Kiista jatkuu: Apple haastoi Nokian oikeuteen

Nokian ja Applen välinen patenttikiista on saanut uuden käänteen kun Apple on vastavuoroisesti haastanut maailman suurimman matkapuhelinvalmistajan oikeuteen. Yhtiöiden välinen kiista alkoi lokakuussa, jolloin Nokia veti Applen oikeuteen syyttäen iPhone-puhelimen rikkovan useita sen omistamia GSM-, UMTS- ja WLAN-tekniikoihin liittyviä patentteja.

Apple syyttää Nokiaa lyhyessä ja ytimekkäässä tiedotteessaan kopioimisesta: ”Muiden yhtiöiden täytyy kilpailla meitä vastaan kehittämällä omia teknologioita, ei vain varastamalla meiltä”, sanoi Applen lakiosaston päällikkö Bruce Sewell.

Käytännössä Apple väittää Nokian rikkoneen 13 sen omistamaa patenttia. Yhtiön mukaan loukkauksia esiintyy ainakin E71-, N900– ja 5310-puhelimissa sekä ohjelmistokehitykseen tarkoitetussa Carbide.c++-työkalussa. Patentit liittyvät muun muassa käyttöliittymään, muotoiluun, virransäästö- ja kosketusnäyttöteknologioihin. Osa patenttirikkomuksista saattaa kuitenkin koskea mahdollisesti kaikkia Nokian USB-laitteita, tai Symbian S60– ja Series 40 -puhelimia.

Nokian syytöksiä Apple kommentoi vastakanteessaan arvioimalla, etteivät suomalaisvalmistajan patentit ole niin keskeisiä standardien kannalta kuin yhtiö antaa ymmärtää. Lyhyesti sanottuna Apple siis kiistää rikkoneensa Nokian patentteja ja vähättelee niiden merkitystä. Yhtiö huomauttaa Nokiaa myös siitä, ettei se ole lisensoinut omistamiaan patentteja kohtuullisuutta korostavien FRAND-ehtojen (fair, reasonable and non-discriminatory) mukaisesti.

Applen ja Nokian välisestä kiistasta on näillä näkymin tulossa pitkä, elleivät yhtiöt pääse yhteisymmärrykseen lakitupien ulkopuolella. Jännittävää onkin seurata, miten Nokia tulee reagoimaan Applen kanteeseen ja vaikuttaako se yhtiön käyttäytymiseen.

Lakitekstistä kiinnostuneet voivat lukea Applen lähes 80 sivua kattavan kanteen täältä (suuri PDF-tiedosto). Nokian alkuperäinen haaste on sen sijaan saatavilla PDF-muodossa täältä (suuri tiedosto).

Lähteet: All About Symbian & Talous Sanomat