Video: Samat Qt-sovellukset pyörivät Symbianilla, Maemolla ja Windows Mobilella

Qt-tekniikkaa on hehkutettu Nokian suunnalta aika-ajoin eikä aivan turhaa, sillä projektin valmistuessa se tulee helpottamaan kehittäjien työtä nopeuttamalla sovellusten kääntämistä useille alustoille. Mobiilialustoista tällä hetkellä tuettuina ovat Nokian käyttämien Symbian– ja Maemo-käyttöjärjestelmien lisäksi myös Windows Mobile. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yhtä koodipohjaa käyttäen sama sovellus voidaan kääntää helposti kolmelle hyvin erilaiselle mobiilijärjestelmälle.

Näillä näkymin Qt valtaa ainakin Symbianin ja Maemon viimeistään vuonna 2011, jolloin markkinoilla ovat Symbian^4– ja Maemo 6 -alustat. Kehitystyön voi toki jo aloittaa, sillä erillisten asennuspakettien kautta Qt-sovellukset saa puhelimissa toimimaan jo tänään. Markkinoiden valtaus alkaa kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun Qt-tuki löytyy laitteista vakiona eikä vaadi näin ollen käyttäjiltä mitään ylimääräisiä toimia.

Parhaiten Qt-kehitysympäristön kyvyt tulevat esille videoiden kautta, joita yhtiö on lisäillyt YouTube-palveluun kiitettävästi. Yksi tuoreimmista videoista on nähtävissä yllä. Siinä käydään läpi viisi eri sovellusta, joiden toimintaa demonstroidaan kaikilla tuetuilla mobiilialustoilla.

3 kommenttia

  1. Sääennuste senkun paheni Maemoa kohti siirryttäessä … ;(

    Mites tuo wnb-Wolfenstein pyöri parhaiten N95:ssa? ruudun koolla merkitystä? Toisaalta N900 pitäisi olla eniten vääntöä, eikös?

    Meikäläisen pelko on aina se kun kuulee näistä alustat ylittävistä alustoista, että laitekohtaisia tehoja tai muita ominaisuuksia ei pystytä ottamaan huomioon tai käyttöön. Esim omasta mielestä alunperin huonosti toimivat Java sovellukset pyörivät aina muilla laitteilla ja alustoilla vähintään yhtä huonosti. Mainitsen kuitenkin taas, etten tiedä mitään ohjelmoinnista tai muusta sellaisesta.

    1. Itse katsoin samaa tuon Wolfensteinin kohdalla… Ilmeisesti Qt:n optimointi ei ole vielä Maemolla kohdallaan, sillä vääntöhän sieltä toisiaan löytyy enemmän.

  2. Kyllä N900:n pitäisi viedä noita kahta kuin litran mittaa. Youtubessa on videoita, kuinka N900 pyörittää Quake 3 Arenaa täysin sulavasti.

Kommentointi on suljettu!