Analyytikko Tero Kuittinen: Nokian vuoden 2010 alkupuoliskon julkistukset luultavasti pettymyksiä

MKM Partnersin tunnustettu analyytikko Tero Kuittinen pelkää Nokian vuoden 2010 alkupuoliskon tuotejulkistusten olevan melko todennäköisesti pettymyksiä. Tämä johtaakin Kuittisen mukaan pahimmillaan siihen, että amerikkalaiset sijoittajat menettävät viimeisetkin toivonrippeensä yhtiötä kohtaan.

Yhdysvalloissa odotetaan Kuittisen arvioiden mukaan kovasti Nokian siirtymistä pois Symbianista, sillä alustalle kehittäminen koetaan erittäin hankalaksi. Maailman suurin matkapuhelinvalmistaja esitteli hiljattain Nokia Capital Markets Day -tilaisuudessa Symbian-käyttöliittymään tehtäviä uudistuksia, jotka eivät ratkaise kuitenkaan itse sovelluskehitykseen liittyviä pulmia.

Kuittinen näkee Nokian ongelmaksi myös vanhoihin ideoihin takertumisen: ”Esimerkiksi 6700 Slider, joka on tulossa ehkä ensi vuoden ensimmäisellä kvartaalilla on todella tylsä ja nayttölaadultaan vaatimaton. Tällaisia vuoden 2008 uudelleenlammitettyjä malleja on aivan liikaa.

Ensi vuosi tulee olemaan äärimmäisen kiinnostava. Kuten on jo aiemmin todettu, niin Nokia kykenee varmastikin säilyttämään kokonaisosuutensa markkinoista 37-40 prosentin tuntumassa, mutta suunta niin sanottujen kehittyneempien puhelinten osalta saattaa jatkua laskujohteisena.

Kilpailu älypuhelimissa kovenee jatkuvasti. Tällä hetkellä markkinoilla kärkipaikkoja pitävät Nokia, RIM, Apple ja HTC. Ei olisi joka tapauksessa yllättävää, jos esimerkiksi Motorola tulisi nousemaan markkinoilla ensi vuonna merkittävästi ainakin USA:ssa. Sony Ericssonilla on yhtä lailla mahdollisuus lisätä lusikkansa peliin, sillä japanilaisruotsalainen matkapuhelinvalmistaja aikoo muiden ohella panostaa jatkossa enemmän älymalleihin.

Lähde: Kauppalehti

4 kommenttia

 1. Sitä on myös täälläkin ihmetelty noita Nokian malleja. Hyvin sanottu, että ovat uudelleenlämmiteltyjä kun ne tosiaan ovatkin. Miksei Nokia voisi esimerkiksi tuoda muita alustoja älypuhelimilleen, esimerkiksi Androidia ynm? Tai sitten rupeaisivat tekemään Maemon päälle uutta mallia ilman qwertyä ja resistiivistä näyttöä.

 2. Tämä Tero Kuittinen ei ilmeisesti ole kuullut puhuttavan että Symbianissa siirrytään Qt-pohjaiseen ohjelmistokehitykseen. Ensimmäinen versio Symbiania tukevasta Qt:stä on julkaistu ja tarvittavat työkalut on jo saatavilla ilmaiseksi. Ohjelmoijat voi jo aloittaa Qt-ohjelmien kehittämisen.

  Lisäksi olen kyllä sitä mieltä, että on aika erikoista kutsua Symbian-ohjelmointia hankalaksi kun sitä vertaa iPhonelle ohjelmointiin. Symbianille sentään voi kehittää sovelluksia yleisesti tunnetuilla kielillä kuten C++, Java, Python, Flash ja web runtimea käytettäessä html+javascript+css.

  Jos Symbian C++ tuntuu vaikealta, niin sillon voi käyttää noita muita kieliä. Symbian C++ kuitenkin sekin on C++:a muutamin pikkeuksin. iPhonelle taas ohjelmoidaan kielellä, jota juuri kukaan ei tunne, nimittäin Objective-C:llä. Objective-C:n syntaksi on lisäksi aivan hirveä ja koodi on usein todella sekavaa sen takia. Objective-C on se kieli, jolla päässääntöisesti koodataan Mac OX S:lle ja iPhonelle.

  Loppujenlopuksi kuitenkin ammattitaitonen ohjelmoija pystyy ohjelmoimaan alustalle kuin alustalle. Kyse on pitkälti tottumiskysymyksestä.

  1. Tosiaan outoa, että Kuittinen ei maininnut Qt:tä… On kuitenkin selvää, että kehittäjillä ei lienee ole kovinkaan suurta kiinnostusta luoda Qt-sovelluksia ennen kuin tuki rajapinnoille löytyy puhelimista vakiona. Käsittääkseni Qt:n lopullinen esiinmarssi ajoittuu vuodelle 2011, johon on vielä matkaa paljon.

 3. Mielenkiintoisia kommentteja ja mielenkiintoinen artikkeli!

  Ohjelmointikielien vaikeuteen minulla ei ole mitään pätevää mielipidettä (toisin sanoen en ole koskaan ohjelmoinut mitään), mutta kommentit koskien puhelimien muotoseikkoja tuntuvat kyllä olevan lähellä omia ajatuksia. Nokia tekee jatkuvasti kolmenlaista puhelinta: klassista palikkamallia (candybar), slide puhelinta tai simpukkapuhelinta. Ajoittaisia poikkeuksia tietenkin on, kuten E75, N97t, N900.

  Toisaalta samalla itsestä kuitenkin tuntuu, että jenkkimarkkinoilla myydään jos jonkinlaista puhelinta joka eroaa huomattavasti kilpailijoista ulkoisilla seikoillaan, mutta en usko että se on avainasia jenkkimarkkinoilla menestymiseen. Useimmat puhelimet mitä olen nähnyt näyttävät yksinkertaisesti hölmöiltä ja ovat täynnä jos minkälaista vipstaakkelia joka vie huomiota käytettävyydeltä.

  Tosiaan vaikuttaisi, että Maemo on ainoa valopilkahdus Nokian julkistuksissa, mutta niinkuin tiedämme, niin Maemo alustaisia puhelimia on vuodelle 2010 vain yksi luvassa, jolloin ei voi kuin ihmetellä Nokian menoa.

Kommentointi on suljettu!