Androidin eri versiot vaikeuttavat sovellusten kehittämistä?

Android 1.5, 1.6, 2.0

Tutkimusyhtiö Gartner on arvioinut, että Google Android tulee vauhdittamaan 75 miljoonaa puhelinta vuonna 2012, joka nostaisi sen maailman toiseksi suurimmaksi mobiilialustaksi Symbianin jälkeen. Tieto ei ole kovinkaan yllätyksellinen, sillä suurimmat matkapuhelinvalmistajat ovat ottaneet Googlen mobiilikäyttöjärjestelmän omakseen ja tulevat julkaisemaan todennäköisesti läjäpäin siihen perustuvia puhelimia seuraavina vuosina.

Google Androidin suurimmat vahvuudet ovat tällä hetkellä avoimuus ja maksuttomuus. Niiden ansiosta laitevalmistajat ja operaattorit saavat alustan helposti käyttöönsä ja voivat kustomoida järjestelmää haluamallaan tavalla.

Avoimuus tuo paitsi etuja niin myös haittoja. Androidin kohdalla suurin ongelma on tällä hetkellä alustan alkava sirpaloituminen. Parhaillaan markkinoilla pyörii puhelimia perustuen 1.5-, 1.6– ja 2.0-versioihin, joiden lisäksi hajanaisuutta aiheuttaa valmistajien ja operaattoreiden omat muokkaukset. Tämä luo päänvaivaa kehittäjille ja aiheuttaa loppukädessä hankaluuksia myös kuluttajien näkökulmasta, koska omat suosikkisovellukset eivät välttämättä pyöri kaikilla Android-puhelimilla.

TechCrunch-verkkosivusto kertoo jutelleensa useiden kehittäjien kanssa, jotka ovat ilmaisseet suurta tyytymättömyyttä Androidiin. Pahimmissa tapauksissa sovelluskehittäjät ovat kertoneet joutuvansa ylläpitämään useampaa koodipohjaa eri puhelimille. Helpommissa tapauksissa pelkkä sovelluksen uudelleenkääntäminen riittää, joka ei sekään tosin ole aivan optimaalisin tilanne.

Ongelma koskettaa tällä hetkellä vielä ilmeisen marginaalista ryhmää kehittäjistä, mutta kielii joka tapauksessa Androidin huonosta suunnasta. Markkinoilla olisi järkevämpää pitää vain tuoreinta versiota, joka vähentäisi ongelmia hieman. Tilanne on kuitenkin viime aikoina ollut se, että uusinta versiota on tietojen mukaan tarjottu vain valituille tahoille.

Laitevalmistajien omat muokkaukset luovat hankalan tilanteen myös siinä mielessä, että kun uusi versio Androidista tulee yleiseen levitykseen, niin päivitys siihen ei olekaan aivan yksinkertainen toimenpide. Hyvä esimerkki tällaisesta tapauksesta on HTC Hero, jossa hyrrää Android 1.5 ja sen päälle rakennettu Sense-käyttöliittymä. Taiwanilaisvalmistaja on kertonut työstävänsä Android 2.0 -päivitystä, mutta sanoo sen ottavan aikansa, koska nykyisenkaltaisen tiukasti integroidun käyttökokemuksen siirtäminen ei ole ongelmatonta.

Seuraavat vuodet näyttävät, miten Android tulee markkinoilla etenemään ja saadaanko alkanut hajaantuminen pysäytettyä. Pahimmillaan sirpaloituminen aiheuttaa alustan hiipumisen, sillä sovellustarjonnan merkitys kasvaa päivä päivältä.