Testissä HTC HD2 – kosketusnäyttöpuhelinten uusi valtias?

Vuoden 2009 loppupuolisko sujui matkapuhelinmarkkinoilla kiinnostavissa merkeissä. Kauppoihin rantautui useita mielenkiintoisia kosketusnäyttöpuhelimia, joista ominaisuuksiensa ja näytön kokonsa ansiosta kiehtovin on ehdottomasti taiwanilaisen HTC:n HD2. Kyseessä on monille varmastikin jo tuttu Windows Mobile 6.5 -pohjainen laite, joka lyö kaikki kilpailijansa laudalta massiivisella kosketusnäytöllään.

Puhelin on seuraaja vuoden 2008 lopulla markkinoille rantautuneelle Touch HD -mallille, jonka ominaisuudet ovat vielä tänäänkin varsin kovaa luokkaa. Edeltäjästä on kuitenkin tultu pitkälle, sillä HD2:ssa laskentatehoa on huomattavasti enemmän ja näytön koko on kasvanut jo ennestään kiitettävästä 3,8 tuumasta huimaan 4,3 tuumaan.

Huomattava ero on myös näyttötekniikassa, jonka osalta resistiivisestä on siirrytty kapasitiiviseen. Vaihdos tarkoittaa käytännössä sitä, että uutuusmalli rekisteröi kosketuksen ilman, että näyttöä tarvitsee varsinaisesti painaa. Kapasitiivinen näyttö onkin yleisesti ottaen huomattavasti herkempi, mutta sitä ei voi resistiivisen tavoin käyttää esimerkiksi kynällä tai hansikkaat kädessä.

HTC HD2 on monessakin mielessä mullistava laite tämän päivän matkapuhelinmarkkinoilla. Se on kaikkien aikojen ensimmäinen Windows Mobile -puhelin kapasitiivisella näytöllä, jonka lisäksi HD2:sta ainutlaatuisen tekee sen näyttö, johon ainakaan markkinoiden merkittävimmät valmistajat eivät pysty tällä hetkellä vastaamaan.

Laitteen tehopuolelta löytyy Qualcommin yhden gigahertsin Snapdragon-suoritin sekä 512 MB:tä ROM- ja 448 MB:tä RAM-muistia. Tehoja löytyy näin ollen vähintäänkin kiitettävästi, sillä taiwanilaisvalmistajan Windows-puhelimet ovat yleensä sisältäneet hieman reilut 500 megahertsiä ja 288 MB:tä RAM-muistia.

Uutuuden muut ominaisuudet ovat älypuhelinten perustasoa. Mukana on 3G-yhteydet, HSPA, WiFi, GPS, Bluetooth 2.1, 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, microSD-muistikorttipaikka ja viiden megapikselin automaattitarkenteinen kamera LED-kaksoissalamalla. Lisäksi HD2:sta löytyy FM-radio, kiihtyvyysanturi, etäisyyden- ja valoisuudentunnistimet.

HTC HD2:n keskeisimmät ominaisuudet:

 • Windows Mobile 6.5 -käyttöjärjestelmä
 • Sense-käyttöliittymä
 • 4,3 tuuman (480 x 800) kapasitiivinen kosketusnäyttö
 • Yhden gigahertsin Qualcomm Snapdargon -suoritin
 • 5 megapikselin kamera automaattitarkennuksella
 • LED-kaksoissalama
 • HSPA (900 Mhz ja 2100 Mhz)
 • WiFi
 • A-GPS
 • Bluetooth
 • 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä
 • microSD-muistikorttipaikka

Miten HTC HD2 vertautuu kilpailijoihin? Klikkaa kuva suuremmaksi

Myyntipakkaus

HTC HD2:n myyntipakkaus jatkaa yhtiön nykypuhelimille tyypillistä linjaa. Se on tyylikäs ja perustaltaan samanlainen kuin esimerkiksi Hero-mallissa.

Paketin sisuksista löytyy tuttu määrä varusteita: kuulokkeet, USB-kaapeli, akku, verkkovirtaliitin, 2 GB:n microSD-muistikortti, muistikorttiadapteri ja kantopussukka. Mukana toimitettava muistikortti on nykymittapuun ja puhelimen ominaisuudet huomioiden aika vaatimaton. Sopivampi vaihtoehto olisikin ollut esimerkiksi kahdeksan gigatavun kapasiteetillä varustettu kortti.

Muotoilu ja rakenne

Luetuista testeistä ja useista nähdyistä videoista huolimatta HD2:n näyttö yllättää ensi näkemällä. Se on yksinkertaisesti todella suuri! Toinen silmiinpistävä tekijä laitteessa on ohuus, joka kompensoi puhelimen muita mittoja.

