Kommentti: neljännen sukupolven iPhone mullistaa Applen kosketusnäyttöpuhelimen?

Spekulointi seuraavan sukupolven iPhonesta on aloitettu jo useimmilla verkkosivustoilla, vaikka puhelimen julkaisu tapahtuu todennäköisesti vasta tulevana kesänä. Tiedot Applen uutuuden osalta pysynevät aina virallistamiseen asti varsin ohuina, sillä yhtiö on yleensä osannut pitää laitteensa kohtalaisen hyvin salassa. Ei ole kuitenkaan vaikeaa arvata, että tulossa on lähes varmuudella lisää tallennustilaa ja parempi kamera.

Yleisesti verkossa kuitenkin odotetaan, että tällä kertaa Applella olisi tarjota myös hieman radikaalimpia muutoksia. Toive ei sinällään ole yhtään hassumpi, sillä tällä hetkellä myytävä iPhone 3GS on parannuksista huolimatta vielä hyvin pitkälti sama laite kuin alkuperäinen iPhone, joka tuli Yhdysvalloissa kauppoihin vuonna 2007.

Selvää on arvatenkin se, että tuleva huippumalli on varustettu 64 gigatavun sisäisellä muistilla. Se on luonnollinen loikkaus nykyisestä 32 gigatavusta, johon hypättiin iPhone 3G:n 16 gigatavusta. Sen lisäksi lähes varmana pidetään kameran kohentumista viiteen megapikseliin, josta on huhun muodossa kertonut muun muassa DigiTimes.

Mitä muuta saattaisi olla tulossa? Siitä pohdintaa hypyn jälkeen.

Muotoilu

Matkapuhelimissa muotoilu on erittäin keskeisessä roolissa, joten on hyvin vaikeaa kuvitella, että Apple yrittäisi ratsastaa uudella mallilla iPhone 3G:stä tutulla rakenteella. Muutokset eivät välttämättä ole merkittäviä, mutta jotain on lienee odotettavissa.

Tietokonemalliston osalta Apple on siirtynyt pikku hiljaa pois muovista, joka on vaihtunut alumiiniin. Tämä olisi miellyttävä muutos myös iPhonen osalta, sillä nykyistä mallia ympäröivä kiiltävä muovi kärsii halkeilusta, jota on lähes mahdotonta estää täysin. Alkuperäisen iPhonen takaosa on alumiinia, joten ehkäpä yhtiö palaa takaisin sen pariin.

Näyttö

iPhonen näyttöön kohdistuu tällä hetkellä kovia muutospaineita, koska se on pysynyt jo kolmen mallisukupolven ajan muuttumattomana. Laitteen 3,5 tuuman ja 320 x 480 pikselin näyttö ei ole nykymittapuun mukaan enää huippunäyttö, sillä kilpailijoilta löytyy suurempia näyttöjä, jotka kykenevät parhaimmillaan 480 x 854 pikselin tarkkuuteen.

Suurempien tuumien ja parempien tarkkuuksien lisäksi useat valmistajat ovat hypänneet OLED-näyttöihin, jotka kuluttavat LCD-näyttöjä vähemmän virtaa ja tarjoavat laadukkaamman väritoiston.

Käyttöliittymä

Näytön ohessa toinen erittäin mielenkiintoinen tekijä on iPhonen hehkutettu käyttöliittymä. Se on edelleen yksi parhaista kosketusnäyttöpuhelinten käyttöympäristöistä, mutta esimerkiksi kotinäkymästä katsottuna se on jäänyt kilpailijoistaan jälkeen. iPhone OS ei tarjoa tällä osa-alueella samankaltaista muunneltavuutta kuin vaikkapa HTC:n Sense-käyttöliittymä.

Henkilökohtaisesti en pitäisi myöskään kovin epätodennäköisenä todellista tukea moniajolle. Ehkä aivan perinteistä ratkaisua Applelta ei ole tulossa, sillä yhtiössä on puhuttu paljon tausta-ajon haitoista. Nykyiseltään käytössä oleva push-tekniikka korvaa jopa varsin hyvin moniajon, mutta kaikissa tilanteissa se ei yksinkertaisesti toimi. Olisi siis toivottavaa, että muutamia sovelluksia voisi jättää taustalle pyörimään niin halutessaan.

Taaksepäin yhteensopivuus?

Tähän asti samat sovellukset ovat pääsääntöisesti pyörineet ongelmitta iPhonella, iPhone 3G:llä ja iPhone 3GS:llä. Tämä onkin luonut ohjelmistokehittäjille ihannetilanteen, koska yhdellä kertaa sovellus saadaan kaikkien iPhone-käyttäjien saataville. Tulevaisuudessa tilanne saattaa kuitenkin muuttua, jos neljännen sukupolven iPhone esittelee suurempia muutoksia.

