Vaarantaako mahdollinen Google-puhelin Androidin menestyksen?

Mahdollisuus Googlen omasta puhelimesta on nostattanut markkinoilla aikaan monenlaisia kysymyksiä. Päällimmäisenä pinnalla velloo tietenkin edelleen epätietoisuus, sillä puhelinta ei vahvoista huhuista huolimatta ole vielä täysin vahvistettu hakukonejätin suunnalta. Toinen kysymysmerkki kohdistuu puhelimen mahdollisiin vaikutuksiin Android-alustan menestyksen suhteen.

Googlen hyppäys mukaan matkapuhelinmarkkinoille rautatasolla on monessakin mielessä erikoinen. Yleensä matkapuhelinmarkkinoilla ollaan rakentamassa joko rautaa tai ohjelmistoa. Tavallisesti ohjelmistoaan muille tarjoava yhtiö (esim. Microsoft) ei ole lähtenyt kilpailuun mukaan omalla raudalla. Markkinoilta löytyy toki myös niitä, jotka rakentavat itse sekä laitteiston että ohjelmiston (Apple, RIM), mutta tällöin ohjelmisto ei ole ollut tarjolla muiden käyttöön.

Käytännössä tilanne johtaisi Googlen kohdalla siihen, että yhteistyön ohessa se kilpailisi samalla HTC:n, Motorolan, Sony Ericssonin ja muiden Androidia käyttävien valmistajien kanssa. Tilanne ei välttämättä luo varsinaisia ongelmia, jos asiat hoidetaan kaikkien kannalta tasapuolisesti.

Markkinoilla on kuitenkin ollut jo havaittavissa ikävää hajauttamista, sillä esimerkiksi Android 2.0 -versio tarjottiin ennen muita Motorolan käyttöön. Mitä jos Google alkaa omia oikeuden itselleen aina tuoreimpaan ja parhaimpaan versioon? Siinä vaiheessa suunta on väärä ja muut valmistajat tulisivat mitä ilmeisimmin kaikkoamaan hiljalleen Androidin ympäriltä.

Kolmas kysymys Google-puhelimen osalta kohdistuu sen hinnoitteluun ja markkinointiin. Huhut väittävät Googlen hylkäävän syystä tai toisesta laitteen sitomisen yksinoikeudella yhteen operaattoriin. Henkilökohtaisesti tämä kuulostaa vallan mainiolta, mutta fakta on kuitenkin se, että Yhdysvaltojen markkinoilla on hyvin vaikea pärjätä ilman operaattoreiden tukea ja ennen kaikkea rahoja.

Kovinkaan pitkään pelkkien huhujen varassa emme todennäköisesti joudu elämään, sillä puhelimen odotetaan rantautuvan ainakin tietyille markkinoille jo tammikuussa. Silloin olemmekin jo huomattavasti viisaampia ja useimpiin nyt askarruttaviin kysymyksiin saadaan vastaus.

2 kommenttia

  1. Tämä on juuri mitä itsekkin pohdiskelin jossain aikaisemmassa Google- puhelimeen liittyvässä huhukeskustelussa. Googlen oma puhelin loisi mielestäni tilanteen missä Android alustainen Google puhelin voisi kilpailla sillä, että siitä löytyisi Google Navigationin kaltainen yksinoikeusohjelma jota ei silloin tietenkään muilta löytyisi. Tämä olisi märkä rätti vastoin yhteistyökumppaneiden kasvoja. Miksi silloin kukaan valmistaja enää sitoutuisi laittamaan Androidia puhelimiinsa.

    Mutta toisaalta kyllähän on paljon ohjelmia jotka toimivat Nokian mutta eivät Samsugin Symbian puhelimissa.

    1. Tuo riippuu aika paljon siitä, miten Google toimii sitten oman puhelimensa kanssa. Siis, että kuinka paljon ohjelmia tulee yksinoikeudella ”Googlepuhelimeen” verrattuna Androidiin yleisesti. Jos Google kohtelee itseään kuten muita matkapuhelinvalmistajia, ei ongelmia välttämättä synny. Mutta kieltämättä voi ainakin jonkin asteista ”epäluottamusta” ehkä syntyäkin.

Kommentointi on suljettu!