Ohut rakenne ei kuitenkaan poista sitä tosiseikkaa, että HD2 on markkinoiden muita puhelimia selvästi kookkaampi. Tärkein kysymys kuuluu joka tapauksessa, onko laite liian iso puhelimeksi? Henkilökohtainen mielipide kysymykseen on, että HD2 on vielä siedettävissä mitoissa ja täyttää matkapuhelimen määritelmän, koska sitä voi kantaa vaivatta esimerkiksi housujen taskuissa.

Puhelimen koko ja rakenne aiheuttavat kuitenkin tiettyjä ongelmia, jotka on syytä ottaa huomioon ennen puhelimen ostoa. Suurin ongelma kohdistuu laitteen käyttöön yhdellä kädellä. Suuren näytön jokaiseen kulmaan on oikeastaan mahdotonta kurottaa yhden käden peukalolla. Tällöin apuun tarvitsee toisen käden, joka hankaloittaa käyttöä ajoittain.

Itse rakenteeltaan HTC HD2 on todella laadukas. Puhelin on jämäkän ja kestävän tuntuinen, jonka lisäksi mukavan lisän antaa laitetta ympäröivä materiaali, joka ei kerää sormenjälkiä. Laadukkuuden tuntua lisää metallinen takakuori, joka ei kuitenkaan peitä takaosaa kokonaan.

Puhelimen etupuolta hallitsee lähes kokonaan näyttö, joka on päällystetty lasilla. Sen alapuolelta löytyy viisi näppäintä, jotka ovat puhelimen vasemmassa sivussa olevan äänenvoimakkuuden säätöön suunnatun näppäimen kanssa HD2:n ainoat fyysiset painikkeet. Näytön yläpuolella on kaiutin, pieni valoindikaattori ja valoisuuden- sekä etäisyydentunnistimet.

Näytön alapuolelle sijoitettujen näppäimien ongelmaksi osoittautui näin pimeään vuodenaikaan erikoisesti toteutettu taustavalon ajoitus. Näppäimistön valo palaa hetken aikaa, mutta sammuu nopeasti, vaikka puhelimen käyttöä jatkettaisiin. Tämä aiheuttaa ajoittaista hapuilua pimeässä, koska näppäimet ovat tunnottomat eikä niitä pysty kovinkaan hyvin tunnistamaan koskettamalla.

Takaosa on nykypuhelinten tavoin pelkistetty. Huomio kiinnittyy lähinnä oudosti koholleen nostettuun kameraan, jonka terävillä reunoilla voi saada jopa aikaan tuhoa herkillä pinnoilla. Kenties kamera on jouduttu tuomaan niin sanotusti ulos puhelimesta, koska se oli ohuen muodon vuoksi ainoa ratkaisu. Kameran viereltä löytyvät vielä LED-kaksoissalama ja kaiutin, jota käytetään musiikintoistoon. Ääntä kaiuttimesta lähtee esimerkiksi iPhonen vastaavaa enemmän, mutta samalla äänenlaatu kärsii suurilla voimakkuuksilla.

Takakuoren alla on paikka SIM-kortille ja microSD-muistikortille, jonka asettaminen puhelimeen hoituu ilman akun poistamista. Mielenkiintoinen keksintö on takakuoren alla sijaitseva punainen reset-painike, jolla puhelimen voi jumiutuessa käynnistää uudelleen.

Puhelimen alaosaan HTC on sijoittanut 3,5 millimetrin kuulokeliitännän, mikrofonin ja microUSB-liittimen, jonka kautta hoidetaan muun muassa HD2:n lataaminen.

Käyttöliittymä

HD2 on HTC:n ensimmäinen Windows Mobile -puhelin, joka on varustettu Sense-käyttöliittymällä. Kyseessä on periaatteessa sama käyttöympäristö, joka esiteltiin Android-pohjaisen HTC Heron yhteydessä. Käytännössä molempien alustojen käyttöliittymät ovat kuitenkin hyvin erilaisia, vaikka toki yhteneväisyyksiäkin löytyy paljon.
Yhtiön mukaan Sense tekee itse käyttäjästä puhelimen keskipisteen ja laitteen käytöstä luonnollista, yksilöllistä ja helppoa. Tavoitteisiin on pyritty näyttävällä käyttöliittymällä, joka tukee sosiaalisia palveluita.

Perustavoite Sensen osalta on sekä Google Android- että Windows Mobile -alustoilla sama. Toteutustapa on molemmissa joka tapauksessa hyvin erilainen. Androidin puolella käyttäjälle tarjotaan työpöytä seitsemällä eri näkymällä, joita voi muokata mielensä mukaan widget-minisovelluksilla. Windows Mobilen Sense rakentuu sen sijaan 13 näkymän ympärille, joista jokaisella on oma toimintonsa.

