Sony Ericsson teki vuonna 2009 yli miljardi euroa tappiota

Kuvassa Sony Ericssonin Android-pohjainen XPERIA X10

Sony Ericsson on julkaissut ensimmäisenä suurena kännykkävalmistajana vuoden 2009 viimeisen neljänneksen tuloksen. Luvut eivät olleet tälläkään kertaa mairittelevaa luettavaa, sillä tappiota syntyi ennen veroja 190 miljoonaa euroa.

Sony Ericssonin tilanne markkinoilla on ollut vaikea. Yhtiön myynti on pudonnut vuoden 2008 viimeisen neljänneksen 24,2 miljoonasta toimitetusta puhelimesta 14,6 miljoonaan. Säästötoimillaan Sony Ericsson on kuitenkin kyennyt pienentämään tappiotaan vuodentakaisesta, jolloin miinusta kertyi 261 miljoonaa euroa.

Valmistaja on takonut tappiota jo kuuden perättäisen neljänneksen ajan, joka kuvaa hyvin tilanteen vakavuutta. Kokonaisuudessaan vuosi 2009 painui tappiolle hieman yli miljardin euron verran. Vuonna 2008 tappiota kertyi ainoastaan 83 miljoonaa euroa.

Sony Ericsson arvioi vuositasolla romahtaneen myynnin johtuneen paitsi heikosta taloustilanteesta niin myös yhtiön virhearviosta keskihintaisten kosketusnäyttöpuhelinten suhteen, jotka ovat yleistyneet markkinoilla odotettua nopeammin. Yhtiön myynti on joka tapauksessa aavistuksen kasvu-uralla, jos vertailua tehdään vuoden 2009 kolmanteen neljänteen, josta puhelintoimitukset ovat kasvaneet kolme prosenttia.

Vuoden 2009 markkinaosuudekseen japanilaisruotsalainen matkapuhelinvalmistaja arvioi viisi prosenttia. Puhelinten keskihinnaksi muodostui viime vuoden loka-joulukuussa 120 euroa, joka on kuusi euroa enemmän kuin heinä-syyskuussa.

Kuluva vuosi tulee mitä todennäköisimmin määrittelemään Sonyn ja Ericssonin omistaman kännykkäyksikön jatkon. Jos tappioita ei pian saada kuriin, näyttää Sony Ericssonin tulevaisuus synkältä.

Sony Ericssonin tulosta voi tarkastella tarkemmin täällä.

1 kommentti

  1. Varmaankin vielä kuluvana vuonna tämä akanoita tuottava firma menee nurin.

Kommentointi on suljettu!