Apple iPad on kosketusnäytöllinen tablet-tietokone

Pitkään kohuttu Applen tablet-laite on vihdoin totta. Elektroniikkavalmistaja Apple esitteli tänään pitämässään lehdistötilaisuudessa iPad-nimellä tunnettavan kannettavan tietokoneen, jonka käyttö perustuu kokonaan kosketusnäyttöön. Uutuus luo yhtiön mallistoon täysin uuden kategorian, jonka myötä käyttäjille on tarjolla perinteistä kannettavaa tietokonetta pienempi laite, joka tarjoaa kuitenkin älypuhelinta enemmän mahdollisuuksia.

Applen iPad rakentuu 9,7 tuumaisen kapasitiivisen kosketusnäytön ympärille. Se tukee iPhonen tavoin monikosketusta, jota pääsee hyödyntämään käyttöliittymän eri elementeissä. Kosketusnäytössä on IPS-paneeli ja sen suurin mahdollinen tarkkuus on 1024 x 768 pikseliä.

Laitteen käyttöliittymä on yhdistelmä Mac OS X– ja iPhone OS -käyttöjärjestelmiä. iPad kykenee pyörittämään App Store -ohjelmistokaupasta löytyviä sovelluksia ilman muutoksia, jonka myötä uutuuden sovellustarjonta nousee heti alussa yli 140 000 nimikkeeseen. Tuoreen kehitystyökalun kautta kehittäjille avautuu kuitenkin mahdollisuus optimoida tuotteensa hyödyntämään iPadin suurempaa näyttöä, jolloin sovellukset saadaan paremmin iPadille sopivaan muotoon.

Vakiona iPadistä löytyy tukku tuttuja ohjelmia kuten kalenteri, Safari-verkkoselain, sähköposti, iTunes, YouTube, Kartat, muistio ja yhteystiedot. iPhoneen hajurakoa otetaan maksullisella iWork-ohjelmistopaketilla, jolla hoituu tekstinkäsittely, taulukkolaskenta ja näyttävien esitelmien luominen. Uutta on niin ikään elektronisten kirjojen hallintaa ja lukemista varten suunniteltu iBooks-sovellus.

Teknisesti iPad sisältää paljon yhteyksiä iPhoneen. Tarjolla on WiFi, Bluetooth 2.1, kiihtyvyysanturi, A-GPS, kompassi, kaiutin, mikrofoni, 3,5 millimetrin kuulokeliitin ja 16, 32 tai 64 gigatavua flash-muistia. Suorituskyvystä vastaa yhtiön oma Apple A4 -piirisarja, josta löytyy laskentatehoa yhden gigahertsin verran. Kaikista varianteista on lisäksi saatavilla 3G:llä varustettu versio, jolloin verkko-ominaisuuksista pääsee nauttimaan laajemmin.

Valmiusaikaa iPadille luvataan huiman kuukauden verran ja käytössäkin akun pitäisi kestää 10 tuntia eli reilun työpäivän verran.

Apple iPadin maailmanlaajuiset toimitukset alkavat 60 päivän sisällä, jolloin saataville tulevat WiFi-yhteydellä varustetut versiot. Niiden hinnat alkavat 499 dollarista ja päättyvät 64 gigatavun muistilla varustetun mallin 699 dollariin. 3G-mallit saapuvat myyntiin kuukautta myöhemmin ja maksavat 130 dollaria perusversioita enemmän. Halvin iPad WiFi- ja 3G-ominaisuuksilla maksaa näin ollen 629 dollaria.

Kooltaan uutuuslaite on 242,8 x 189,7 x 13,4 millimetriä ja se painaa mallista riippuen 680 tai 730 grammaa.

11 kommenttia

 1. Oli kyllä aika pettymys. 3G versiot vielä ylihinnoteltuja ja mitä tekee mallilla jossa ei ole 3G yhteyttä? Aika turhake.

  Tässä yhteydessä voisi käyttää jo yleisesti keskustelupalstoilla lanseerattua nimeä: ’iFail’.

  1. Itselläni jäi myös hieman tunne siitä, että iPad on vielä raakile. Jokaisessa mallissa olisi kyllä ehdottomasti pitänyt olla 3G. Saa nähdä, paljonko laite maksaa Suomessa.

   Pitänee odotella ensitestejä maailmalta ennen lopullista tuomiota…

 2. Erikoista tuossa on mielestäni pystytilan ”oletusarvo”, logon, promokuvien ja esiteltyjen dockien perusteella. Usb:n (oletettava?) puute iso miinus – ei saa siirrettyä kaverin/koulun/… koneelta materiaalia tikulla, verkon kautta kun tuo ei aina onnistu, ainakaan kovin sujuvasti. Hinta muutoin ihan kohdallaan (ainakin jenkeissä) verrattavissa miniläppäreihin.

 3. Oli mielenkiintoista lukea Engadgetin lukijoiden kommentteja:

  — No flash! epic fail,
  — No multitasking!
  — No SD slot
  — Backlit display
  — etc..

  Että pieleen tais mennä (Engadget on erittäin Apple myönteinen sivusto)

 4. Tuollanen olis kiva kakkossurffilauta josta nopsaan vilasee vaikkapa parit foorumit, uutiset, telsuohjelmat, ehkä naamakirjan tsekkaa… Siis olis kiva kun tuollainen lojuisi jossain tuossa pöydällä. Ei mutta puhelinhan mulla jo on!
  Silti kiva olis tollanen mutta se rahamäärä mikä tuollaiseen kasuaaligädgettiin pitäisi sijoittaa?! Hrrr…

  En pompi riemusta.

