kuvaukseen liittyviä näppäimiä kuten nuolet ylös ja alas sekä itse kuvauspainike.

Ylhäälle on sijoitettuna käynnistysnäppäin ja kaiutin, joka selviää musiikintoistosta ilman särinöitä täydelläkin äänenvoimakkuudella. Alhaalta löytyy koukku esimerkiksi rannehihnalle tai mukana tulevalle stylus-kynälle.

Satio ja N97

Kokonsa ja muotoilunsa puolesta Satio on perinteisen kosketusnäyttöpuhelimen näköinen. Sen viralliset mitat ovat 112 x 55 x 13 millimetriä ja se painaa aiemmin mainitut 126 grammaa. Laite istuu hyvin käteen ja ilman suurempia ponnisteluita yhden käden peukalolla kykenee ulottumaan näytön jokaiseen kulmaan ja alhaalla oleviin näppäimiin.

Käyttöliittymä

Sony Ericsson Sation perustuessa parhaiten Nokian kosketusnäyttöpuhelimista tunnettuun Symbian S60 5th Edition -alustaan, ei ole yllättävää, että selviä yhtäläisyyksiä esimerkiksi N97:ään on nähtävissä. Käyttöliittymä ei missään tapauksessa ole kuitenkaan yksi yhteen nokialaisten kanssa, sillä Sony Ericsson on lisännyt mukaan puhelimistaan tutun mediavalikon ja antanut oman kosketuksensa näkyä myös kotinäkymässä. Suurimmat erot löytyvätkin nimenomaan kotinäkymästä, jota tarkastelemalla puhelimen ei uskoisi perustuvan N97:n kanssa samaan alustaan.

Satio työpöytä

Kotinäkymä eli toisin sanojen työpöytä koostuu viidestä eri näkymästä, jotka ovat yhteystiedot, suosikit, perusnäkymä, kuvat ja sovellukset. Sony Ericsson on lähtenyt rakentamaan työpöytää hieman yleisestä linjasta poiketen, eikä tarjolla ole ollenkaan niin sanottuja windgettejä. Jokaiselle näkymälle on määritetty oma tehtävänsä valmiiksi, jonka mukaan käyttäjän tulee toimia. Ratkaisu on onnistunut ja erityisesti näkymien vaihtelu hoituu sujuvasti ja näyttävästi ilman ongelmia. Täytyy kuitenkin todeta, että samanlaisia personointi mahdollisuuksia puhelin ei tarjoa kuin esimerkiksi HTC Hero, jonka useat näkymät voi muokata täysin mieleisekseen.

Eri näkymien toimintaperiaatteet ovat hyvin yksinkertaiset. Yhteystieto- ja suosikkinäkymiin saa esille tärkeimmät kontaktit ja linkit verkkosivustoille. Perusnäkymä tarjoilee kellonajan, päivämäärän ja pikakuvakkeet muutamiin sovelluksiin. Sen lisäksi työpöydälle ilmestyy musiikkisoittimen ohjaamiseen tarvittavat kuvakkeet, kun soitin on päällä. Kuvanäkymä tarjoilee kameralla otetut kuvat selkeästi päivämäärien mukaan jaoteltuina. Viimeiseen tilaan voi määrittää pikakuvakkeet haluamiinsa sovelluksiin.

valikko

Käyttöliittymän muiden osien osalta yhteneväisyyksiä vaikkapa aiemmin mainittuun N97:ään on havaittavissa. Sony Ericsson on joka tapauksessa muokannut valikoiden kuvakkeita sekä järjestyksiä niin, että peruskäyttäjä ei välttämättä edes huomaa yhteyksiä Nokian kosketusnäyttömallistoon.

Harmillisesti Satio on perinyt N97:n arvostelussakin käsitellyt käyttöliittymän epäloogisuudet. Näillä viitataan siihen, että osa valikoista aukeaa yhdellä klikkauksella ja toiset vaativat kaksi nopeaa näpäytystä. Tämä aiheuttaa hämmennystä erityisesti uudessa käyttäjässä. Käyttöliittymästä puuttuu muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta niin ikään kineettinen selaus, joka kuului myös N97:n alun puutteisiin, mutta jonka Nokia sittemmin paikkasi päivityksellä. Valikkojen selauksen joutuu Satiossa hoitamaan tarttumalla sivussa olevaan vierityspalkkiin.

