Symbian^3:n valmistuminen lähestyy

Konseptikuva tulevan Symbianin käyttöliittymästä

Symbian-käyttöjärjestelmän kehityksestä vastaava Symbian-säätiö kertoo virallisessa blogissaan kolmosversion lähestyvän Functionally Complete -vaihetta, jossa tulevan käyttöjärjestelmän uudet ominaisuudet on saatu valmiiksi. Tavoitteena on saada FC päätökseen viimeistään maaliskuussa, mutta säätiössä uskotaan kaiken olevan tältä osin valmista jo helmikuussa.

Tuleva Symbian^3-järjestelmä sisältää muutaman erittäin tärkeän uudistuksen, joilla alusta kuroo eroa kiinni esimerkiksi Androidiin ja tekee käyttöliittymästä käyttäjäystävällisemmän. Tärkeimpinä voidaan mainita useita näkymiä tukeva työpöytä, kahden näpäytyksen sijaan yhdellä kosketuksella toimivat käyttöliittymäelementit, monikosketustuki ja eletoiminnot. Huomion arvoista on lisäksi tuki HD-videoille sekä musiikintunnistustoiminto ja musiikkikaupan integrointi käyttöjärjestelmään.

Kolmosversion jälkeen odotettavissa on Symbian^4, jonka on kerrottu olevan vieläkin merkittävämpi harppaus eteenpäin. Siinä nykyiset käyttöliittymärajapinnat korvataan Qt:n komponenteilla, joka tekee sovellusten kehittämisestä helpompaa, mutta aiheuttaa toisaalta yhteensopivuusongelmia nykyisten sovellusten kanssa. Ensimmäiset Symbian^4-puhelimet rantautuvat markkinoille näillä näkymin vasta vuoden 2011 alkupuoliskolla.

Lähde: The Symbian Blog

5 kommenttia

 1. Symbian on vertauskuvallisesti sanottuna kuin ikäloppu ukonrahjus, jota Nokia yrittää elvyttää. Olisi varmaankin viisaampaa laittaa kehitysresurssit Maemoon ja jättää Symppari peruslaitteisiin.

  Konseptikuva on siitä mielenkiintoinen, että näyttö peittää lähes koko puhelimen etupuolen. Jos tuollainen laite tulisi markkinoille, niin valmistajana tuskin olisi Nokia…

  1. No tottahan tämä. Toisaalta Symbian on valmis käyttis verrattuna Maemoon. Ehkäpä Maemon joustavuus sopii myös paremmin korkeamman hintaluokan puhelimiin. Toisaalta tämä sama joustavuus voisi helpottaa sitä, että siitä tehtäisiin myös hillitympi versio halvempia puhelimia varten.

  2. Antaa Nokian yrittää. Ei ilman sitä voi onnistua. Symbian ei kuitenkaan susipaska os ole. Jos käyttäjäystävällisyyttä parannetaan ja ohjelmointia helpotetaan, en näe mitään syytä vältellä Symbiania.

 2. EI tämä Maemo5 nyt mikään sateentekijä ole. Jos on tottunut käyttämään nettitabletteja ja roikkumaan netissä, tämä on aivan mahtava. Puhelimena tämä on todella onneton. Jo pelkkä puhelun vastaanottaminen ja GUI:n herääminen on oma prosessinsa.

  Maemo on monissa asioissa valovuosia Sympparin edellä, mutta PUHELINpuolen asioissa aivan alkutekijöissä. No, odotellaan rauhassa Maemo6:sta ja oFonoa – luulenpas että puntit tasoittuvat sitten. Tai oikeammin, Maemo menee ohituskaistaa edelle.

  t. Onnellinen N900:n omistaja

 3. ”Symbian on vertauskuvallisesti sanottuna kuin ikäloppu ukonrahjus, jota Nokia yrittää elvyttää. Olisi varmaankin viisaampaa laittaa kehitysresurssit Maemoon ja jättää Symppari peruslaitteisiin.”

  Hohhoijaa, taas yksi joka puhuu ja puhuu muttei ilmeisesti tiedä mitään koko asiasta.

Kommentointi on suljettu!