HTC HD2:n Sensen työpöydän ensimmäinen näkymä, eli niin sanottu perustila tuo käyttäjän eteen paljon informaatiota. Esillä on kellonaika, säätilanne, kalenterin tulevat merkinnät sekä kolme kuvaketta, joihin voi määrittää pikakomennon ohjelmaan, yhteystietoon tai verkkosivustoon. Pikakuvakkeita löytyy vielä kuusi lisää, kun näyttöä vetäisee sormella alhaalta ylös.

Seuraavan kolmen välilehden takaa löytyy toimintoja yhteystietoihin ja viesteihin liittyen. People-näkymään voi asettaa 12 eniten käytettyä yhteystietoa, Messages-näkymästä löytyy saapuneet tekstiviestit ja Mail-tila tuo käyttäjän esille uusimmat sähköpostit.

Viidennen kuvakkeen alta paljastuu Internet-välilehti. Näkymän kautta voi yksinkertaisesti käynnistää verkkoselaimen ja tehdä Google-hakuja näppärän hakupalkin kautta. Tässäkin näkymässä käyttäjälle luodaan mahdollisuus tuoda itselleen tärkein tieto pikakuvakkeiden taakse. Näkymään on mahdollista kerätä esille kymmenen verkkosivustoa tyylikkäiden pienoiskuvien kera.

Seuraava välilehti liittyy kalenteriin. Sen avulla pääsee käsiksi kalenterin eri toimintoihin monipuolisesti. Käyttäjä voi tuoda esille kuukausi-, agenda-, viikko-, päivä- ja vuosinäkymät. Kyseessä on itse asiassa täysimittainen kalenterisovellus, sillä sen kautta voi myös luoda, muokata ja poistaa merkintöjä.

Seitsemäs kuvake pitää sisällään osaketietoja. Stocks-välilehdessä näkyviin saa itseään kiinnostavat osakkeet, joiden kursseja pääsee tarkastelemaan jopa kahden vuoden jaksolla. Sovellus hyödyntää Yahoo! Finance -palvelun tietoja.

Valokuvat löytyvät kahdeksannesta välilehdestä. Kuvien selaus hoituu tyylikkäästi niin kutsutussa pinotilassa. Kuvaa näpäyttämällä otosta pääsee tarkastelemaan lähemmin. Tällöin käytössä on myös zoomaus, joka hoituu monikosketustuen ansiosta sormia nipistämällä. Valokuvanäkymä toimii myös vaakatasossa.

Musiikinkuuntelu onnistuu seuraavasta välilehdestä, josta pääsee viralliselta nimitykseltään Music-näkymään. Kyseessä on periaatteessa musiikkisoittimen ”nyt soi” -tila. Käyttäjän edessä näkyvät musiikkikirjastosta valitun soittolistan kappaleet albumikuvituksien kanssa. Musiikkinäkymä on valokuvien ohella ainut tila, joka toimii myös vaakatasossa.

10. kuvake paljastaa erillisen säänäkymän, josta voi tarkastella eri kaupunkien säätietoja. Käyttäjä voi lisätä mukaan haluamansa kaupungit ja vaihdella niiden välillä pyyhkäisemällä sormella näyttöä ylös tai alas. Näkymä osaa tunnistaa käyttäjän sen hetkisen sijainnin ja lisätä kyseisen paikan säätiedot listaan automaattisesti. Sen hetkisen sään lisäksi näkyvillä on ennuste seuraavalle neljälle päivälle.

Kolmanneksi viimeinen näkymä kattaa Twitter-palvelun. Kaikessa yksinkertaisuudessaan sen avulla käyttäjä näkee seuraamiensa henkilöiden viimeisimmät tweetit ja voi myös itse lähettää palveluun uusia viestejä.

Viimeistä edeltävä välilehti rakentuu HTC:n Footprints-palvelun ylle, jonka ideana on näyttää käyttäjälle kuvat, joissa on paikkatiedot. Harmillisesti laitteen virallinen kamerasovellus ei osaa liittää kuviin paikkatietoja, joten ne joutuu lisäämään manuaalisesti. Toinen vaihtoehto on ottaa kuvat Footprintsin kautta, joka liittää otoksiin kuvauspaikan automaattisesti.

Kaikkein viimeisin näkymä on hyvitetty asetuksille. Kyseessä on tärkeä ominaisuus, joka takaa, että asetuksiakin pääsee säätämään tutussa Sense-ympäristössä. Välilehden kautta voi säätää muun muassa seuraavia asetuksia: personointi, langattomat yhteydet, ääni ja näyttö, sijainti, turvallisuus sekä päivämäärä ja aika.

Kaiken kaikkiaan HTC on tehnyt erittäin hyvää työtä Sensen kanssa. Yhtiö on onnistunut piilottamaan Windows Mobilen vanhahtavan näköiset valikot loistavasti, vaikka kokonaan niitä ei pois ole saatu. Hienoa on myös se, että näyttävyyden takia ei ole jouduttu tinkimään toimintanopeudesta. Käyttöliittymä pyörii sulavasti, vaikka taustalla olisi useampikin sovellus käytössä.