Käyttöliittymän yleistä toimintanopeutta voisi kuvailla kohtalaiseksi, mutta ei missään nimessä riittäväksi laitteen tehot huomioiden. Usein tuntuu, että tehottomampi N97 hoitaa perusasiat Satioa sutjakkaammin. Eniten ongelmia aiheutti oudot yöllä tapahtuvat jumiutumiset, joiden johdosta puhelin ei useampana aamuna reagoinut käyttäjän toimiin mitenkään. Ainoa keino saada puhelimeen eloa oli poistaa akku ja käynnistää Satio uudelleen. En kyennyt paikallistamaan, mikä ongelman lopulta aiheutti.

Kamera

Sony Ericsson Satio sijoittuu aivan ehdottomasti kamerapuhelinten kärkipäähän, joka ei ole lienee kovinkaan suuri yllätys. Puhelimen 12,1 megapikselin kameran keskeisimpiä ominaisuuksia ja toimintoja ovat 4000 x 3000 pikselin tarkkuus, automaattitarkennus, Xenon-salama, kuvanvakautus, geotunnisteet sekä kasvojen- ja hymyntunnistus.

Kameran kovien teknisten ominaisuuksien lisäksi oli erinomaista huomata, että kamerasovellus on itsessään todella miellyttävä käyttää. Käyttöliittymä on sormiystävällinen, näyttävä ja jouheva. Kaikkien asetusten säätäminen hoituu sovelluksen sisällä, ilman että kameranäkymä katoaa näkyvistä kertaakaan. Tämä oli erittäin positiivinen yllätys.

Kameranäkymän vasempaan sivuun on sijoitettuina pikapainikkeet muutamiin keskeisiin ominaisuuksiin. Kuvakkeiden kautta voi vaihtaa kuvaustapaa, kuvaustilaa sekä säätää salamaa ja valotusta. Lisäksi tarjolla on mahdollisuus vaihtaa kaikki asetukset automaattiseksi, jolloin kamera ikään kuin haistelee tilanteen ja määrittää kuvausasetukset sen mukaan. Vaihto videokuvaukseen ja takaisin onnistuu kätevästi vaakatasossa katsottaessa yläpuolella olevasta näppäimestä.

Varsinaiseen asetusvalikkoon pääsee näytön oikeassa alakulmassa olevasta kuvakkeesta. Sen kautta esiin aukeaa kolme välilehteä: valokuva, video ja asetukset. Kyseisten osioiden kautta voi muuttaa muun muassa kuvan kokoa, valkotasapainoa sekä lisätä kuviin tai videoihin tehosteita ja kytkeä itselaukaisimen päälle.

Esimerkkikuvia: 1, 2, 3 ja 4.

Virtuaalinäppäimistö

Sony Ericsson Satio tarjoaa monipuolisen kattauksen erilaisia vaihtoehtoja tekstinsyöttöön. Sormilla tekstiä voi näpytellä perinteistä numeronäppäimistöä matkivalla näppäimistöllä, jossa yhden painikkeen takaa löytyy kolme kirjainta. Toisena vaihtoehtona on vaakatasossa toimiva QWERTY, joka on pienen totuttelun jälkeen kohtuullisen nopea käyttää. Sen lisäksi kirjoittelu hoituu kynällä tökittävällä QWERTY:llä ja käsinkirjoituksella, jossa kirjaimet piirretään näytölle kynää käyttämällä.

Satio

Laajasta näppäimistövalikoimasta huolimatta Satiosta löytyy eräs merkittävä heikkous, joka häiritsi ainakin allekirjoittanutta paljon. Ongelma on se, että puhelin ei osaa laitetta käännettäessä vaihtaa näppäimistötilaa automaattisesti toiseen. Tämä johtaa siihen, että jos pystytasossa käytössä on numeronäppäimistö ja Sation kääntää vaakatasoon, niin esiin ei tulekaan QWERTY, vaan sama numeronäppäimistö vaakatilassa. Käyttäjä joutuu siis harmillisen usein vaihtelemaan näppäimistöjä manuaalisesti.