 5. Nyt kun katsoin tuon Apple esittelyvideon, niin kyllähän tuo nettikäytössä vaikuttaa aika mukavalta. Tuota virtuaalinäppäimistöä olisi kyllä mielenkiintoista päästä kokeilemaan… 3G:n lisähinta tosin harmittaa edelleen…

 6. Pieni pettymys myös itselle. Ennen julkistusta piti oikein miettiä, minkälaisessa käytössä tuollainen olisi itsellä hyvä. Vastaus oli: kodin hallinnan lankku, jolla ohjaan HTminiä (kanavat, nauhoitukset, musiikit, tv:n katsominen striiminä jne), joka on iPhonen synkkausasema (taidetaan vaatia edelleen joku oikea kone emoksi) ja jolla hoitaa pikkusurffailut. Itselle myös 3G:llinen ei edes ole vaihtoehto vaan pitäisi olla tetheröinti kännykän kautta.

  Tähän haasteeseen ei ainakaan vielä masiina vastaa, tietty suurin osa näistä on ainoastaan softasta kiinni (ja kotipesänäkin voisi toimia mini jos sallisi BT-synkronoinnin) ja siinä Apple on ennekin osoittanut että kehitystä tulee myös vanhoihin laitteisiin. Tälläisenä ei ainakaan kiinnosta, joten voinee odotella rev B:tä.

 7. Vaikuttaa pelkältä isolta iPodilta/iPhonelta. Tuo ajaa iPhone OS:aa ja iPhonen sovelluksia. Tuo ei mitä ilmeisimmin moniajo käytäjän ohjelmia kuten ei iphonekaan. Eli kuka kumma tommosen härvelin muka haluaa? Tuosta eisiis ole mihinkään vakavaan kyttöön enkä alkuunkaan ymmärrä kuinka Apple kuvittelee kilpailevansa miniläppärien kanssa tablettikoneella, joka ei moniaja. Täysin naurettavaa, olis kyllä hauska tietää mitä ihmettä se Steve jobs oikeen miettii.

 8. Yleinen ilmekin on mielestäni epäonnistunut, koska assosiaatio jättimäiseen iPhoneen on huono juttu. Tuo näyttää sitä ajatellen lähinnä koomiselta.

  Applen ei kuitenkaan tule huolestua, kyllä tuota myydään runsain mitoin. Voi vain olla, että siihen menee muutama softapäivitystä ennenkuin ihmiset pystyvät perustelemaan itselleen tuon ostamisen.

  Liitäntöjen (fyysiset ja langattomat) ja moniajon puute tekee iPadista lähinnä lelun minulle. Saako tuota edes printteriin (esim. verkkotulostimeen) mitenkään kiinni? Epäilen.

 9. Pitää ottaa huomioon minkä laitteen Apple on lähtenyt ”kopioimaan” ja muuttamaan kuluttajakäyttöön. 🙂 Alkuperäinen ja aito iPad on Fujitsun markkinoilla jo tovin ollut tuote. Alla alkuperäisen laitteen speksi, jossa pyörii moniajolla varustettu Windows CE 5.0

  TECHNICAL SPECIFICATIONS

  Processor Intel PXA270 Processor (XScale~ architecture)
  520 MHz Clockspeed

  Memory RAM 128MB (SDRAM)
  ROM 64MB (Flash ROM)
  FFS 64MB user accessible fixed flash storage

  Operating System Windows CE.NET 5.0

  Keyboard 10 key plus 14 function keys with LED backlight

  Display 3.5″ Color TFT LCD with LED backlight
  QVGA 320 x 240 pixels

  Communications IEEE 802.11b/g bus radio IP52 rated with MCR
  (up to 54 Mbps transfer rate)
  Security: WEP and WPA
  Bluetooth v 1.2 (Adaptive Frequency Hopping)

  Scanner SE 955 hardware decoded laser scanner
  Scans all major barcodes including RSS-14

  Audio Built-in speaker, microphone, and audio interface for headset for support ofVoIP

  Power 1800mAh Lithium-ion battery

  Environmental Operating temperature: O˚ to 40˚ C (32˚ to 104˚ F)
  Storage temperature: 20˚ to 60˚ C (-4˚ to 140˚ F)
  Humidity: Up to 95% RH (non-condensing)

  Durability IP52 rated with MCR block-out installed l.5m (5 foot) drop tolerance
  Size 84mm W x 187mm H x 23mm D (3.5″ W x 7.0″ H X 1.5″ D)

  Weight 340 grams (11.4 ounces)

  Peripherals Integrated MCR
  Charging cradle
  Scan handle
  Wrist strap
  Stylus
  Battery charger

  Lisätietoa voi lukea tästä: http://solutions.us.fujitsu.com/downloads/retail/DS_IPAD.pdf

  Että sellaista 🙂

 10. Sitten hieman vakavampaa kommenttia.

  Tuolla hinnalla saa kaikenlaista miniläppäriä sun muuta. Ainakin itse ottaisin mielummin Windows 7:lla varustetun tabletin, jossa on multitouch ja moniajo ja liitäntöjä.

  Mutta hatunnosto Applelle, että omalta osaltaan ovat viemässä tätä kategoriaa eteenpäin. Itselläni oli aikoinaan Newton ja onhan siitä kuljettu jo paljon eteenpäin.

  Windows 7:n ympärillä touhuaa monta tablet-valmistajaa tällä hetkellä ja myös Microsoftin research on väläyttänyt muutamia tutkimusprotoja, joita olen itsekin nähnyt.

  Minulla on ollut parisen vuotta Sonyn Reader, jossa on ”digital ink” näyttö. Sellaisessa lukukokemus on ihan omaa luokkaa verrattuna TFT/OLED-näyttöihin taustavalolla. Toisaalta se on niin hidas, ettei sillä voi tehdä oikein muuta.

  Mutta varmaa on, että kehitys kehittyy…

Kommentointi on suljettu!