Suomalaisesta näkökulmasta ajateltuna Sensen suurin heikkous on tällä hetkellä suppea kielivalikoima. Käyttöliittymä ei tue suomea, joka on useimpiin kilpailijoihin nähden merkittävä miinus.

Kamera

Heti alkuun on todettava, että testissä olleen yksilön kameraa vaivasi verkossa paljon puhuttanut ongelma pinkistä varjosta. Ongelma aiheuttaa HD2:n kameralla otettujen kuvien keskiosaan ylimääräisen pinkin sävyn, joka pilaa kuvien värityksen. Vaivaan on saatavilla päivitys, jonka asentaminen ei testilaitteessa poistanut ongelmaa kuitenkaan kokonaan. Kyseessä saattaa siis olla osaltaan myös laitteistoon liittyvä vaiva.

HTC HD2:n kameran ominaisuuksia ovat viiden megapikselin kenno, automaattitarkennus ja LED-kaksoissalama. Kameralla napsittujen kuvien maksimiresoluutio on näin ollen 2592 x 1944 pikseliä. Videokuvan suurin mahdollinen tarkkuus on 640 x 480 pikseliä.

Kamerasovellus toimii HD2:ssa ainoastaan vaakatasossa. Perustilassa näkyvillä on vain kolme kuvaketta, joilla voi säätää salamaa, ottaa kuvan ja tuoda esiin lisää valikoita ja painikkeita. Kaikkia kameran toimintoja hallitaan näytöltä, sillä laitteessa ei ole erillisiä kameranäppäimiä.

Käyttöliittymän kautta voi vaikuttaa muun muassa valkotasapainoon, kirkkauteen, ISO-tasoon (100, 200, 400, 800, auto) sekä kytkeä päälle itselaukaisimen. Tarkennus hoituu automaattisesti tai ruutua näpäyttämällä, jolloin kamera tarkentaa haluttuun kohtaan.

Mukana on niin ikään kiinnostava panoraamakuvien ottamiseen erikoistunut kuvaustila. Sen toiminta perustuu siihen, että kuvan otettuaan ilmestyy näytön vasempaan reunaan hahmotelma aiemman kuvan oikeasta laidasta. Haamukuvaa käyttämällä käyttäjä ottaa toisen ja kolmannen kuvan, jonka jälkeen ohjelmisto niputtaa otokset yhteen.

Puhelimen LED-kaksoissalama toimii kunnolla vain tietynlaisissa tilanteissa. Kuvattava kohde tulee olla sopivan välimatkan päässä, sillä liian lähellä ollessaan kuvasta tulee ylivalottunut ja toisaalta kauas valoteho ei ole riittävä.

Kuvanlaadullisesti HD2:n kamera on kohtalainen. Kyseessä ei ole missään nimessä kamerapuhelinten kärkipäähän sijoittuva laite, koska siitä puuttuvat esimerkiksi kunnon Xenon-salama, kasvojen-, hymyntunnistus ja paikkatietojen liittäminen kamerakuviin.

Esimerkkikuvia: kuva 1, kuva 2 ja kuva 3

Verkkoselain

HTC on valinnut Windows Mobile 6.5:n uuden Internet Explorer Mobile 6 -selaimen sijasta käyttöön Opera Mobilen, joka tukee monikosketustoimintoja. Microsoftin mobiiliselaimen vahvuuksiin kuuluu Flash-tuki, joka Operasta puuttuu. Senseä ja käyttökokemusta ajatellen Opera on parempi valinta, sillä se renderöi sivut paremmin ja integroituu yhteen työpöydän kanssa.

Opera Mobile on kaikin puolin nykyaikainen mobiiliselain, jolla suurien ja vaativienkin sivujen selaaminen on vaivatonta. Norjalaisyhtiön selain näyttää sivut oikein sekä pysty- että vaakatasossa ja kääntää näytön mukavan nopeasti. Positiivista on myös vakuuttava rullausnopeus, jonka myötä raskaidenkin sivujen tarkastelu onnistuu soljuvasti.

HD2:n suuri näyttö loistaa verkkosivuja tarkasteltaessa. Sivujen sisältö mahtuu näytölle loistavasti vaakatasossa, joka saa muutamilla sivuilla jopa unohtamaan käytössä olevan laitteen, sillä sivut mahtuvat parhaissa tapauksissa näytölle kokonaan. Käyttäjä näkee sivuston näin ollen täydellisenä ja pystyy lukemaan tekstit ilman zoomailua. Tämä on käyttökokemuksen kannalta erittäin tärkeä tekijä, joka tekee laitteesta miellyttävän nettikäytössä.