Satio QWERTY

Käsinkirjoitus toimii Satiossa loistavasti. Ohjelmisto tunnistaa kirjaimet hyvin ja pysyy mukana nopeallakin tahdilla täysin ongelmitta. Vinkkeinä mainittakoon, että välilyönti syntyy vetäisemällä kynällä viiva vasemmalta oikealle ja sama päinvastoin pyyhkii edellisen merkin.

Verkkoselain

Sony Ericsson Satiosta löytyy S60 5th Edition -alustan verkkoselain, joka pohjautuu WebKit-tekniikkaan. Nokialaisista poiketen selaimen aloitusnäkymänä toimii kirjanmerkkien sijaan Sony Ericssonin oma sivusto, jonka kautta löytyy linkkejä muutamiin palveluihin ja Googlen hakukenttä.

Satio selain

Sation selain vastaa hyvin pitkälti toiminnallisuudeltaan Nokia N97:n selainta. Muutaman tekijän vuoksi käytettävyydeltään aivan samalle tasolle ei kuitenkaan päästä, joka on erittäin harmillista.

Ensimmäinen miinus tulee kineettisen rullauksen kummallisesta käyttäytymisestä. Rullaus ei niin sanotusti jatka matkaa automaattisesti, vaan töksähtää heti kun sormi vedetään pois ruudulta. Vastaavasti esimerkiksi iPhonessa tai Nokia N97:ssä ruudun nopea vetäisy johtaa siihen, että sivusto lähtee rullaamaan vapaasti ylös tai alas.

Selaimen toinen heikkous jälleen N97:ään verrattuna on koko ruudun tila, joka ei nokialaisen tavoin kytkeydy päälle automaattisesti. Käyttäjältä vaaditaan joka kerta kaksi näpäytystä, jotta ylimääräiset painikkeet ja valikot saadaan pois näkyvistä. Tämä pieni, mutta kiusallinen seikka tekee selaamisesta hankalampaa kuin mitä sen tulisi olla.

Huonoista puolista huolimatta Sation selaimesta löytyy toki myös hyvääkin. Selaimessa on Flash-tuki ja esimerkiksi YouTuben työpöytäversio toimii jouhevasti. Mukana on lisäksi mainio RSS-syötteiden lukija, suosikit ja mahdollisuus pitää auki useampaa sivua yhtä aikaa. Verkkosivujen renderöitymisen osalta ei myöskään ole valittamista, kuten jo aikaisemmin mainitsin.

Satio selain

Satio selain

Hienoisena miinuksena on vielä pakko mainita monikosketustuen puute, jonka vuoksi zoomausta ei voi hoitaa niin sanotusti nipistämällä. Sivujen loitonnus ja lähennys tapahtuu Sation tapauksessa kaksoisnapautuksella tai zoomauspalkilla, jos ensin mainittu tapa ei tuota haluttua tulosta.

Sähköposti

Sähköpostiin Satiossa pääsee käsiksi S60 5th Edition -puhelimista tuttuun tapaan viestivalikon kautta, jonka takaa löytyy lisäksi teksti- ja multimediaviestit. Käyttäjän ensimmäisenä tehtävänä on uuden tilin luominen, jonka pitäisi periaatteessa hoitua ilman suurempia määrittelyitä, jos käytössä on jokin tunnetuista palveluntarjoajista. Tämä ei käynyt testin aikana toteen, sillä puhelin ei osannut hakea asetuksia GMail-tiliä varten. Jälleen täytyy vain ihmetellä, miksi kyseinen ominaisuus toimi kesällä testatulla N97:llä ongelmitta, mutta tuottaa Satiolle vaikeuksia.

Satio email

Ominaisuuksiltaan Sation sähköpostisovellus yltää HTML-tuen puutetta lukuun ottamatta nykypäivän standardeihin vaivatta. Se mahdollistaa viestien automaattisen haun tiettyinä päivinä ja haluttuna ajankohtana päivässä. Sovellus hoitaa liitetiedostot ongelmitta ja paikkaa HTML-tuen puutetta luomalla alkuperäisestä viestistä liitteen, joka voidaan avata selaimella.

Kehuja voidaan antaa myös selkeästä käyttöliittymästä. Käyttäjä voi järjestellä viestit alavalikoihin päivämäärän, lähettäjän ja aiheen mukaan. Selkeyttä lisää myös kyky muuttaa viestien fonttikokoa sekä automaattisesti linkeiksi generoidut URL-osoitteet, joita klikkaamalla pääsee suoraan verkkoselaimeen.

