Kommentti: mietteitä Nokian ilmaisesta karttapalvelusta

Nokian ratkaisu muuttaa yhtiön matkapuhelimiin suunnattu karttapalvelu ilmaiseksi oli kova isku perinteisille navigointiyhtiöille, jotka ovat viime vuosina pyrkineet mobiililaitteisiin omilla sovelluksillaan. Katastrofista tuskin vielä on kyse, sillä erilliset autonavigaattorit ovat edelleen suuri business ja vetävät asiakkaita. On kuitenkin selvää, että TomTomin kaltaiset yhtiöt eivät ole turhaa kehitelleet sovelluksia matkapuhelimille. Yhtiöt nimittäin tietävät, että merkittävä osa navigoinnista tapahtuu tulevaisuudessa matkapuhelimilla.

Peruskäyttäjät, jotka tarvitsevat navigointiominaisuuksia satunnaisesti, siirtyvät enenevissä määrin matkapuhelimien pariin. Ilmaisen Ovi Kartat -sovelluksen saatavuus tulee varmasti nopeuttamaan tätä kehitystä merkittävästi. Miksi asiakas haluaisi ostaa erillisen navigaattorin, jos puhelimesta löytyy jo kaikki tarvittavat ominaisuudet? Niin sanotulle tehokäyttäjälle erillinen autonavigaattori on luultavasti edelleen se paras vaihtoehto.

Suomalaisvalmistajan linjanmuutoksella on myös muita vaikutuksia. Sen myötä on selvää, että myös muiden valmistajien on harkittava vastaavanlaisten palveluiden tarjoamista asiakkailleen ilmaiseksi. Tulevaisuudessa navigointi muuttuneekin perusominaisuudeksi, joka löytyy valmiina suurimmasta osasta markkinoiden älypuhelimia. Tämä avaa hyvän mahdollisuuden navigointiyhtiöille, sillä kaikki matkapuhelinvalmistajat eivät varmastikaan ole valmiita rakentamaan omaa karttapalvelua.

Muille valmistajille ratkaisuksi saattaisi toisaalta muodostua Googlen ilmainen Maps Navigation -navigointisovellus, jos hakukonejätti päättää laajentaa sen saatavuutta jossain vaiheessa. Kilpailun kiristyessä voi olla, että Google jättää uutuuspalvelun vain Android-käyttäjien herkuksi, mutta sen näyttää tulevaisuus. Perinteisesti yhtiö on joka tapauksessa tuonut palveluitaan innokkaasti eri alustoille.

Ilmaisesta puhuttaessa on aina hyvä muistaa, että mikään ei loppujen lopuksi ole ilmaista. Asiakas maksaa kaiken jossain muodossa. Näin on myös Nokian Ovi Kartat -sovelluksen kanssa, jonka kustannukset tullaan lisäämään yhtiön tulevien S60-puhelinten hintoihin, kertoo Mobile-Review-verkkosivuston perustajana tunnettu Eldar Murtazin Nokian viralliseen kommenttiin vedoten. Aika näyttää, onko hinnannousu kuluttajan havaittavissa.

12 kommenttia

 1. Hyvä teksti, korviin vain särähti business-sanan käyttö, suomessa kuitenkin ollaan, joten bisnes-sana sopisi paremmin. 🙂

 2. Onkos tuon laatu samaa kuin ennenkin? Muistelen, että jokunen tovi sitten työkaveri haukkui Nokian oman navigoinnin alimpaan suohon, koska opasti miten sattuu. Kuitenkin kehui, että ostettu navigointisofta hoiti homman kunnialla.

  1. No kyllä ainakin itselläni navigointi Ovi Mapsillä on toiminut ihan hienosti.

 3. Mikäköhän mahtaa olla halvin puhelin johon tuon navigoinnin saa. Halvimmat navigaattorit taitavat olla siinä hieman alle satasen.

 4. Käytettävyys ja laatu ratkaisee. Navigoinnin lisäämistä GPS puhelimiin voi verrata kameraan lisäämiseen (niin muuten Nokiakin tekee). Puhelimiin integroiduilla kameroilla saa hyviä kuvia optimioloissa – ja kameroiden laatu paranee kovaa tahtia.

  Navigoinnnin käytettävyys on parhaimmillaan niille tarkoitetuissa laitteissa, mutta kännylläkin pärjää, ja se on aina mukana.

 5. Halvin mitä on Nokia 3710 (n.150e) ja halvin kosketusnäytöllinen Nokia 5530 XpressMusic (n.175e).

 6. Eipäs taida 5530:stä löytyä GPS:ää… Eli halvin kosketusnäytöllinen on 5230 (hintaseurannassa halvin 169 €) 😛

 7. Loistava veto Nokialta – hyödyntää omia resurssejaan kunnolla …kaikilla kun ei omaa navigointisoftaa eikä karttoja ole luureihinsa laitettavaksi ja esim Googlen karttojahan ei saa tallennettua laitteisiin, vaan sitä on käytettävä aina maksavan nettiyhteyden kautta. Ja vaikka Suomessa vielä operaattorilta ostettava datapaketti pitää kustannuksen kurissa, niin ulkomaanmatkoilla se ei enää olekaan voimassa…

  Mut toinen asia, minkä merkkinen autoteline tuossa jutun kuvassa on?

 8. Pari päivää tässä Ovi Karttaa testailtuani olen varsin tyytyväinen. Perille löytää ja osittain jopa paremmin kuin TomTomilla.

  Itse olen aiemmin tottunut käyttämään parhaiten tarkoitukseen sopivaa laitetta eli navigointiin TomTomia, luonnossa ”suunnistamiseen” Garminia, kuvaamiseen Canonia ja puhumiseen Nokiaa. Nyt kun nämä kaikki pystyy hoitamaan yhdellä ja samalla laitteella niin onhan se pirun kätevää! Ainut ongelma mihin olen törmännyt on, että akku on melko lailla finaalissa yhden päivän aikana, kun on ensin navigoinut itsensä kokouspaikalle, lukenut meilit, twitterit ja facebookit, suunnistanut itsensä geokätköjä hakemaan, kuvannut kauniit maisemat, puhunut muutamat bisnes-puhelut ja suunnistanut takaisin. Hivenen epävarman olon tuo luo siinä tilanteessa, kun sitä puhelinta ihan oikeasti tarvitsisikin vaikka hätätilanteessa.

  HC tilanteissa tulen kyllä edelleen käyttämään Tomppaa pidemmillä matkoilla. Toistaiseksi sen käyttäminen vain on kätevämpää. Ihan jo tuon akkuongelman vuoksi ja myös siksi, että joskus ajellessa on ihan pakko puhuakin 😀 (hands freehin tietysti) Siihen se puhelin kaiketi on alun perin kuitenkin suunniteltu.

  1. Näinhän se on. Akku on ehdottomasti se nykypuhelimen heikko lenkki. Virtaa ei yksinkertaisesti riitä edes koko päiväksi, jos jatkuvassa käytössä on Internet, GPS ja kamera.

 9. mikä järki siinä on että kalliissa navigaattori puhelimissa missä se ovi kartat sovellus on jo ollut valmiina tehdään vielä ilmanen versiokin siihen ensin käypäseksi ja muihin kuten 5730 tulee jos tulee vasta joskus valovuosien päästä. ja sitä paitsi kävisihhän se sovellus jokaiseen symbian s60 3rd puhelimeen muutenkin jos siinä vain ei olisi estoa.

Kommentointi on suljettu!