MobiiliBlogin pikatestissä Zune HD -mediasoitin

Zune HD

MobiiliBlogille tarjoutui viime viikolla mahdollisuus testata Microsoftin Zune HD -mediasoitinta, joka saapui Yhdysvalloissa myyntiin tänä syksynä. Luvassa on varsin harvinaislaatuinen testi, koska laitetta ei ainakaan tällä hetkellä virallisesti myydä Amerikan ulkopuolella. MobiiliBlogi onnistui saamaan mediasoittimen testiin Microsoftilla työskentelevältä Vesa-Matti Paanaselta, joka ystävällisesti tarjosi Zune HD:n muutamaksi päiväksi kokeiluun.

Pikaisen testin aikana koottu materiaali on nyt kasattu yhteen ja näytille on saatu reilu seitsemän minuutin mittainen videoesittely, livekuvia ja muutamia ajatuksia itse soittimesta. Tarkoitus ei ollut tässä tapauksessa lähteä tekemään syväluotaavaa testiä, vaan keskittyä olennaisten toimintojen ja käyttöliittymän esittelyyn.

Zune HD:n käsittely on luontevinta aloittaa teknisistä ominaisuuksista. Soitin on saatavilla 16 ja 32 gigan malleina, joista jälkimmäinen oli MobiiliBlogin hyppysissä. Sen keskeisimpiä ominaisuuksia ovat WiFi, FM-radio, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, verkkoselain ja 3,3 tuuman kapasitiivinen OLED-kosketusnäyttö, jonka tarkkuus on 480 x 272 pikseliä. Soittimen viralliset mitat ovat 102,1 x 52,7 x 8,9 millimetriä ja se painaa 74 grammaa.

Zune HD vs. iPod Touch (3G)

Rakenteensa puolesta Microsoftin uusi mediasoitin on laadukas, josta osittain kiitos kuuluu harjatusta alumiinista valmistetulle takakuorelle, joka on pultattu kiinni takaosaan. Ratkaisu johtaa jämäkkään rakenteeseen, mutta tekee akun vaihtamisesta kotikonstein aikalailla mahdotonta. Sama ”ominaisuus” vaivaa myös Applen iPod Touch -soitinta ja iPhone-puhelinta.

Zune HD

Zune HD:n merkittävin heikkous teknisesti iPod Touchiin nähden on sisäänrakennetun kaiuttimen puuttuminen. Näin ollen musiikkia tai esimerkiksi pelien tehosteita ei kuule ilman kuulokkeita korvissa. Zune HD:n vahvuus on joka tapauksessa FM-radio, jollaista Applen mallista ei löydy. Kyseessä onkin varsin tasavahva parivaljakko, joiden merkittävimmät erot tulevat esiin ohjelmistopuolella.

Käyttöliittymä on Zune HD:ssä nopeuden ja sulavuuden lisäksi myös todella näyttävä. Mukavinta oli huomata, että Microsoft ei ole käyttöliittymän kanssa lähtenyt ainoastaan kopioimaan kilpailijoita, vaan kyseessä on aivan omanlaisensa käyttöympäristö. Kaikin puolin kyseessä on erittäin miellyttävä käyttöliittymä, joka pesee toimintanopeudessa jopa iPhone 3G:n.

Esiladattujen sovellusten tai ohjelmistokaupan suhteen Microsoftin mediasoitin ei pärjää iPod Touchille, jolla on takanaan yli 100 000 sovellusta kattava App Store -kauppa. Mukana on joka tapauksessa verkkoselain ja pienimuotoinen ohjelmistokauppa, joka ei ole liitoksissa Windows Mobilen Marketplaceen. Saatavilla on muutamia ohjelmia ja pelejä, joista esimerkiksi PGR Ferrari Edition antaa hyvän käsityksen laitteen tehoista. Tällä hetkellä on vielä arvoituksellista, kuinka Microsoft aikoo kehittää Zunen kauppaa ja lisätä erityisesti sen tarjontaa.

