Applen App Store hallitsee sovelluskauppojen markkinoita suvereenisti

Heinäkuussa 2008 avattu App Store -sovelluskauppa on muodostunut Applelle suureksi menestykseksi. Ensimmäisen toimintavuoden aikana kauppaan ilmestyi hurjat 65 000 sovellusta ja sen kautta tehtiin 1,5 miljardia latausta. Nykyiseltään App Storessa on jo reilusti yli 100 000 sovellusta ja latauksia käyttäjät ovat tehneet sen toiminta-aikana yli kolme miljardia kappaletta.

Ars Technican laskelmien mukaan Applen kaupan kokonaislatausmäärästä 2,5 miljardia suoritettiin vuoden 2009 aikana. Luku on huikea, kun sitä verrataan tutkimusyhtiö Gartnerin arvioon siitä, että viime vuonna ohjelmistokauppojen kautta tehtiin kaikkiaan 2,516 miljardia latausta. App Storen markkinaosuudeksi muodostuisi näin ollen huikeat 99,4 prosenttia. Toisin sanoen vain 16 miljoonaa sovelluslatausta tehtiin muiden kauppapaikkojen kuin Applen App Storen kautta.

Kuluvan vuoden osalta Gartner ennustaa ohjelmistokauppojen latausmäärien nousevan hieman reiluun 4,5 miljardiin. Rahallisesti mitattuna myynti nousee Gartnerin mukaan viime vuoden 4,2 miljardista dollarista vajaaseen 6,8 miljardiin dollariin. Vuosi 2010 kulunee ilman mullistuksia Applen hallinnassa, sillä sen etumatka kilpailijoihin nähden on niin valtava.

Tutkimusyhtiön lukuja tutkailtaessa kannattaa muistaa, että ne käsittävät vain ja ainoastaan ohjelmistokauppojen kautta tehdyt lataukset. On selvää, että esimerkiksi Nokian suosimalla Symbianilla ohjelmia ja pelejä hankitaan ainakin vielä paljon muualtakin kuin Ovi Storesta, joka avattiin loppukeväästä 2009.

Lähteet: Gartner & Ars Technica

1 kommentti

  1. Jotenkin tuon Nokian julkaisun jälkeen jaksaa uskoa, että kyllä Nokiallakin kuplii pinnan alla ja saatamme nähdä lisää hyviä juttuja ulostautuvan firman helmojen alta. Ilmaiseksi jakaminen ei tietenkään ol e välttämättä innovaatiota tai luovuutta vaativa homma, mutta osoitus ihmisten tarpeiden ymmärtämisestä se ainakin on. Toivottavasti jatkossa Nokia ei tarvitse Google Navigationin kaltaista yllykettä keksiäkseen tarjota jotain yhtä mielenkiintoista.

    Yksinään sekin seikka, että Ovi palvelut tuntuisivat viimeistellyimmiltä saisivat ainakin minut käyttämään niitä useammin.

Kommentointi on suljettu!