Sony Ericssonin video muistuttaa Javan joustavuudesta

Matkapuhelinten sovelluskehitystä hallitsi ennen varsinaisten älypuhelinten esiinmarssia Java, jota käytettiin useimmiten pelien ja pienten ohjelmien kehittämiseen. Sittemmin Javan hyödyntäminen on jäänyt varsin vähäiseksi, koska älypuhelinalustojen omat kehitystyökalut ovat kasvattaneet suosiota. Niiden avulla kehittäjät saavat paremmin valjastettua kyseisen alustan ominaisuudet käyttöönsä, joka lienee yksi syy muiden joukossa Javasta luopumiseen.

Javallakin on joka tapauksessa omat vahvuutensa, joista hyvän muistutuksen antaa Sony Ericssonin YouTubeen lataama video. Siinä yhtiössä työskentelevä Magnus Helgstrand esittelee yhden ja saman Java-pelin toimivuutta kolmella täysin erilaisella puhelimella. Testissä mukana ovat Windows Mobile 6.5 -pohjainen XPERIA X2, Symbianilla pyörivä Satio ja yhtiön omaan alustaan perustuva Aino.

Sony Ericssonin video on loistava muistutus Javan alusta riippumattomuudesta, jonka ansiosta sovellukset toimivat parhaimmillaan ilman muutoksia useilla eri puhelimilla. Videon osoittamassa tapauksessa Bubble Popper -peli pyörii kuvakoon muutoksia lukuun ottamatta täysin vaivatta kolmella hyvin erilaisella puhelimella. Pienillä optimoinneilla pelistä saadaan täydellisesti toimiva versio jokaiselle puhelimelle, joka on hyvä osoitus Javan joustavuudesta.

3 kommenttia

 1. Kröh, tuota, j2me eli tuttavallisemmin microjava ei kyllä missään vaiheessa ole minnekään hävinnyt. Esim Nokian kaikki S40 -puhelimet ovat j2me:tä tukeneet sitten vuodesta keppi.

  Apple on katsonut parhaakseen olla pelaamatta yhteen muiden valmistajien kanssa, joten heidän erifiksun laitteensa ei tarvitse tätäkään muiden valmistajien perusominaisuutta tukea…

  Videolla kehittäjät kehuvat pelien toimivan samalla JAR-filellä. Näinhän noin yleensä j2me -softien kanssa pitäisi ollakin. Käytännössä tuo toimii vain, koska kaikki esitellyt puhelimet sattuvat tukemaan käytettyjä j2me -ominaisuuksia samalla tavalla. Tämä ei kuitenkaan ole täysin oleellista.

  Oleellista on, että microjava ei ole missään välissä minnekään mennyt eikä varmaan ihan heti ole menemässäkään…

 2. blogin näemmä nyysti sitten flame-tägit tuon apple-kappaleen ympäriltä…

 3. Artikkelista:

  ”Matkapuhelinten sovelluskehitystä hallitsi ennen varsinaisten älypuhelinten esiinmarssia Java, jota käytettiin useimmiten pelien ja pienten ohjelmien kehittämiseen. Sittemmin Javan hyödyntäminen on jäänyt varsin vähäiseksi, koska älypuhelinalustojen omat kehitystyökalut ovat kasvattaneet suosiota.”

  Mä en kyllä ole tuossa samaa mieltä. Javan merkitys ei ole mihinkään kadonnut. Ensinnäkin suurin osa maailmassa myydyistä puhelimista on edelleen peruspuhelimia, älypuhelinten osuus on suhteellisen pieni. Toisekseen J2ME (Java 2 micro Edition) tuki löytyy kutakuinkin kaikista peruspuhelimissa ja älypuhelimissa iPhonea lukuunottamatta. Eli Java tuo yhteensopivuutta eri alustojen välille. Toki myös Javalla ohjelmoitaessa törmätään siihen, että kaikki sovellukset ei toimi kaikissa puhelimissa. Mutta siltikin Java-sovellusten markkinat on edelleen valtavat. Ja Javalla kyllä kehitetään edelleen kännykkäsovelluksia paljon.

Kommentointi on suljettu!