Zune HD:ltä hoituu niin ikään perustason moniajo. Musiikkisoitin tai radio pyörii taustalla mainiosti verkkoselaimen ollessa päällä.

Zune HD

Pari päivää kestäneen testin aikana eteen ei juurikaan tullut suurempia bugeja. Kaikki toiminnot WiFi-verkkoon liittymisestä musiikinkuunteluun toimivat moitteitta. Pieni miinus annettakoon siitä, että muutamaan otteeseen laitteen herättäminen vaati näppäimien painelua useaan kertaan. Jostain syystä Zune HD ei siis suostunut tuomaan esiin näkymää, jonka kautta voi poistaa lukituksen ja aloittaa soittimen käyttämisen.

Loppujen lopuksi on todettava, että Zune HD jätti ainakin allekirjoittaneelle todella positiivisen kuvan. Soitin on mielestäni osoitus siitä, että Microsoftilla kyllä hallitaan käyttöliittymän suunnittelu ja ei voi kuin toivoa, että Zune HD:ssä nähtävät ideat tulevat päätymään muodossa tai toisessa Windows Mobile 7:ään. Luultavasti näin tulee käymään, sillä jo Windows Mobile 6.5:n kohdalla yhtiö on puhunut yhteyksistä Zuneen.

Video

15 kommenttia

 1. Jutussanne on virheellinen väittämä: ”Zune HD:n vahvuus on joka tapauksessa FM-radio, jollaista Applen mallista ei löydy”. Uudessa Apple Ipod Nanossa on sisäänrakennettu radioviritin ja iPod Touchiin sen saa Applen itsensä myymänä lisävarusteena muutamalla kympillä.

  1. Lauseella viittasin nimenomaan iPod Touchiin, johon vertasin Zunea aiemmissa kohdissa. Lisävarusteita toki löytyy, mutta nyt oli puhe laitteiden sisäänrakennetuista ominaisuuksista. 🙂

   iPod nano on tosiaan sitten asia erikseen, koska sen kohderyhmä on täysin toinen.

 2. Käytin jenkeissä Zunen HD radiota sitä tukevien asemien kanssa ja sehän on kuin ”Digi TV”: signaali on täysin kohinaton kun kuuluu esim. autossa. Ja jos ei kuulu, niin ei kuulu. Mukana kulkee tietoa mm. biiseistä. Suomeen palattua tuota jäi todella kaipaamaan.

 3. Ompa mielenkiintoisen oloinen laite. Hyvin toteutettu katsastus laitteeseen, video ja teksti.

 4. Hyvä arvostelu ja hieno laite. Alkaa oma 512 megan mp3-tikku vaikuttamaan vähintäänkin fossiililta tuohon verrattuna. Tosin olennaisin eli musiikin kuuntelu silläkin sujuu moitteetta.

 5. Kiitos kaikille positiivista kommenteista! 🙂

 6. Tämä saisi kyllä tulla suomeenkin. Päihittää Applen soittimet satanolla kaikessa mahdollisessa..

 7. Tätä katsellessa tulee aina mieleen, että miksei windows phone ole tällainen?

 8. Toivottavasti ei tule tänne. Taitaa olla kuten aikaisemmatkin soittimet, eli toimivat vain Windowsilla – MS on tietenkin edestänyt toimivuuden WINEn avulla 🙁 Suljettua proprietary roskaa!

  1. No eikö tuo ole nykyään normi. Katsoo vain mitä Applekin tekee. OK iTunes toimii WIndowsissa, mutta iPhonelta saa tuskin tiedostoja ulos ilman melkoisia pelimiesliikkeitä.

 9. Vesikielellä odotetaan että saatuu suomeen! Itselläni on zen 4 gb, eiköhän ole viellä parempi musiikin toistoon.

 10. Paras MP3-soitin mitä on markkinoilla.
  Terveisin ylpeä zunen omistaja

Kommentointi on suljettu!