The Washington Postin mielipide N900-puhelimesta: tehokas, mutta ei sovellu kaikille

Yhdysvalloissa erittäin arvostettu sanomalehti ja nykyisin myös verkkosivuston muodossa toimiva The Washington Post on julkaissut ytimekkään testin Nokia N900 -kosketusnäyttöpuhelimesta. Tällä kertaa tarjolla ei ole tekstiä usean sivun verran, vaan pääpointit kattava testi, jonka lukaisee mielellään läpi.

Testaajan yleinen mielipide suomalaisvalmistajan uutuudesta on positiivinen. Puhelinta kehutaan tehokkaaksi ja sen verkkoselainta sekä multimediaominaisuuksia hehkutetaan yhdeksi mobiilimaailman parhaimmista. Laitteen positiivisiin puoliin luetaan niin ikään viiden megapikselin automaattitarkenteinen kamera, jonka kuvanlaatua ja ohjelmistopuolen ominaisuuksia kiitellään.

Kaikesta huolimatta kyseessä ei ole kuitenkaan missään nimessä täydellinen puhelin. Suurimpiin miinuksiin lukeutuvat arvostelijan mielestä isohko koko sekä ohjelmistokaupan ja MMS-viestien puute, jotka molemmat ovat nykyaikaisen älypuhelimen perustoimintoja. The Washington Post nostaa myös esille Maemo 5:n käyttöliittymän, joka tarjoaa paljon vapauksia, mutta saattaa karkottaa muihin alustoihin tottuneen käyttäjän pienillä omituisuuksillaan pois.

Kokonaisuudessaan testi löytyy täältä.

9 kommenttia

 1. Oon tullu minäkin tuon otsikon mukaisiin johtopäätelmään lukiessani eri keskustelufoorumeita N900:sta. Se kun vaatii hieman perustietojen tuntemusta tietokoneista. Ja ’nuorimmilla’ ja vast. joillain kovasti iäkkäimillä noiden aivan perustietojen rajallinen osaaminen näkyy kommenteissa selvästi.

  Heti kun on mahdollisuus muuhunkin kuin haloon huutamiseen, niin osaamattomuus ja tietämättömyys voi tuottaa pahojakin pettymyksiä monille. Samoin kuin yltiöpäinen kaiken mahdollisen asentaminen esim kokeilun vuoksi, tietämättä tai välittämättä ohjelmien kehitysvaiheesta mitään, voi sotkea koko laitteen ja tuottaa ärräpäitä ja syytöksiä vallan väärään suuntaan. Yleensä siis itsestä poispäin…

  N900 on varsin monipuolinen laite, joka vaatii käyttäjiltäänkin jonkinmoista perustietojen ja taitojen hallintaa, jotta sen kanssa pääsee sinuiksi. Ja saa sen säädeltyä itselleen sopivaksi ja miellyttäväksi.

  Hieno laite, joka paranee parin päivityksen myötä, mutt nekin on osattava tehdä. Ekaa odotellaan jo ’vesi kielellä’

  1. @jake ja psp (alla)

   Toivoisin jake että perehtyisit oikeasti siihen, miten ohjelmia asennetaan N900:lle. Tiedän, ettei missään ole yksityiskohtaisesti selitetty että miten ohjelmat haetaan ja mistä ja miten ne asennetaan laitteelle, jolloin tästä prosessista ei voi tietää enempää, jos ei ole päässyt käyttämään itse laitetta.

   Alla yritän valoittaa sovelluksien haku ja asennusprosessia:

   Täysin valmiit ja vakaat sovellusversiot löytyvät puhelimen valikosta eikä niiden lataamiseksi tarvita muuta tietokonetietämystä kuin point ’n click. Asennus tapahtuu automaattisesti ja sen jälkeen ohjelma päivittyy täysin automaattisesti ja ne päivitetään painamalla ”jatka” puhelimen huomauttaessa että päivityksiä on mahdollista saada. Edes tietokonetta ei tähän tarvita.

   Testauksen alla olevat sovellukset voi lisätä löytymään puhelimen valikoista löytyvästä sovellusluettelosta, mutta tämän tempun tekeminen vaatii jo enemmän käyttäjältä. Lähinnä se vaatii sitä, että osaa kopioida ja liimata tekstiä puhelimeen, jotta puhelin tietää mistä osoiteesta hakea nämä keskeneräiset raakileet. Nämä ohjelmat ovat kuitenkin juuri sitä mitä ovat, eli keskeneräisiä! Ne haetaan omalla vastuulla ja käytetään omalla vastuulla. Peruskäyttäjän ei ole mielekästä niitä hakea, mutta ei hänen olekaan pakko näin tehdä. (!)

   Täten N900:ta voi perus Perttikin käyttää täysin huoletta, koska mitään oman osaamisen ylittävää ei ole pakko tehdä jos ei halua. Pertti saa silti puhelimesta irti paljon. Miksi kuitenkin N900 soveltuu vähän kehittyneemmille käyttäjille on se, että laitteella on mahdollisuus saavuttaa paljon enemmän kuin mihin sen perusominaisuudet antavat rahkeita, JOS sellainen kiinnostaa.

