Yksinkertainen testi todeta kapasitiivisen kosketusnäytön laatu

Kapasitiivinen kosketusnäyttötekniikka lähti todelliseen nousuun ensimmäisen sukupolven iPhonen myötä, jonka jälkeen resistiiviset näytöt ovat jääneet hiljalleen taka-alalle, vaikkakin osa valmistajista suosii edelleen kovasti kyseistä tekniikkaa. Molemmilla teknologioilla on omat vahvuutensa, mutta markkinoiden selvä suuntaus kulkee tällä hetkellä kapasitiivisten näyttöjen suuntaan, joiden etuna on merkittävästi parempi herkkyys.

Samasta tekniikasta huolimatta näytöissä on eroja, joihin vaikuttavat erityisesti käytössä oleva laitteisto ja ohjelmisto. Aiheeseen liittyen labs.moto.com on tehnyt informatiivisen videon, jossa selvitetään muutamien puhelinmallien näyttöjen toimintaa. Videolla esitellään yksinkertainen testi, jonka avulla kuka tahansa voi kokeilla kapasitiivisen kosketusnäytön tarkkuutta.

Testistä voidaan vetää johtopäätöksenä, että hyvä ja tarkka kapasitiivinen kosketusnäyttö mahdollistaa suoran viivan piirtämisen hitailla liikkeillä. Mukana olleista puhelimista testissä pärjäsivät erityisesti iPhone ja HTC DROID ERIS, mutta esimerkiksi Motorola DROID suoriutui varsin vaatimattomasti.

Lisää aiheesta löytyy luettavaa täältä.

4 kommenttia

 1. Se ei ole itseasiassa olenkaan niin sanottua, että suunta olisi kohti kapasitiivisia näyttöjä.

  Just pari päivää sitten tuli uutisia uudesta mikropiiristä, joka on kontrolleri resistiivisille kosketusnäytöille. Piiri mahdollistaa jopa 10 sdamanaikasta kosketusta ja koska kyseessä on resistiivinen kosketusnäyttötekniikka, niin homm toimii sekä sormin, styluksella, että esim kynnellä tökkiessä. Tässä on siitä juttua:
  http://www.symbian-freak.com/news/010/01/resistive_multi_touch_screen_microcontroller.htm

  Eli käytännössä kapasitiivisen näytön etuna ollut multitouch on nyt mennyttä., sillä ei enää ole sitä etua. Lisäksi kapasitiiviset näytöt on kalliita ja lasisina ne särkyy huomattavasti helpommin kuin resistiiviset näytöt.

  Uusimmat resistiiviset näytlöt ereagoi kosketukseen erittäin herkästi jeli siitäkään asia ei ole kiinni.

  1. ”Piiri mahdollistaa jopa 10 sdamanaikasta kosketusta ”

   samanaikaista jopa

 2. Niin, käyttökokemuksessa kaikki lienee kiinni toteutuksesta ja monesta muustakin seikasta, eikä vain siitä että kumpaa ruututekniikkaa näyttö pintapuolisesti edustaa. Softan merkitys kosketusnäytön toimintaan tuli itselle omakohtaisesti tutuksi seuratessani 5800 näytön herkkyyden parantumista ohjelmistopäivitysten myötä.

  Hatunnosto kuitenkin iPhonen suunnittelijoille, koska heidän aikaa sitten kehittämä tekniikka päruää edelleen vertailuissa. Bravo!

 3. Itse esimerkiksi preferoin vahvasti resistiivistä, ja sen takia valitsinkin joulun alla uudeksi puhelimekseni Touch Pro2:n enkä HD2:ta. Täällä Suomen talvessa kun on aika paljon kivempi pitää hanskoja käsissä ja käyttää puhelinta styluksella, kuin joutua ottamaan hanskat pois -20C säällä pystyäkseen käyttämään puhelinta.

Kommentointi on suljettu!