Musiikkisoitin ja radio

Sony Ericsson on liittänyt Satioon puhelimistaan tutun mediavalikon, jonka kautta voi selata kuvia, musiikkia ja videoita. Tällä sektorilla Satio onkin eniten kotonaan ja esimerkiksi musiikkisoittimen visuaalisuus on Nokian kosketusnäyttöpuhelimissa nähtyjä soittimia huomattavasti parempaa. Visuaalisuuden lisäksi soitin on sujuva käyttää ja se tukee kineettistä rullausta.

Satio musiikkisoitin

Soitin antaa mahdollisuuden selata musiikkia muun muassa esittäjän, levyn, kappaleiden, soittolistojen, äänikirjojen ja podcast-lähetysten perusteella. Kappaleet saa näin ollen hyvin järjestykseen, mutta jonkinlaista hakutoimintoa sovellukseen joka tapauksessa kaivattaisiin. Kappaleita voi toki etsiä puhelimen hakusovelluksen kautta, mutta nopeammin ja luontevammin se hoituisi suoraan soittimen sisällä.

Satio musiikkisoitin

Sation niin sanottu ”nyt soi” -tila on kattava. Käyttäjän eteen tulee tiedot soivan kappaleen nimestä, levystä, esittäjästä ja albumin kuvitus. Lisäksi näkymästä voi poistaa kappaleen, lähettää sen eteenpäin esimerkiksi sähköpostilla tai bluetoothilla sekä asettaa soivan kappaleen suoraan soittoääneksi tai lisätä soittolistaan.

Musiikkisoittimen toimintaa on Satiossa tukemassa kotinäkymään ilmestyvät musiikkinäppäimet. Niiden kautta voi pysäyttää/käynnistää toiston sekä vaihtaa kappaletta.

Satio radio

Sony Ericssonin uutuuspuhelimen musiikkiominaisuuksiin kuuluu myös FM-radio RDS-toiminnolla. Ohjelma on erittäin yksinkertainen tarjoten automaattisen kanavahaun ja kanavalistan, johon voi tallentaa kaikkiaan 30 taajuutta.

Puhelimen heikkous musiikkiominaisuuksia ajatellen on 3,5 millimetrin kuulokeliitännän uupuminen. Laitteen mukana toimitetaan puhelimen omaan liittimeen sopivat kuulokkeet, joista ei ikävä kyllä löydy päätä, johon voisi liittää omat kuulokkeet. Yleensä Sony Ericsson on toimittanut puhelintensa mukana kuulokkeet, joiden kuulokeosan on voinut vaihtaa toiseen. On hieman erikoista, että näin ei ole toimittu Sation kanssa.

YouTube-sovellus

Videopalvelu YouTube on noussut älypuhelimissa keskeiseen rooliin ja niinpä Sony Ericsson on istuttanut Satioon YouTube-sovelluksen esiasennettuna. Kyseessä vaikuttaisi olevan YouTuben virallinen S60-sovellus, joten yllätyksiä ei tältä osin ole tarjolla. Sony Ericsson on kaikesta huolimatta ujuttanut YouTube-kuvakkeen myös mediavalikkoonsa, joka luo mielikuvan palvelun todellisuutta tiiviimmästä integroinnista puhelimeen.

Satio YouTube-sovellus

YouTube-sovellus toimii pelkästään vaakatasossa tarjoten ihan mukavan määrän ominaisuuksia, mutta esimerkiksi HTC Heron tasolle ei päästä, koska omalla tunnuksella ei pysty kirjautumaan sisään. Tämä tarkoittaa sitä, että omiin suosikkeihin tai soittolistoihin sovelluksen kautta ei pääse käsiksi. Ohjelma ei myöskään mahdollista videoiden kommentoimista tai arvioimista.

Huonoista puolista huolimatta sovelluksen käytettävyys on hyvää. Videoiden selaus on toteutettu näyttävällä tavalla, joka toimii käytössä jouhevasti. Ominaisuuksiin lukeutuvat ainakin hakutoiminto ja pääsy suosituimpiin, parhaiten rankattuihin sekä uusimpiin videoihin.