   Näistä syistä N900 soveltuu mielestäni niin peruskäyttäjälle kuin tekniikkanörtillekkin ja tässä mielessä Nokia on tuottanut äärimmäsien potentiaalisen laitteen. Se kosiskelee molempia yleisöjä. Vaikka laite on suurikokoinen ja siten ulkoisten piirteidensä vuoksi harvemman ihmisen kuolauksen kohde, mainittakoon vielä esimerkiksi se, että N900 maksaa vähemmän kuin N97, N97 Mini ja X6. Laitteessa on tasan samat multimediapainotteiset ominaisuudet kuin näissä edellämainituissa laitteissa (äänikomponentit, kovalevytilavuudet, multimediaohjelmisto), mutta erona näihin N900:ssa on huomattavasti parempi kamera. Itse pidän myös N900 sähköpostiohjelmistosta, johon verrattuna Symbianin Nokia Messaging on vain sähköpostiohjelman irvikuva tai lelumalli.

 2. aivan… kyllä N900:ssa on paljon hienoja ominaisuuksia. ohjelmistokauppa monipuolistuu ajan kanssa ja mms-viestien puute tulee korjattua varmasti piankin.

  mutta, mutta mitä N900:ssa ei voi korjata on sen koko (paksuus).
  on se perkele kun nokian tollojen johtajien päähän ei mene niin yksinkertainen asia, että nykyaikainen lippulaivamultimedialaite (kännykkä) ei voi olla 20 mm paksu. onkohan The Washington Post tarpeeksi arvovaltainen taho kääntämään näiden tollojen päät???

  toivottavasti nämä nokian tollot saavat kenkää ennenkuin maemo 6:lla varustettu kännykkä tulee ulos…

  ps. tehkää nyt helvetissä siitä n. 12 mm paksu ja n. 4,2 – 4,5 tuumaisella näytöllä varustettu todellinen multimedialaite!!!

  t. osakkeenomistaja

  1. Pohdippa psp sitten sitä, että miksi esim Samsung ei ole saavuttanut markkinajohtajan asemaa, vaikka heillä on nämä mainitsemasi fyysiset ihanteet saavuttavia malleja? Voisiko olla, että ulkonäkö ei pelkästään riitäkkään älypuhelimissa?

 3. N900 on vähän kuin farmari mese: iso, huippulaadukas, mukava käyttää (ajaa) muttei mahdu taskuparkkiin ihan samaan tilaan kuin rellu Clio 🙂

 4. Kiitos Chris neuvostasi, jota minä en kylläkään tarvitse. Osaan kyllä nuo asiat. Enkä kirjoittanut siis omasta puolestani vaan peruskäyttäjän näkökulmasta, jonka myös tunnen hyvin, ammatistani johtuen.
  Useimmat käyttäjät eivät selviä edes tietokoneen kj:n asennuksesta itse eivätkä lisäohjelmien asennuksista sen paremmin. Varsin suuri joukko ei tiedä mikä on selain – IE:n ja Firefoxin he kyllä tietävät nimeltä. Mutt niitäkään he eivät osaa/uskalla asentaa sen paremmin tietokoneeseen saatika puhelimeen.
  Enkä kirjoittanut edes noista hankaluuksista monille käyttäjille, vaan esim konfauksen ja/tai muokkauksen vaikeudesta heille, vaikka se olisi sinulle helppoa ja minullekin suht. helppoa.
  Mutt ei siinä mitään – pidä mielipiteesi niin kauan kunnes törmäät todellisuuteen. N900 on hieno laite, vaikka ei todellakaan sovi kaikille.
  Minä oon nauttinut siitä kyllä nyt kuukauden.

  1. Niin muttakun pointtini oli, että mitään konffauksia ei ole pakko tehdä että voisi käyttä puhelinta.

 5. Minä taas ihmettelen sitä miksi joka foorumilla ja joka paikassa missä voi kommentoida artikkeleita, pitää ihmisten mollata toinen toisiaan ja päästä pätemään. Toiset osaa paremmin ja toiset vasta opettelee, toiset kyselee toiset osaa itse etsiä…joskus se turhauttaa, mutta ei ole syytä aina huomautella asiasta.

  Aiheeseen liittyen mietin sitä koska tuo odotettu firmispäivitys tulee, kun olin ymmärtäväni että se olisi tullut vielä v.2009 loppu puolella? Eipä Sygic saanut N900:lle navigaattoriakaan ulos 2009 aikana vaikka niin lupasi.

 6. chris, lukaseppas tuosta sampan ja noksun markkinaosuustaistelusta Länsi-Euroopassa…

  http://www.idc.com/getdoc.jsp?sessionId=&containerId=prUK22106109

  ps. Samsungilla oli markkinaosuus kappalemäärissä laskettuna vuonna 2002 noin yhdeksän prosenttia. nokialla varmaan n. 50 %.

  pps. nokian ongelma on nimeltä N… siitä mallista olen lähinnä huolissani. nokian N95 jälkeen ei ole tullut kapulaa, jossa kaikki menestystekijät olisivat kohdallaan.

  t. osakkeenomistaja

Kommentointi on suljettu!