Selaimen tärkeimpiä toimintoja ovat välilehdet, suosikit, sivuhistoria ja ponnahdusikkunoiden esto. Keskeinen ominaisuus on myös monikosketustuki, joka mahdollistaa sivustojen zoomauksen sormia näytöllä nipistämällä. Laadukkaan näytön ansiosta sivuja tarvitsee loitontaa tai lähentää yllättävän harvoin. Huomion arvoista on lisäksi Operan kyky piilottaa turhat valikot pois näkyvistä, jolloin näyttö saadaan valjastettua verkkosivuston käyttöön.

Opera Mobilen heikkous on jo kertaalleen mainittu Flash-tuen puute. Se ei kuitenkaan nouse kokonaisuutena merkittäväksi tekijäksi, koska alustalle on tarjolla selaimia, jotka hoitavat Flash-sisällön. Pikainen testaus Internet Explorer -selaimella osoitti, että se kykenee pyörittämään YouTube-työpöytäversion videoita sujuvasti kokoruuduntilassa.

Norjalaisselaimen toinen huonopuoli on välilehtien rajoittuneisuus. Käyttäjällä voi olla auki yhtä aikaa enimmillään kolme välilehteä, joka on tämän kaltaiselle puhelimelle auttamatta liian vähän.

Kolmas miinus tulee Operan ajoittain oudosta tavasta jättää sivujen lataus kesken, jolloin esimerkiksi osa kuvista ei lataudu ollenkaan. Lisäksi on huomautettava työpöydän verkkoselainnäkymän hakupalkista, joka antoi testin aikana useita kertoja virheilmoituksen, kun sillä yritti tehdä hakuja.

Sähköposti

Sähköpostin hallinta hoituu HD2:ssa Windows Mobilen vakiosovelluksella, jonka vuoksi mukana ei ole Sensen tyylikästä ulkoasua. Tämä rikkoo ikävästi muuten niin modernia käyttöliittymää. Onneksi HD2:n suuri näyttö paikkaa tilannetta siinä mielessä, että Windows Mobilen valikot ovat tarpeeksi isoja sormilla käytettäväksi. Valikoita pystyy myös tarpeen tullen zoomailemaan näyttöä nipistämällä, mutta ikävä kyllä tekstit eivät skaalaudu näytön kokoon sopivaksi.

Sähköpostitilien luominen on yksinkertaista ja puhelin pyytääkin käyttäjää määrittelemään asetukset jo ensimmäisellä käynnistyskerralla. Sovellus osaa ladata yleisimpien tilien asetukset suoraan verkon kautta, joten parhaimmillaan tiedoiksi riittävät pelkästään sähköpostiosoite ja salasana.

Sovellus kattaa mukavan määrän ominaisuuksia ja on hieman karusta ulkoasustaan huolimatta kohtalaisen näppärä. Siltä hoituvat HTML-muotoiset viestit ja liitetiedostot ilman vaikeuksia. Viestit voi laittaa hakuun automaattisesti tietyn aikavälin mukaan tai ladata ne manuaalisesti. Asetuksista voi lisäksi määrittää allekirjoituksen jokaiselle tilille erikseen ja valita haluaako ladata liitetiedostot automaattisesti.

Ajoittain Windows Mobilen omat valikot aiheuttivat hienoisia hankaluuksia, sillä niitä ei ole suunniteltu käytettäväksi sormilla. Sähköpostin asetuksissa joidenkin valintojen tekeminen vaatii tarkkuutta ja virheosumia tulee välillä. Suuremmilla sormilla vaikeudet korostuvat entisestään, mutta allekirjoittanut välttyi pahimmilta ongelmilta.

Kalenteri

Windows Mobilen kalenteri on korvattu HD2:ssa HTC Calendar -nimisellä sovelluksella. Kalenterin operoiminen hoidellaan kokonaan työpöydältä sille varatun näkymän kautta, jota sivuttiin jo testimme aikaisemmassa vaiheessa.

HTC Calendar tarjoaa laajan valikoiman eri näkymiä: päivä, viikko, kuukausi, vuosi ja agenda. Suurin osa näkymistä on varmastikin tuttuja jo pelkästään nimen perusteella. Mainittakoon siitä huolimatta, että päivänäkymässä käyttäjä näkee merkintöjen lisäksi myös omaan sijaintiin perustuen säätiedon. Agenda kokoaa tulevat merkinnät selvää listaan yleiskatsausta varten. Vuosikalenterista voi sen sijaan siirtyä kätevästi kuukausinäkymään valitsemalla halutun kuukauden.

Merkintöihin voi lisätä perinteisen otsikon, paikan ja aikojen lisäksi muun muassa muistutuksen, toiston ja kuvauksen. Sovelluksen aikavalitsimeen HTC on ottanut mallia Applelta, jonka ideoima rullavalitsinta on kieltämättä hyvä käyttää sormin.