GPS-ominaisuudet

Japanilaisruotsalainen matkapuhelinvalmistaja toimittaa puhelimensa mukana jo standardiksi muodostuneen Google Mapsin lisäksi myös kehittyneemmän Wisepilot-navigointisovelluksen, jota voi käyttää 30 päivää ilmaiseksi. Kokeiluversio tarjoaa täydet ominaisuudet, joten siihen tyytyväinen käyttäjä voi ostaa itselleen haluamansa lisenssin osoitteesta www.sonyericsson.wisepilot.com.

Satio Google Maps

Google Maps sisältää hakukonejätin karttapalvelulle tuttuja ominaisuuksia. Tarjolla on muun muassa kartta- ja satelliittinäkymät sekä mahdollisuus käyttää Latitude-ominaisuutta, jonka avulla oman sijainnin voi jakaa kavereiden kesken. Google Maps osaa niin ikään generoida tekstimuotoiset reittiohjeet ja määrittää sijainnin ilman GPS-signaalia käyttäen hyväkseen matkapuhelintukiasemia.

Satio Wisepilot

Wisepilot on kelvollinen navigointisovellus, jonka käyttöliittymä toimii suomeksi. Keskeisten navigointiominaisuuksien lisäksi se osaa näyttää kiinnostuksenkohteita Wikipediasta hieman Google Mapsin tavoin, säätiedot erillisen valikon kautta sekä nopeusvalvontakamerat. Sovellus on käyttöliittymältään sujuva käyttää, sillä se on nopea, toimii sekä vaaka- että pystytasossa ja tukee kineettistä rullausta.

Navigointitoimintojen osalta harmitusta aiheutti ajoittain huono GPS-signaali. Sijainnin löytyminen ikkunan vieressä oli hankalaa ja testiajon aikana Wisepilot heitti ruutuun kaksi kertaa ”signaalia etsitään” -tekstin. Onneksi yhteys löytyi uudestaan muutaman sekunnin sisällä, eikä sillä ollut näin ollen vaikutusta matkan etenemiseen.

Yhteenveto

Satio

Henkilökohtaiset odotukseni Satioa kohtaan ennen testiä olivat kohtalaisen suuret. Puhelin on teknisesti edistyksellinen, mutta ikävä kyllä paikoitellen tökkivä käyttöliittymä laskee pisteitä merkittävästi. Potentiaalia puhelimesta kyllä löytyy, koska esimerkiksi tehopuolella ongelmia ei ole. Toivottavasti kaikki voimavarat saadaan käyttöön tulevien ohjelmistopäivitysten myötä.

Valonpilkahduksia Sation käyttöliittymässä tarjoilevat pääsääntöisesti ne osat, jotka Sony Ericsson on rakentanut itse. Kotinäkymä on toimiva, musiikkisoitin tarjoaa visuaalisuutta ja kamerasovelluksen käytettävyys on loistavaa. Tekniseltä puolelta esiin nousee itse kamera, jonka kuvanlaatu on mobiililaitteiden osalta kiistatta hyvää.

Puhelimen kompuroiminen kohdistuukin nimenomaan perustoimintoihin, joiden osalta vähemmän tehoa omaavat nokialaiset pesevät Sation. Käyttönopeus ei ole suinkaan täysin surkeaa, mutta suorituskykyinen rauta antaisi odottaa huomattavasti parempaa. Yhden tai useamman ohjelmistopäivityksen jälkeen Satio saattaa kuitenkin olla jo täysin toinen puhelin, mutta harmillisesti siinä vaiheessa todellisen menestyksen saavuttaminen voi olla hankalaa.

Video

6 kommenttia

 1. Miten on jos tän ostais ulkomailta niin saisko sen sit Suomen kieliseksi?

 2. Kyllä mulla ainakin tuli mukaan SE-Walkman -puhelimissa tutuksi tulleet kaksiosaiset kuulokkeet, jossa 3,5mm plugipaikka. Tosin kuulokkeet itsessään jo niin hyvät, että omia turha kiinnittää.

  1. Hyvä, jos näin on! 🙂 Ilmeisesti testikappaleeni ei vastannut tältä osin myynnissä olevaa pakettia.

Kommentointi on suljettu!