Nokian vuoden 2009 viimeisen neljänneksen tulos julki

Maailman suurin matkapuhelinvalmistaja Nokia kertoi tänään vuoden 2009 viimeisen neljänneksen tuloksensa. Yhtiö onnistui nostamaan liikevoittoaan vuodentakaisesta peräti 18,9 prosentilla 1473 miljoonaan euroon. Viime neljännekseen verrattuna voitto kasvoi hurjat 98,8 prosenttia, joten Nokian tulos loka-joulukuussa muodostui erittäin hyväksi.

Liikevaihdon osalta Nokian tulos koki vuodentakaiseen hienoisen notkahduksen, vaikka kasvua vuoden 2009 heinä-syyskuuhun nähden kertyikin 22,2 prosenttia. Liikevaihtoa yhtiö teki 11,988 miljardia euroa.

Markkinaosuuden Nokia arvioi nousseen vuoden 2009 kolmannen neljänneksen 38 prosentista 39 prosenttiin. Koko vuoden arvioitu markkinaosuus on 38 prosenttia, jossa laskua on yhden prosenttiyksikön verran vuodesta 2008.

Positiivinen merkki Nokian tuloksessa on niin ikään keskimääräisen myyntihinnan kääntyminen nousuun. Loppuvuonna 2009 Nokian puhelin maksoi keskimäärin 63 euroa, joka on heinä-syyskuuhun verrattaessa euron enemmän.

Mielenkiintoisia poimintoja Nokian tulostiedotteesta:

 • Devices & Services -ryhmä myi yhteensä 126,9 miljoonaa matkaviestintä vuoden 2009 viimeisellä neljänneksellä.
 • Kappalemääräisesti Nokian puhelimia myytiin eniten Aasian ja Tyynenmeren alueilla (34,5 miljoonaa) sekä Euroopassa (34,3 miljoonaa).
 • Pohjois-Amerikassa Nokian myynti laski vuoden 2008 loka-joulukuun 4,1 miljoonasta vuoden 2009 vastaavan ajankohdan 3,8 miljoonaan laitteeseen.
 • Nokian arvioitu markkinaosuus älypuhelimissa oli 40 prosenttia, ja se kasvoi vuoden 2009 kolmannen neljänneksen 35 prosentista
 • Nokia jatkoi Comes With Music -palvelun laajentamista avaamalla palvelun Hollannissa, Suomessa, Espanjassa ja Venäjällä.
 • Nokia esitteli Venäjällä Ovi Music -palvelun ensiaskeleena Nokia Musiikkikaupan yhdistämisessä osaksi Ovi-palvelua.
 • Sovelluksia ja sisältöä tarjoava Ovi Kauppa jatkoi kasvuaan ja kuluttajat tekevät nykyisin yli miljoona latausta päivässä.
 • Nokia Messaging -sähköpostipalveluun on rekisteröitynyt yli 2 miljoonaa käyttäjää.

Kokonaisuudessaan Nokian tulostiedote on luettavissa täällä.

7 kommenttia

 1. Aivan käsittämätön tulos. Mahtavaa Nokia.

 2. Joo Nokia kyllä räjäytti pankin. Kurssikin raketoi tällä hetkellä pörssissä niin että heikompaa heikottaa. Onnea niille jotka ostitte Nokiaa ennen klo.13.00. Tällä hetkellä nousua 13.75%. Rahhoo rahhoo.

 3. Sanoivat yllätteensä analyytikot pahan kerran (’housut kintuissa’…?) nimenomaan ns älypuhelinten menestyksen osalta.
  No ketään muitahan ei N900:n julkitulon seuraukset yllättäneetkään, paitsi ehkä Kallasvuon ja Vanjoen noiden analyytikkoraukkojen lisäksi.

  Mut valitettavasti tuotantovolyymit oli kaiketi em kaksikon mielipiteen vaikuttamina määritelty tai saatu aivan liian vähäisiksi, kun edes aennakkotilaajat eivät kaikki saaneet luuria tuon tilikauden aikana.
  Parempi markkina- ja omien tuotteittensa tuntemus plis saattanut siivittää tulosta vielä paremmaksi…

  Mutt nyt lie laiva ahtaassa pakkoraossa kuitenkin hiljalleen kääntymässä oikeaan kurssiin …Kallasvuon ja Vanjoen vastahangasta huolimatta.

 4. Hienoa Nokia. Mukava nähdä hyviä uutisia Suomen ylpeydeltä. Nokia on pelissä vielä hyvin mukana.

 5. Noniin näinhän sen mennä pitää. Uskoinhan itsekin tähän, enhän muuten olisi N900:n investoinut.

  Vaan missä meidän ’osakkeenomistajan’ kommentti uutiseen! Eipä taidakkaan omien osakkeiden arvon nousu puhututtaa… 🙂

 6. Hieno juttu! Pikaisesti noita taulukoita katsomalla tuli fiilis, että ihan noin valoisa tilanne ei ihan ole, mitä lukuja on poimittu, mutta hyvä joka tapauksessa. Paljon hehkutetaan kappalemääräisiä myyntejä, mutta kyllä se kuitenkin on raha, joka ratkaisee ja tällöin kappalemääräisellä myynnillä ei ole merkitystä vaan sillä mitä jää käteen:

  http://www.talouselama.fi/uutiset/article369174.ece

  Joka tapauksessa lupaus lamasta nousemista entistä vahvempana tuli lunastettua vaikka voittajia lopulta olivat vähän kaikki isot. Esim Samsung teki vastaavanlaisen tuloksen (näistä uutisia odotellessa, eikä vain tätä Nokialandian hehkutusta).

  Itse tulee parjattua Nokiaa useinkin, mutta se johtuu surkeasta tuoteportfoliosta. Ja kuraa se kyllä on edelleenkin. Devices-osaston pelastajana on ollut N900. Eiköhän Nokiallakin olla tämä huomattu ja satsaus Maemoon kasvaa. Muuten tolla vanhalla s60-sonnalla myynti vain laskee ja älypuhelimien keskihinta vielä enemmän.

  Tärkeää tämän vuoden kannalta on siis saada Ovi-palvelut toimimaan ja portfolioon parannuksia. Vaikka esim Motorolalla viime vuosi oli surkea, itse uskoisin sen tekevän laajalla Android-rintamalla parannusta (riippuen vähän miten ostajat jakautuu jos alkaa tulla kovasti samankaltaisia tuotteita eri merkeiltä). Nokian linjasta ei olla muuta kuultu kuin OP:n lupaus hyvästä portfoliosta.

  Joka tapauksessa hienoa, että suomalainen yritys menestyy. Itsellä on Maemossa sen verran kovat odotusarvot, että seuraavat mallit saisivat taas Nokialaisen palaamaan taskun pohjalle.

Kommentointi on suljettu!