Marketplace

Windows Mobile 6.5:n lanseerauksen yhteydessä ohjelmistojätti Microsoft sai vihdoin auki myös oman ohjelmistokaupan, joka tottelee virallisen Windows Marketplace for Mobile -nimen lisäksi myös pelkkää Marketplace-nimitystä. Tarjolla on perinteinen ohjelmistokauppa, joka ei tarjoa juurikaan yllätyksiä, mutta on erittäin tärkeä lisä alustan toimintoihin.

Microsoftin ohjelmistokauppa on vielä alkutaipaleella, josta johtuen kaupasta löytyy tässä vaiheessa vain murto-osa koko alustan sovellustarjonnasta. Hieman erikoisempien sovellusten etsimisessä joutuu usein tukeutumaan Internetin hakukoneisiin, koska ohjelmat eivät ole vielä päätyneet Marketplaceen. Uudesta palvelusta kielii myös se, että maksulliset sovellukset eivät ole vielä Suomen markkinoilla saatavilla. Se rajaa suuren osan valikoimasta pois.

Marketplacessa sovelluksia pääsee selaamaan kategorioittain, jonka lisäksi etusivulta löytyy linkit suosituimpiin ja uusimpiin sovelluksiin. Mukana on myös niin sanottu näyttelykategoria, jonne yhtiö on nostanut esille muutamia suosittuja ja hyödyllisiä sovelluksia. Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä todettakoon, että Marketplace sisältää hyödyllisen My Applications -valikon, jonka kautta voi poistaa ja antaa arvioita asennetuille sovelluksille.

Sovelluksista kauppapaikka tarjoaa kuvauksen, kuvakaappauksia ja käyttäjien kirjoittamia arvioita. Asennus tapahtuu yksinkertaisesti yhdellä ruudun näpäytyksellä, kuten tapana on. Ensimmäisellä asennuskerralla käyttäjä joutuu kirjautumaan sisään Windows Live -tunnuksella, mutta toista kertaa tietoja ei tarvitse näpytellä.

Kuvien ja yhteystietojen Facebook-integraatio

HTC:n uutuuspuhelimessa on vahva Facebook-integraatio, jota hyödyntääkseen käyttäjä joutuu sukeltamaan käyttöliittymässä työpöytää syvemmälle. Facebook ei ole Twitterin tavoin näkyvässä roolissa työpöydällä, vaan sen integrointi Senseen näkyy osoitekirjassa ja kuvien hallintaan keskittyvässä Albums-sovelluksessa.

Osoitekirjan kanssa HTC on ottanut monia muita valmistajia varovaisemman lähestymistavan sosiaalisiin palveluihin, sillä sovellus ei hae automaattisesti tietoja Facebookista ja lisää niitä muiden yhteystietojen joukkoon. Henkilökohtaisesti pidän ratkaisua oikeana, koska yleensä mukana tulee myös tarpeetonta tietoa. Nyt käyttäjälle annetaan päätösvalta tuoda haluamansa profiilit puhelimeen.

Käytännössä Facebook toimii osoitekirjan kohdalla niin, että käyttäjä linkittää puhelimessa olevan yhteystiedon Facebook-profiiliin. Palvelusta haetaan ainoastaan syntymäaika ja käyttäjän oletuskuva, joten esimerkiksi puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita ei yhteystietoon tuoda. Tässä mielessä yhtiössä on oltu ehkä turhankin varovaisia.

Kuvien eli Albums-sovelluksen kohdalla Facebook-palvelun integrointi on huomattavasti suoraviivaisempi. Albums sisältää oman välilehden Facebook-kuville, josta kaverit löytyvät siististä listasta. Tiedostoja selatessa tuntuu kuin kuvat olisivat puhelimen muistissa, joten kaiken kaikkiaan palvelu on yhdistetty puhelimeen onnistuneesti.

Musiikkisoitin

Musiikin kuunteluun uutuuspuhelimesta löytyy vakiona ainakin kaksi vaihtoehtoa: HTC:n musiikkisoitin ja Windows Media Player 10 Mobile. Jälleen kerran käyttöön kannattaa valita taiwanilaisvalmistajan oma sovellus, joka on osa Senseä ja tarjoaa muiltakin osin huomattavasti nykyaikaisemman käyttökokemuksen.

HTC:n soittimeen pääsee käsiksi työpöydältä sille varatun näkymän kautta, josta esiin avautuu ”nyt soi” -tila. Näkymässä käyttäjä voi selata sillä hetkellä valitun soittolistan kappaleita tyylikkäiden albumikuvitusten kera. Laajemmin musiikkikirjaston valikoimaan voi tutustua kääntämällä laitteen vaakatasoon, jolloin esille ilmestyy kaikki albumit kuvineen. Albumin kappaleet löytyvät kuvitusta näpäyttämällä, jolloin ne ilmestyvät listan muodossa vasempaan laitaan.

