Symbian muuttui avoimeksi

Symbian-säätiö on ilmoittanut saattaneensa kymmenen kuukautta kestäneen projektinsa loppuun julkaisemalla alustansa avoimen lähdekoodin ohjelmistona. Tästä eteenpäin Symbianin koodi on saatavilla kaikille halukkaille täysin ilmaiseksi säätiön kehittäjäsivuston kautta.

Avoimen Symbianin ensiaskeleet otettiin vuoden 2008 kesäkuussa, jolloin Nokia kertoi tehneensä ostotarjouksen Symbianin lopuista osakkeista. Samalla ilmoitettiin Symbian-säätiön perustamisesta, johon alkuvaiheessa mukaan hyppäsivät Nokian lisäksi AT&T, LG Electronics, Motorola, NTT Docomo, Samsung, Sony Ericsson, Stmicroelectronics, Texas Instruments ja Vodafone.

Operaattoreille ja laitevalmistajille avoimuus tietää kehityskustannusten vähentymistä, koska niin sanottuja rojaltimaksuja ei enää tarvitse suorittaa. Tässä suhteessa Symbian nousee esimerkiksi Windows Mobilea suotuisammaksi vaihtoehdoksi, sillä Microsoft perii edelleen lisenssimaksuja mobiilijärjestelmästään.

Tulevaisuudessa Symbianin kehityksessä nähdään useita merkittäviä muutoksia. Käyttöliittymä tulee kokemaan mullistuksen seuraavien versioiden aikana samalla kun Qt:n rajapinnat integroidaan osaksi järjestelmää. Tärkeässä roolissa ovat myös NFC– ja LTE-tekniikat, joista ensin mainittua on jo hyödynnetty muutamissa laitteissa.

Lähde: The Symbian Blog

1 kommentti

  1. ”Operaattoreille ja laitevalmistajille avoimuus tietää kehityskustannusten vähentymistä, koska niin sanottuja rojaltimaksuja ei enää tarvitse suorittaa. Tässä suhteessa Symbian nousee esimerkiksi Windows Mobilea suotuisammaksi vaihtoehdoksi, sillä Microsoft perii edelleen lisenssimaksuja mobiilijärjestelmästään.”

    Mun on pakko tarttua tähän väitteeseen, koska siinä oikaistaan todella rajusti. Rojaltit ovat vain yksi osa puhelimen kehityskustannuksista. Niitä vastaan saadaan yleensä jotakin vastinetta, joka ei ole pelkästään koodia. Esim. Microsoftilla on tiimit, jotka työskentelevät puhelinvalmistajien kanssa, koska softan ja raudan yhteensovittaminen vaatii aina työtä = kustannuksia.

    Se, että käyttis on avointa koodia ei vielä tee puhelinta. Jonkun pitää tehdä sovitus, paketointi ja vielä sovellusohjelmat päälle.

    Rojaltien poistuminen ei alenna automaattisesti kehityskustannuksia, koska käyttiksen hinta on pieni osa puhelimen hintaa ja myös avoimen koodin käyttö, kehitys ja ylläpitäminen maksaa.

    Toinen asia on vastuukysymykset. Ei puhelinvalmistaja voi luottaa, että ”yhteisö” kehittää ja korjailee koodia. Myös heillä pitää olla omaa tai ostettua osaamista. Tämä maksaa.

    Myös tuotehallinta versioineen on kallista ja jokainen joutuu tekemään sitä. Ja nykyäänhän on entistä enemmän versioita ylläpidettävänä.

    Myös puhelimien kohdalla pätee sanonta, että ”ilmaisia lounaita ei ole olemassakaan”. Ikävä kyllä. Asioilla on aina useampi puoli.

    Microsoft on muuttanut omaa käyttiskehitystään ja sen rautasovittamista täysin viimeisen parin vuoden aikana ja tämän vuoden aikana tulette näkemään tämän uuden kehitysmallin tuloksia.

    Nähtäväksi jää millä alustoilla lisäarvo kustannuksineen ovat toimivassa suhteessa ja nämä alustat nousevat tämän vuosikymmenen mobiilialustoiksi.

    Periaatteessa olen sitä mieltä, että on hyvä kun on vaihtoehtoja. Mutta kaikki ne maksavat ja hieman typerää ajatella, että koodia ja tuotteita syntyisi jotenkin ”ilmaiseksi”. 🙂

Kommentointi on suljettu!