Motorolan puhelinyksikkö edelleen tappiolla, Samsung ylitti odotukset

Applen, Sony Ericssonin ja Nokian vuoden 2009 loppua käsittelevät tulosjulkistukset saavat jatkoa amerikkalaisen Motorolan ja korealaisen Samsungin tuloslukujen myötä. Siinä missä Samsung myi loka-joulukuussa ennätysmäärän puhelimia, painui Motorolan kännykkäyksikön myynti vuodentakaisesta 22 prosenttia.

Maailman toiseksi suurin matkapuhelinvalmistaja Samsung kertoo myyneensä vuoden 2009 viimeisellä neljänneksellä 69 miljoonaa puhelinta. Nousua vuoden 2008 vastaavasta ajankohdasta syntyi 16 prosenttia. Vuoden 2009 kokonaismyynniksi matkapuhelimissa muodostui 227 miljoonaa laitetta, jolla Samsung ylitti oman tavoitteensa 200 miljoonasta myydystä kännykästä.

Liikevaihtoa korealaisvalmistajan matkapuhelinosasto teki 9,9 miljardia dollaria, josta voittoa kertyi 852 miljoonaa dollaria. Samsung arvelee koko vuoden 2009 markkinaosuuden ylittäneen 20 prosentin rajapyykin.

Amerikkalaisen Motorolan puhelinyksikkö jatkaa tappiokierteessä, vaikka kokonaisuudessaan yhtiö onnistui nousemaan voitolliseksi 142 miljoonalla dollarilla. Liikevaihtoa Motorola-konsernille kertyi 22 miljardia dollaria.

Kännykkäryhmästä on muodostunut amerikkalaisyhtiölle kova taakka, sillä yksikkö teki tappiota loka-joulukuussa 132 miljoonaa dollaria. Sen myynti vajosi 12 miljoonaan matkapuhelimeen, joka kutisti markkinaosuuden 3,7 prosenttiin. Tilanteen vakavuudesta kertoo se, että huonosti menestynyt Sony Ericsson myi loppuvuodesta 2009 14,6 miljoonaa puhelinta.

Lähteet: Motorola, Korea Newswire & UnwiredView