Musiikkikirjaston varsinainen hallinta tapahtuu erillisen valikon kautta, joka aukeaa käyttäjän muokattavaksi ”nyt soi” -tilan Library-painikkeella. Sen välityksellä kappaleita pääsee lajittelemaan soittolistoihin sekä selaamaan niitä artistin, albumin, genren ja säveltäjän perusteella.

Maininnan HD2:n musiikkiominaisuuksissa ansaitsee Audio Booster -toiminto, joka tarkoittaa käytännössä taajuuskorjainta. Se kattaa tavallista enemmän valmiita säätöjä, joiden lisäksi tasoja pääsee muuntelemaan myös manuaalisesti vipujen avulla. Ominaisuus toimii ainoastaan kuulokkeiden kanssa.

YouTube-sovellus

Älypuhelimissa jo lähes standardiksi muodostunut YouTube-sovellus löytyy esiasennettuna myös HD2:sta. Sovellus on HTC:n käsialaa, joten yllätyksenä ei tule silmäkarkkia sisältävä käyttöliittymä. Ikävä kyllä ominaisuuksiltaan se ei yllä markkinoiden parhaimmistoon.

Sujuvan käyttöliittymänsä ansiosta YouTube-sovellusta on ilo käyttää. Sen keskeisimmät ominaisuudet ovat hakutoiminto, kirjanmerkit ja historia. On kuitenkin syytä huomata, että suosikit ja historia eivät ole liitoksissa YouTube-tunnukseen, koska sovellus ei mahdollista omalla käyttäjänimellä sisään kirjautumista.

Tunnuksen ohella löydettävissä on myös muitakin heikkouksia. Videoiden arviointi ja kommentointi ovat käyttäjän ulottumattomissa, jonka vuoksi sovellus ei ole paras mahdollinen YouTuben tosikäyttäjälle. Videoiden katselu sujuu kaikesta huolimatta vaivattomasti hyvän kuvanlaadun kera.

GPS-ominaisuudet

HTC HD2:n mukana toimitetaan useampi navigointiin liittyvä sovellus, joista tärkeimpiä ovat Google Maps, CoPilot Live 8 ja Digital Compass. Edellä mainituista CoPilot Live 8 on ainoastaan 15 päivän kokeiluversio, jonka jälkeen sen joutuu ostamaan, jos käyttöä haluaa jatkaa. Google Maps ja Digital Compass ovat täysin ilmaisia sovelluksia ja niillä pääsee varsin pitkälle, jos ei tarvitse autonavigaattorin ominaisuuksia.

Hakukonejätin Google Maps -karttaohjelma tarjoilee muilta alustoilta tuttuja ominaisuuksia kuten satelliittinäkymän, yksinkertaiset reittiohjeet ja mahdollisuuden kirjautua sisään omalla Google-tunnuksella. Mukaan ovat päässeet myös Layers-ominaisuus ja monikosketustuki, joka on vielä varsin harvinainen Google Mapsissä. Layersien eli kerrosten avulla kartalle voidaan tuoda näkyviin muun muassa Wikipedian tietoja, Latitude-palvelu ja omat kartat, jolloin käyttäjän tulee kirjautua sisään omalla tunnuksella.

CoPilot Live 8 on täysiverinen navigointisovellus, jonka käyttöliittymä ja ääniohjaus toimivat suomeksi. Sovellus lataa kartat puhelimen muistiin, joten se ei vaadi toimiakseen nettiyhteyttä, joka tekee siitä loistavan kaverin autolla navigoitaessa. Google Mapsin tavoin CoPilot tukee monikosketusta, joten karttoja voi zoomailla nipistämällä.

Yleisesti ottaen CoPilot Live 8 vakuutti pikaisen testin perusteella. Sen ohjailu suurelta näytöltä on vaivatonta ja tarvittavat kuvakkeet ja tekstit ovat mukavan kookkaita. Ikävä kyllä CoPilot Live käyttää tekstinsyöttöä varten omaa QWERTY-näppäimistöä, jonka kirjainasetelma on vähintäänkin kummallinen. Sen käyttö on ainakin aluksi tuskastuttavaa, koska kirjaimia joutuu etsimään.

Yhteenveto

HTC HD2 muodostui todella positiiviseksi kokemukseksi testin aikana. Se yhdistää modernin tekniikan tyylikkääseen käyttöliittymään ja saa näin muun muassa iPhonen tuntumaan osittain jopa vanhanaikaiselta. Puhelimen parasta antia ovat suuri näyttö, tehokas suoritin ja monipuolinen käyttöliittymä, johon keskeisenä osana kuuluvat Twitter- ja Facebook-palvelut.