Ongelmia tulevan ja edellisten malliversioiden välillä saattavat aiheuttaa muun muassa näyttöresoluutio, tehot ja käyttöjärjestelmä. Ei nimittäin ole mitenkään varmaa, että esimerkiksi ensimmäisen sukupolven iPhone tulisi automaattisesti saamaan päivityksen seuraavaan iPhone OS -versioon. Onkin kiehtovaa seurata, miten Apple aikoo ratkoa mahdolliset yhteensopivuusongelmat, jotta kehittäjille voidaan tarjota yhdellä kertaa mahdollisimman suuri käyttäjäkunta.

4 kommenttia

 1. ”Selvää on arvatenkin se, että tuleva huippumalli on varustettu 64 gigatavun sisäisellä muistilla. Se on luonnollinen loikkaus nykyisestä 32 gigatavusta, johon hypättiin iPhone 3G:n 16 gigatavusta.”

  Muistuitetaan nyt, että kun kännykässä sanotaan olevan esim 32GB sisäistä muistai, niin se ei todellakaan tarkoita, että laitteessa olisi 32 GB RAM-muistia, jota käyttetään työmuistina ohjelmien ajamiseen ja ajonaikaisen datan tallennukseen. Se 32GB sisäistä muistia on Flash-muistia, jota käytetään massamuistina esim valokuvien, ohjelmien, musiikkitiedostojen jne tallennukseen. Nyjyään älyouhlimissa on tyypillisesti 128MB tai 256MB RAM-muistia. Sen suurempia RAM-muistimääriä ei nykyisissä älpuhelimissa ole.

  ”yhtiössä on puhuttu paljon tausta-ajon haitoista.”

  Ne väitteet on kyllä ollut ihan silkkaa puppua. Pelkkiä tekosyitä, joilla on selitelty iPhonen moniajon puutetta.

 2. @miksuh,
  HTC HD2 -puhelimesta löytyy RAM-muistia 448MB.

 3. Hmm nyt en kyllä ihan tajunnut tuota keskustelua RAM muistista, mutta veikkaisinpa että iPhone tulee tukemaan moniajoa seuraavassa versiossa. Tätä varten veikkaan laitteen saavan pienen RAM lisäyksen. Veikkaan kuitenkin myös, että rinnakkain ajettavien sovelluksien määrä rajoitetaan. Puheet Applen haluttomuudesta laittaa (todellista) moniajoa 3G S:ään suoritustehon tai huonomman ”käyttäjäkokemuksen” vuoksi ovat käsittääkseni tosia. Vaikka kyse olisikin huhupuheista, niin silti pitäisin sitä todennäköisenä firman toimintatapoja seuranneena: Apple panostaa käyttäjäkokemukseen ja siksi erottuukin edukseen tällä hetkellä.

  Applen laite kärsii nyt jo akunkesto-ongelmista (no, ainakin sitä kritisoidaan siitä), joten prosessoripäivitystä tuskin nähdään, niinkuin ei myöskään todennäköisesti näytön fyysisen koon nousua. Resoluutiota varmasti nostetaan, mutta se vaatisi lisää tehoja jostain. Miten tämä ratkaistaisiin on mielenkiintoinen kysymys.

  Uudelta laitteelta toivoisin kuitenkin oikeasti uusia ominaisuuksia teknisellä puolella, vaikka Apple onkin panostanut sovelluksiin ennen mitään muuta. Tähän asti Omput ovat julkistaneet uusina ominaisuuksina teknisiä speksejä jotka ovat löytyneet esim. Nokialaisista vaikka kuinka kauan sitten. Toisaalta iPhoneissa teknologia on valjastettu kenties hieman tehokkaammin (jota moniajo olisi korostanut), jolloin se ei ole itsetarkoitus. Samalla tietenkin Apple tähtää teknologiatietämättömien massamarkkinoille, eikä tahdo osallistua nörttien speksisotaan.

  Toisaalta juttua kiertää jo siitäkin, että Applen rajoitukset ovat turhauttaneet softankehittäjiä joten seuraavan sukupolven laitteessa voi olla vapaampi kehitysympäristö tavalla tai toisella.

 4. 3GS:ssä on kyllä tehoa ja rammia ihan riittävästi useamman sovelluksen pyörittämiseen, akun kesto ei niinkään. Normikäytössä akku riittää kyllä sopivasti, mutta voi sitä iloa kun unohtaa vaikka GPS-loggerin taustalle pyörimään..

  -jailbreakatun 3GS omistaja

Kommentointi on suljettu!