Kommentti: Apple iPad vaatii hiomista

Ristiriitaisia tunteita niin Suomessa kuin maailmallakin herättänyt kosketusnäytöllinen Apple iPad -medialaite julkistettiin 27. tammikuuta San Franciscossa. Uutuutta markkinoidaan kannettavaa tietokonetta henkilökohtaisempana tuotteena, joka tarjoaa älypuhelinta enemmän toiminnallisuuksia. Kyseessä ei ole niinkään varsinainen kilpailija minikannettaville, vaan ennemminkin laajennettu versio iPhonesta.

iPadin yhteys iPhoneen on nähtävillä kaikkialla. Sen rakenne muistuttaa Applen puhelinta ja käyttöliittymän elementit ovat erittäin tuttuja iPhonesta. Sukulaisuudesta kertoo myös se, että iPad kykenee pyörittämään iPhonelle suunniteltuja sovelluksia ilman muutoksia. Niitä on mahdollista käyttää sekä alkuperäisessä muodossaan että koko ruudun tilassa, joka toimii erityisesti pelien kanssa mainiosti.

Suurta keskustelua iPadissä on saanut aikaan moniajon puute, josta on käyty kovaa vääntöä myös iPhonesta puhuttaessa. Apple pyrkii ratkaisullaan ilmeisesti pitämään käyttökokemuksen mahdollisimman jouhevana, mutta saa samalla laitteen tuntumaan vajavaiselta.

Pettymyksen tunteita on aiheuttanut myös tylsähkö työpöytä, jonka muokkausmahdollisuudet ovat erittäin niukat. Kuinka hienoa olisikaan asetella iPhone-sovelluksia työpöydälle widgettien tavoin? Ikävä kyllä tämä ei ole ainakaan tässä vaiheessa mahdollista. Nykyiseltään iPadin työpöydän kustomointi rajoittuu taustakuvan vaihtamiseen ja kuvakkeiden siirtelyyn.

Jutun lopussa nähtävien videoiden perusteella iPadissä on myös paljon hyvää. Verkkosivujen tarkastelu näyttää mielekkäältä, valokuvien selaus on toteutettu näyttävästi ja mikä tärkeintä, käyttöliittymä on sulava. Kun huomioon otetaan vielä hyvin toteutettu YouTube-sovellus, iTunes, iBooks ja kymmenen tunnin toiminta-aika, on iPad varsin mielenkiintoinen kapistus.

Lopullisen menestyksen kannalta iPadissä tärkeään rooliin nousevat iPhonen tavoin kolmannen osapuolen kehittäjät. On jännittävää nähdä, miten kehittäjät keksivät hyödyntää tätä suurikokoista iPhonea. Nykyisistä iPhone-sovelluksista tullaan varmastikin näkemään varta vasten iPadille suunniteltuja versioita. Applen puheet nimittäin antoivat ymmärtää, että käännösprosessi pitäisi hoitua kohtuullisen näppärästi.

http://www.viddler.com/explore/engadget/videos/1057/

5 kommenttia

 1. Jos iPad on läppärin ja puhelimen välimaastosta, ollen puhelinta ”fiksumpi” laite, niin odotan kauhulla seuraavaa iPhonea, joka ei voi silloin olla nykyistä puhelinta fiksumpi.

  Liian kehittyneen IPhonen julkaiseminen ei sopisi Applen linjaukseen iPadin välimaastomaisuudesta, ja siten liian kehittynyt ”iPhone 4.0” veisi varmasti iPadiltä myynnit.

 2. Koska Ipad perustuu iphone os:ään niin ei oikein tässä vaiheessa ole voinutkaan tulla mitään kovin mullistavaa nykyiseen 3.12 poiketen. Ei pidä näissä esim. Jaken laittamista parjauksista ei hirveästi kannata perustaa, koska vuosien varrella on Applelta nähnyt (esimerkillistäkin) päivitystä vanhoille laitteille. Rauta nyt ipadissa on ihan kohdillaan, eli perusta on kunnossa.

  Eli toiveet moniajoista yms kannattaa laittaa iphone os 4.0:n harteille, jota yleisesti voidaan odotella perinteiseen malliin kesäkuun tienoilla. Syy, mikseivät tässä vaiheessa promoilleen markkinointimielessä olisi kyllä kiva kuulla, koska todennäköisesti se tuo kuitenkin kaikkea kivaa.

  Eli otsikon kanssa samaa mieltä, hiomista kyllä vaatii mutta perusaihio tällä hetkellä tarjoaa kyllä odotuksia herättävän pohjan ihan kohtuulliseen hintaankin.

 3. Mä en vaan ymmärrä miks ihmeessä Ipadiin ei laitettu webbi kameraa?

 4. Qwerty: hinta on aina hyvä selitys ja sen lisäksi akun kulutus.

  Moniajo on todella hankala asia pienissä mobiililaitteissa. Se on todellinen kaksiteräinen miekka. Akun kesto on tärkeä asia ja moniajo heikentää sitä. Kyse ei ole siitä, etteikö moniajoa pystyis tekemään.

  Kaikein hankalin asia on kuitenkin verkonkäyttö. Kun useat sovellukset ja niiden prosessit käyttävät verkkoa, niin lähetin saattaa kytkeytyä jatkuvasti päälle ja se taas tuhoaa akun nopeasti.

  Lisäksi jos yhteydet pätkivät, niin tämä näkyy laitteen hidastumisena.

  Sen takia mm. iPhonen rakenne on mikä on. Myös muut käyttäjärjestelmän tekijät tietävät tämän haasteen ja tutkivat erilaisia ratkaisuja ja ovat sitten toteuttaneet omansa. On ”messaging pipeä” sun muuta…

  On helppo vaatia ”kaikki-tänne-ja-heti” tyyliin, mutta ikävä kyllä pienissä ja keveissä laitteissa rauta on softaa suurempi rajoittava tekijä (hinnan kanssa).

  Onneksi Mooren laki vaikuttaa välillisesti myös tähän vaikka itse akkuteknologia kehittyykin hitaasti.

Kommentointi on suljettu!