Uutuudesta puhuttaessa ei voida myöskään sivuuttaa loistavia Internet-ominaisuuksia, joista suurin kiitos kuuluu mainiolle näytölle, joka tekee verkkosivujen tarkastelusta miellyttävää. Verkkoselaimelle (Opera) kiitosta tulee monikosketustuesta ja jouhevasta toimivuudesta. Miinusta sille on kaikesta huolimatta annettava välilehtien rajoittumisesta kolmeen ja ajoittain ilmenneistä latausongelmista sivujen kanssa.

Kehuja laite saa niin ikään muotoilustaan ja laadukkaasta rakenteestaan. HTC on onnistunut hyvin paketoimaan puhelimen sellaiseen kokoon, että sen mukana kuljettaminen on vaivatonta. Puhelin ei häiritse housujen taskuissa ja sopii käteenkin yllättävän hyvin.

HD2:n tyylikkääseen muotoiluun ja massiiviseen näyttöön liittyy myös oma kääntöpuolensa, joka kannattaa ottaa ehdottomasti huomioon ennen ostopäätöksen tekemistä. Erittäin lähelle puhelimen reunoja vedetyn suuren näytön käsittely yhdellä kädellä tuottaa ajoittain hankaluuksia. Eteen tulee tilanteita, jolloin avuksi tarvitsee toisen käden ainoastaan siksi, että yhden käden peukalo ei ylety kurottumaan tiettyyn osaan näyttöä. Miinuspiste on pakko antaa myös kamerasta, jonka sävyongelmat eivät korjautuneet päivityksellä.

Tyyliltään HD2 on ehdottomasti laite, joka sopii aktiivisesti verkkopalveluita ja -ominaisuuksia matkapuhelimellaan hyödyntävälle käyttäjälle. Tähän kategoriaan uppoaa paljon muitakin puhelimia, joten kannattaa harkita, tarvitseeko käytössään kaikkein tehokkainta ja suurinta. Jos vastaus on kyllä, on HD2 mitä mainioin valinta.

12 kommenttia

 1. Vau!! On kyllä aika komea ja erityisesti interne… Harmi ettei sovi ihan mun kukkarolle.

 2. Mitenkäs tuo näppäimistö? Saako ääkköset helposti, vai pitääkö ne kaivaa jostain syövereistä? Kun ainakin tuossa omassa Touch Pro 2:ssa ääkköset tulee silleen hassusti, vaikka en kyllä ole tuota virtuaalista qwertyä paljon tutkinut kun on se fyysinenkin. 🙂

  Todella hyvä ja kattava arvostelu! Kiitän!

  1. Kiitos! 🙂

   Ääkköset löytyy tutusti painalla a:ta tai o:ta pohjassa. Esiin tulee lista, josta voi valita haluamansa kirjaimen.

 3. mites on että saako tuohon samoja sovelluksia kun esim iphoneen tai HTC desireen? onko Windows Mobile 6.5 parempi/huonompi kuin anroid 2.1 tai 2.2 iha yleisessä käytössä (soitto, viestit,musiikki,internet) puhelin tilattu mutta vähän epäilyttää vielä että pitäisikö vaihtaa desire hd tai iphone 4. erittäin hyvä ja laaja arvostelu !

  1. Sovellustarjonta ei Windows Mobilella ole lähimainkaan samalla tasolla kuin iOS:llä ja Androidilla. Ja aika paljon noissa sovelluksissa vaikuttaa se, että mitä sovelluksia tarvitset. Esim. pelejä ja huvisovelluksia löytyy iOS:lle ja Androidille huomattavasti paremmin. Sen sijaan perussoveluksissa tarjonta on ehkä samalla tasolla. Se on toki huomioitava, että iOS:n ja Androidin kohdalla sovellukset saa kutakuinkin yhdestä paikasta, Microsoftin omassa sovelluskaupassa ei valikoima ole kovin huikea, mutta tarjontaa on muualla paremmin.

   Perusasiat varmaan onnistuu kaikilla älypuhelimilla kutakuinkin yhtä hyvin.

   1. eli voiko noita perussovelluksia ja peljä yms lataa muualtakin kun microsoftin omasta marketista ?

   2. Anaaz, kyllä voi. Sekä Androidilla että Windows mobilella (6.X, mutta ei Windows phone 7) voi ladata myös ”virallisen” ohjelmistokaupan ulkopuolelta sovelluksia. Windows mobilen tapauksessa suurin osa sovelluksista sijaitsee nimenomaan kaupan ulkopuolella.

  1. kiitti tiedoista ja voisko joku laittaa viel jtn luotettavie sivujen linkkejä mist saa pelejä ja muita sovelluksia ? 😀

Kommentointi on suljettu!