Video: Mozillan tiimi kertoo mobiili-Firefoxin ominaisuuksista

Avoimen lähdekoodin sovelluksistaan tunnetun Mozillan matkapuhelimille suunnattu Firefox for Mobile -selain, joka tottelee myös Fennec-koodinimeä, lähestyy valmistumistaan. Selaimen ensimmäisen virallisen version odotetaan valmistuvan seuraavien viikkojen aikana, joten se saattaa olla käyttäjien saatavilla jo ennen vuoden vaihtumista.

Tulossa oleva versio toimii ainoastaan Nokian uudella N900-puhelimella, joka perustuu Linux-pohjaiseen Maemo 5 -käyttöjärjestelmään. Ensi vuoden puolella tarjolle tulee myös Windows Mobile -puhelimissa toimiva selain, jonka Alpha-version olemme jo nähneet videolla. Cnetin mukaan odotettavissa olisi lisäksi Androidille suunnattu versio, jonka aikataulusta ei tässä vaiheessa ole kuitenkaan vielä tarkempaa tietoa.

Lähestyvää julkaisua tukemaan on Mozilla julkaissut videon, jossa kehitystiimin jäsenet käsittelevät selaimen merkittävimpiä ominaisuuksia. Yhtiö on pyrkinyt huomioimaan suunnittelussa mobiililaitteiden rajallisen näyttöpinta-alan, joka näkyy muun muassa erilaisten eleliikkeiden hyödyntämisessä. Selain tukee HTML5-standardia ja se mahdollistaa oman sijainnin jakamisen verkkosivustojen käyttöön. Mukana on lisäksi ensimmäistä kertaa mobiiliselainten historiassa lisäosat, joilla mobiili-Firefoxin ominaisuuksia voidaan lisätä työpöytäselaimen tavoin.

Mozilla työstää mukaan niin ikään kiehtovaa synkronointiominaisuutta, jonka avulla selaintiedot pysyvät jatkuvasti ajan tasalla. Se mahdollistaa tietojen siirtämisen automaattisesti esimerkiksi työpöytäselaimesta matkapuhelimeen, joka kuulostaa varsin hyödylliseltä ominaisuudelta.

1 kommentti

  1. Ainakin tämän hetkisen Fennec version N900:n natiiviselain pieksee 100-0.

    Fennec on raskas, ruma ja arvaamaton. Itsellä rullaa natiiviselaimessa ainakin AdBlock, jonka itse ainakin miellän lisäosaksi enkä näe selaimessa rajoituksia uusien osien hankkimiseen.

    Fennecissä on ehkä hieman sormiystävällisemmät näppäimet, mutta eipä natiiviselainkaan kovin tarkkoja napautuksia vaadi – suurin ongelma on sivuilla ilmenevät, suhteellisen pienet linkit. Zoomaus korjaa tämänkin ongelman. Selain myös renderöi sivut melko karulla fontilla ja kaikki valintalaatikot ovat ruman keltaisia valittuina. Tuntuu kun minut olisi lennätetty takaisin Windows 3.1:een.

Kommentointi on suljettu!