Samsung paljasti muutamia yksityiskohtia bada-alustasta

Samsung bada

Vajaa kuukausi sitten Samsung julkisti oman matkapuhelimiin suunnatun bada-käyttöjärjestelmän, joka perustuu Linuxiin ja tulee vauhdittamaan osaa yhtiön älypuhelimista. Korealaisvalmistaja ei vielä tuolloin paljastanut kovinkaan merkittäviä yksityiskohtia uudesta alustasta. Tuoreimmassa lehdistötiedotteessa yhtiö joka tapauksessa valottaa badan ominaisuuksia, joskin edelleen varsin varovasti.

Samsung badan ulkoinen olemus perustuu tuttuun TouchWiz-käyttöliittymään, joka tarjoaa valmistajan mukaan muun muassa helppokäyttöisyyttä, näyttävyyttä ja tehokkuutta. Bada tukee useita nykypuhelinten sensoreita, joita kehittäjät voivat hyödyntää luodakseen sovelluksia, jotka mukautuvat tilanteeseen.

Maailman toiseksi suurin matkapuhelinvalmistaja tietää, että puhelimilta vaaditaan tänä päivänä myös tukea erilaisille palveluille. Niinpä badalta hoituvat muun muassa sosiaaliset palvelut, synkronointi ja sijaintiin perustuvat toiminnot. Yhtiö kehuu, että kehittäjät voivat hyödyntää palveluita ilman ylimääräistä työtä.

Kehittyneempien ominaisuuksien lisäksi Samsung on varmistanut kehittäjien pääsyn puhelimien perusosiin. Valmistajan mukaan kolmannen osapuolen sovelluksiin voidaan liittää toimintoja puheluiden soittamiseen, viestien lähettämiseen sekä mahdollistaa pääsy esimerkiksi yhteystietoihin. Samoin kehittäjät voivat käyttää sovelluksissaan käyttäjän henkilökohtaisia tietoja, sosiaalisia suhteita, aikatauluja ja muuta sisältöä yksinkertaisen hyväksymisprosessin kautta. Samsung hehkuttaa badan soveltuvan joustavuutensa ansiosta laajempaan valikoimaan puhelimia kuin mikään muu järjestelmä.

Ensimmäinen bada-puhelin rantautuu markkinoille vuoden 2010 alkupuoliskon aikana.

Tarkempaa tietoa itse järjestelmästä ja sovelluskehityksestä löytyy bada.comista.

2 kommenttia

  1. Ei tätä kyllä olisi enää kaivattu, kun alustoja on muutenkin jo liikaa ja kehittäjillä päänsärkyä että mitä alkaisivat tukemaan. Tarvittaisiin joku standardi, minkä ansiosta samat ohjelmat toimisivat kaikissa laitteissa. Ehkä tämä toteutuu tulevaisuudessa web-sovellusten myötä.

    Samsung ilmeisesti haluaa kehittää Applen tapaan oman ohjelmakaupan ja liiketoimintamallin. Tähän ei pikkuyritykset pysty.

  2. Kannattaa tuossa huomata tuo TouchWiz 3.0 UI; se tulee nimittäin suomalaisen UI-tekemisen tuloksena.

Kommentointi on suljettu!